Duplán kisebbségben

mkp

Nem mehet ugyanúgy ezután, mint eddig. Ehhez csak egy kis adalék a Duna túloldaláról.

Nem kell az anyaországtól elszakadni ahhoz, hogy kisebbségben érezze magát az emberfia. Magyarország határain belül, magyar nemzetiségűként is kerülhet kisebbségbe bárki, olyannyira szétszakadtak ott a táborok, olyan nagy lett a megosztottság, hogy szinte már nem is tartja magyarnak az egyik a másikat. 

Dél-Szlovákiában nem lenne szabad dupla kisebbségbe kerülnie a magyarság egyik felének sem, történjen bármi a közéletben. Annál is inkább, mert a Felvidék érdekei valószínűleg nem attól függően változnak, hogy ki-ki hogyan is látja az itt élők közül a világot. Mindenki azt szeretné, hogy Dél-Szlovákiában épüljenek tovább az autópályák, hogy magyar iskolákban oktassák magas színvonalon a gyermekeiket, hogy ide települjenek hozzáadott értéket adó beruházások, hogy itt fejlődjön az idegenforgalom, a mezőgazdaság, és ide is jusson a kórházfejlesztésekből. Erre pedig akkor lehet nagyobb esély, amikor van parlamenti képviselete a magyarságnak. 

Parlamentbe jutni pedig csak az egyéni érdekek, sértődöttségek, önző taktikázások háttérbe szorításával, valódi, teljes összefogással lehet.

Látjuk ezt a mostani választás után a magyarságra nézve lehangoló eredményekből is. Mert ahelyett, hogy erős mandátumot szerezve kikerülhetetlen kormányzati pozíció várna most a szlovákiai magyarságra, sokkal rosszabb helyzetből, a parlamenten kívülről kell végignéznie, mi is fog történni az országban. 

Mi következhet ezután? 

Lehet megegyezési szándékot színlelve a háttérben tovább ásni, mélyíteni, szélesíteni az árkokat, ami óhatatlanul felgyorsítja a magyarság így is jelentős mértékű fogyását. 

Márpedig, ha a következő választáskor még kevesebben vallják magukat magyarnak Szlovákiában, tovább csökken az esélye, hogy külön-külön indulva magyar pártok a parlamentbe kerüljenek. 

De hozzáállhatunk úgy is a kérdéshez, hogy megnézzük, miből van több. Abból, ami összeköti, vagy abból-e, ami szétválasztja a különböző világnézetű magyarokat. Ha abból, ami összeköti (szentül hiszek ebben), úgy haladéktalanul meg kell kezdeni az árkok betemetését, még akkor is, ha többen nem őszinte mosollyal fogják ezt tenni. Tárgyalóasztalhoz kell ülni, és megegyezni a stratégiai, közös érdekek mentén. Ezzel együtt lobbizni azért, hogy ne legyen hátrányos a választási rendszer a kisebbségeknek. Talán naivitás azt hinni, hogy ez megtörténhet, de a szlovákiai magyarság sokkal többet érdemel annál, mint hogy néhány ember önző játszótere maradjon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?