Vélemény

Ebédalapú társadalom

Kedden a kormány őszi szociális csomagjának újabb eleme kapott pontosabb kontúrokat. Robert Fico a tanévkezdéshez időzítette azt a jó hírt, hogy 2019. január elsejétől minden alapiskolás diák és az óvodák utolsó évét látogató gyermek ingyen ebédel. Pontosabban, az ebédet az állam állja, azaz az adófizető polgárok.
Dudás Tamás

2018. szeptember 6. 10:25

A számítások szerint ez az államnak évi 117 millió eurójába fog kerülni, de ezt Robert Fico szerint ma megengedhetjük magunknak. A gazdaság jól teljesít, és az adótöbbletet meg kell osztani az ország lakosságával.

Nem vitás, hogy a Smer ismét nagyon jó témát talált, mely az iskoláskorú gyermekes családoknak jól definiálható megtakarítást hoz. A legerősebb kormánypártnak nagyon jó tapasztalatai voltak a diákok ingyenes vonatoztatásával, ezért adta magát a hasonló megoldás az iskolai étkeztetés terén. A szavazók visszahódításához tökéletes eszköz, hiszen ki ne szeretne minden iskolai hónapban diákonként legalább 20 eurót megtakarítani. A Smer által javasolt megoldás a közjóhoz is hozzájárul, ugyanis a rászoruló gyerekek garantáltan legalább napi egy meleg ételhez jutnak. És az az igazság, hogy Szlovákiában ma sajnos minden ötödik gyereket fenyeget a szegénység réme. Sok kutatás alátámasztja, hogy a jóllakott gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, és ez fontos a mélyszegénységben élő családok számára.

 

2018. szeptember 4. 16:24

Az ingyenes ebéd a Smer-SD populizmusa

Az igazi kérdés azonban az, hogy tényleg ez-e a leghatékonyabb megoldás a szociálisan rászoruló diákok étkeztetésének megoldására. A Smer a legegyszerűbb megoldást választotta, melynek eredményeként minden diák ingyen ebédelhet, tekintet nélkül arra, hogy erre szüksége van-e vagy sem. Ha a kormány igazán a rászoruló családokon szeretett volna segíteni, más megoldások is kínálkoztak, melyek olcsóbbak lennének a költségvetés számára. Nem megoldhatatlan feladat behatárolni a rászoruló gyerekek körét, de természetesen egy ilyen megoldás nem annyira hatásos a választópolgár szempontjából. Feltehetjük továbbá azt a kérdést is, hogy mit tettek a Smer-kormányok az elmúlt évtizedben azért, hogy ne legyen annyi szegénység által fenyegetett gyerek Szlovákiában.

Az ingyen ebédek ráadásul egy olyan oktatási rendszerbe érkeznek, mely több komoly sebből is vérzik. Az iskolák egyre nagyobb tanárhiánnyal küszködnek és a helyzet a következő években csak romlani fog. Emellett állandósult a tankönyvhiány, idén is csak a megrendelt tankönyvek alig felét kapták meg az alapiskolák. Diákjaink eredményei a nemzetközi összehasonlításokban állandóan romlanak, és kérdéses, hogy a diákokat mennyire tudjuk felkészíteni a 21. század új kihívásaira. E problémák megoldása már hosszú évek óta várat magára, pedig ezek határozzák meg Szlovákia jövőbeni sikerét. Sajnos a szülők nagy része nem érdeklődik komolyabban az oktatás minősége iránt, és Robert Fico pontosan erre épít. Így hát marad az ingyen ebéd, egy egyre több gonddal küszködő iskolarendszerben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?