Vélemény

Egy őszinte költségvetés

A koronavírus-járvány második hullámának árnyékában kissé elsikkadt a jövő évi költségvetés tervezete, melyet a szlovák kormány a múlt héten fogadott el.
Dudás Tamás

2020. október 22. 09:51

Eduard Heger
Eduard Heger  - TASR-felvétel

Más években a költségvetés egyes paramétereiről parázs politikai és gazdasági viták folynak, de a szombaton meghirdetett országos vírustesztelés mindenki figyelmét más irányba terelte. Kár, mert a jövő évi költségvetés több szempontból is érdekes. A pozitívumok közül mindenképpen ki kell emelni, hogy szlovák kormány hosszú évek óta először nyújtott be őszinte költségvetést. Ez fontos változás, ugyanis az elmúlt években rendre születtek olyan büdzsék, melyekben a bevételeket túlbecsülték, a kiadásokat pedig alábecsülték. Ez rendszerint azzal járt, hogy év végén a költségvetési hiánycélt nem sikerült teljesíteni. A többlethiány ugyan nem vitte csődbe az országot, de ez a hozzáállás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gazdaságilag jobb, bőséges években sem volt kiegyensúlyozott költségvetés.

Az őszinteséget különösen értékeli a Költségvetési Tanács, melynek ebben az évben nem kell rejtett kockázatokra figyelmeztetnie. Ellenkezőleg, a tanács elemzői elégedetten szögezik le, hogy a költségvetés az esetleges rosszabb gazdasági eredmények kockázataival is számol. Ami a költségvetési célokat illeti, a globális koronavírus-járvány idején senki sem várt kiegyensúlyozott büdzsét. A kormányok jelenleg ezt háttérbe szorítják, a gazdaság fellendítésére koncentrálnak. Ennek megfelelően a szlovák költségvetés jövőre a GDP-hez viszonyítva 7,44 százalékos hiánnyal számol. Ez történelmileg a legnagyobb hiányok közé tartozik, de ezt ebben a pillanatban igazán senki sem fogja a kormányon számon kérni. Jó jel az is, hogy a növekvő kiadások döntő része a gazdaságélénkítéshez köthető, 2021 után ezek várhatóan eltűnnek, és nem terhelik tovább a kasszát. Aggodalomra ad azonban okot, hogy a 2022-re és 2023-ra előzetesen tervezett hiány is rendkívül magas. Még 2023-ban is 5,72 százalékos hiánnyal számolnak, ami elsősorban azért gond, mert 2022-ben újra életbe lép az adósságfék, és a magas államadósság miatt a kormánynak azonnal kiegyensúlyozott költségvetést kell beterjesztenie. Ezt természetesen a pénzügyminisztérium is tudja, de a jelenlegi tervezet ezzel kapcsolatban csak azt a lakonikus mgállapítást tartalmazza, hogy ebben az esetben 2023-ban hozzávetőleg 6 milliárd euró értékű költségvetési konszolidációra lesz szükség. Részletesebb tervek nem szerepelnek benne, amiből arra lehet következtetni, hogy a kormány az adósságfék működésének megváltozásával számol. Ez nem lehetetlen feladat, a kormánykoalíciónak elegendő szavazata van az alkotmánytörvények módosítására is.

Ettől függetlenül a több évig tartó magas költségvetési hiány hosszú távon fenntarthatatlan pályára tereli a szlovák államadósságot. Az elkövetkező időszak legfontosabb költségvetési feladata ezért egy olyan konszolidációs terv elkészítése, amely az államadósságot ismét fenntarthatóvá teszi. Ezen a téren sokat segíthet és nagy várakozás előzi meg a nyugdíjrendszer készülő reformját. Fontos lesz minél gyorsabban tisztázni az uniós újjáépítési alapból érkező források felhasználását is, ezek a pénzek bizonyos területeken enyhíthetik a költségvetési kiadásokra nehezedő terhet.

Az őszinte költségvetés tehát jó kiindulási alap, de közép- és hosszú távon a költségvetési hiány és az államadósság fenntarthatóságának bebiztosítása még fontosabb.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)

Népszámlálás: nincs egyetértés abban, hogy egy vagy két nemzetiség bevallására legyen-e lehetőség

magyar pártok

Újra tárgyalóasztalhoz ültek a szlovákiai magyar pártok, de továbbra sincs megegyezés

Marek Krajčí

Krajčí: Már ezen a héten regisztrálhatnak az oltásra az idős emberek

aprópénz

Jövőre lassan eltűnhetnek a pénztárcánkból az eurócentek

Komárom

Ismertek a hétvégi komáromi tesztelés részletei

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.