Vélemény

Ecce homo

Íme az ember. A kapualjban, félig lebénulva, szélütés után, télvíz idején. Valahol a saját, személyes purgatóriuma bejárata előtt – valójában a kukák közelében, a hideg, nedves betonon, a saját ürüléke nehéz szagában. Otthon, mert nincs más otthona.
Finta Márk

2021. február 12. 09:30

hajléktalan
Illusztráció - Michal Smrčok / Plus jeden deň

A mentők tették ki ide, miután ellátták – a helyére, mert ez a helye, az ő, személyes talpalatnyi hideg betonja, melybe szinte már beszivárgott, mely felitta a lelkét, mint a por.

Ez a történet nem valami érzékeny húrokat pengető, könnyfakasztó, moralizáló mese, hanem a hétköznapi valóságunk. A komáromi hajléktalant, aki nemrégiben szélütést kapott, valóban kétszer is kórházba vitték, miután a közelben lakók észrevették, hogy rosszul van, eszméletlen. És tényleg kétszer „hazahozták”, nem a melegedőbe – mondván, a törvény betűjének eleget tettek.

Ezen a ponton az ember elgondolkodik: valóban itt tartunk? Hiszen a Facebookon nagyot mennek azok a tartalmak, amelyek szolidaritásra szólítják fel az embereket, lájkok tízezrei, megosztások ezrei repülnek, szállnak a magosba. Valaki befogadja a kidobott cicákat, összegyűlik a pénz a beteg kisfiú gyógyszerére, egy szegény család leégett házára. Mert vannak még jó emberek. S végső soron ezt a komáromi hajléktalant is melegedőbe vitték végül olyan emberek, akiknek számít az emberség.

De mégis itt tartunk. Mindezek ellenére is. Mert a sikertörténetek nem mindennaposak: az azonban, ami elesettek ezreivel történik nap mint nap, bizony mindennapos, és csak a töredéke jut el hozzánk.

És az embertelenség csak mélyülni fog. Hiszen az elmúlt években válságból válságba léptünk, és ahelyett, hogy kezelnénk, inkább arcot igyekszünk adni neki, áttolva ezeknek a válságoknak a felelősségét valamiféle bűnbakra, aki ellen aztán harcolni lehet, meg gyűlölködni. Képesek vagyunk ugyanazt az ellenségképet akár többször is lenyelni – legyen az Soros, Matovič, a gyíkemberek, a zsidók, a melegek, a hajléktalanok, a romák, és még sorolhatnánk.

Csakhogy ezt a komáromi hajléktalant nem Soros, Matovič, a gyíkemberek, a zsidók, a melegek, a hajléktalanok, a romák és a többiek tették ki, vissza a helyére, a kapualjba. Az, hogy a felbecsülhetetlen emberi élet és méltóság fokozatosan válik előbb pénzben mérhetővé, aztán válságról válságra egyre kevesebbet érővé, nem az ő hibájuk. A koronavírus-járvány miatt kialakult téboly elértékteleníti azoknak az életét is, akik most a meleg szobában ülnek. Idősét, fiatalét, gyerekét egyaránt. És ahhoz, hogy idáig ne jussunk el, nem odafentről kell valamiféle megváltást várnunk.

Az a társadalmi elidegenedés, ami most mélyül el, meg fogja határozni a további sorsunkat, akár tetszik, akár nem. Láthattuk ezt Európa közepén nem is olyan régen, a huszadik század világháborúiban, a kilencvenes évek háborúiban, és ma is, a most dúló háborúkban. Láthattuk, láthatjuk, hogyan bújik el az emberség a törvény betűje, a parancsszó, a mondvacsinált társadalmi normák, a közöny háta mögött, és válik az ember vadállattá.

Hogy ez moralizálásnak hat? Lehet. De önmagunk elől nem menekülhetünk el, s végső soron azzá válunk, amivé tesszük magunkat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Komárom

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

Strédl Terézia

Elsuhant másfél tanév...

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: a NATO május 1-jéig megkezdi az afganisztáni misszió erőinek kivonását

Joe Biden

Biden: az amerikai csapatok szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.