Égbe szálló pofátlanság

magánrepülő k

A hétvégén kerül sor Amerikában a Super Bowlra, az amerikai foci szezonzáró óriáseseményére Las Vegasban. Becslések szerint közel 1000 magánrepülővel számolnak a város repterein, amivel a multimilliomos és milliárdos celebek, ipari mágnások és társaik, akik az új nemességet jelképezik, fognak érkezni. A privát jet az új hintó, és a nemesek – úgy, mint a múltban – manapság sem kívánnak keveredni a pórnéppel.

Az elmúlt években a magánrepülővel tett utak száma jelentősen nőtt. A Greenpeace szerint csak Európa felett 119 000-ről 573 000-re nőtt a magánrepülések száma 2020 és 2022 között, ami 5,3 millió tonna szén-dioxidot bocsátott ki. Összehasonlításképpen: Szlovákia 2022- ben összesen 45 millió tonna szén-dioxidot bocsátott ki – tehát 5,4 millió ember mindennapi élete, energetikai ellátása és áthelyezése, az ország mindennemű ipara összesen 8,5-ször több emissziót okozott, mint pár ezer személy grasszálása az európai légtérben. Ez a trend megfigyelhető a szlovákiai adatokon is: a Trend szerint 2021-ben 1114 magánutat jegyeztek szlovák repterekről, 2022-ben ez 2528-ra nőtt.

A globális milliárdos osztály egy teljesen új dimenzióját éli az emberi ignoranciának. Persze érthető, hogy egészen biztosan nagyon kényelmes dolog egy magánrepülővel utazni ahelyett, hogy az ember órákon keresztül nyomakodjon egy vonaton vagy autóbuszon szűk téren embertársaival, esetleg kevésbé nyomakodva, de mégis hosszasan induljon útnak egy autóval, ennek ellenére meg kell kérdőjelezni ennek a közlekedési módszernek a legitimitását, hisz a magánrepülők 14-szer több emissziót produkálnak, mint egy kereskedelmi repülő kilométerenként, és akár 50-szer többet, mint egy vonat. Továbbá, a Greenpeace szerint már 2018-ban a világ leggazdagabb 1%-a okozta a repüléssel létrehozott emissziók 50%-át. Ezek a számok különösen rémisztőek, ha belegondolunk, hogy 2023 az idáig legforróbb év volt, és az európai Copernicus-program szerint 2024 januárja ismét az idáig legforróbb január a feljegyzések megkezdése óta.

A Világgazdasági Fórumra, a COP klímakonferenciákra, különböző politikai csúcsokra és más óriásrendezvényekre a globális oligarchaosztály magánrepülőkkel érkezik. De ez az életstílus a mai világban nem fenntartható.

A katasztrofális éghajlati változásnak már most megvannak az első áldozatai, akik az emelkedő hőmérséklet miatt éheznek, szomjaznak, elvesztik életterüket, egyre gyakrabban fegyveres konfl iktusokban találják magukat. A világon élő emberek egyre nagyobb része szenved azon rendszer következményei miatt, aminek tünetei közé tartozik a fosszilis nyersanyagoktól való függőség, a bolygó ökoszisztémáinak pusztítása és az új nemesi réteg létrejötte, a vagyon egyre kevesebb kezekbe való összpontosítása. Ezek a tünetek mind összefüggenek egymással. Minden arra utal, hogy amint romlani fognak az életkörülmények a Földön, úgy az oligarchaosztály életstílusa egyre energiaigényesebbé fog válni, ami az összes többi ember életminőségének a kárára fog történni.

A magánrepülők azon találmányok közé tartoznak, amiket szigorúan kell szabályozni, hogy nagyon kivételes körülmények között lehessen őket használni. Túl sok emissziót produkálnak egy személyre, és túl sok energiaforrást pazarolnak el közben. Nem normalizálhatjuk mint társadalom azt, hogy az emberiség 1%-a olyan életstílust folytathasson, ami ilyen energia- és nyersanyagigényes. Azt sem normalizálhatjuk, hogy bizonyos emberek csak a vagyonuk és pozíciójuk miatt a törvény felett álljanak. A celebek, a tisztviselők, a politikusok és az ipari titánok ugyanúgy emberek, mint mindenki más. Ideje, hogy átszálljanak a turistaosztályra. Vagy vonatra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?