Dezinformációs kampánycsend

Michal Šimečka

Bár még javában zajlanak a tárgyalások, milyen kormány áll fel Szlovákiában – akár már a héten megalakulhat az új koalíció –, a választásnak az eredményeken túl sok más tanulsága is van, amelyeket mielőbb orvosolni kell. Az egyik a dezinformáció (benne az új technológiák és a mesterséges intelligencia), a másik a kampánycsend – és a kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz.

Hallotta ön is, hogy ha a Progresszív Szlovákia kerül hatalomra, akkor a párt akár 100 százalékkal is megemeli a sör árát? Ezt maga Michal Šimečka pártelnök mondta egy „lefülelt” hanganyagban. Legalábbis ez terjedt a közösségi médiában a választást megelőző két napban (a kampánycsend idején). A posztot sok tízezren osztották meg, valószínűleg még ennél is többen hitték el. Hiszen ott volt a Facebookon (és/vagy egyéb közösségi platformokon), és ha ott megjelenik, akkor az biztosan igaz. Ismerős a képlet, hiszen sokan még mindig azt gondolják, hogy ha valamit bemondanak a tévében, akkor az igaz… Pedig Šimečka ilyet nem mondott, az ominózus hanganyagot politikai ellenfelei, illetve azok támogatói alkották – mesterséges intelligencia segítségével. Ha valaki figyelmesen hallgatta, akkor észrevehette a csalást – fura hangsúlyok, akadozó szöveg –, ám sokak nem ennyire alaposak, és elhiszik a dezinformációt, sőt akár a voksukat is befolyásolhatták a hallottak. S mivel már kampánycsend volt, a pártelnök nem tudta nagy nyilvánosság előtt cáfolni a hamis állítást, így csak a közösségi médiában osztott meg egy posztot, söröskorsóval a kezében, amelyben elmondta, eszük ágában sincs megemelni a sör árát, és különben is ő is megiszik időnként egy-egy korsó folyékony kenyeret. Ez csak egy példa, megannyi dezinformációs elem volt felfedezhető a választás előtt – leginkább az utolsó két napban –, erre még az Európai Bizottság is felhívta a figyelmet.

És itt a másik fontos elem, nevezetesen a kampánycsend. Mai világunkban ez már egy elavult „védelem”. Mert mi a lapban már nem írhatunk a választást megelőző két napban pártokról, ám a közösségi médiában és egyéb felületeken javában folyt a kampány. Szinte minden szlovákiai magyar legalább 5–10 telefonhívást, SMS-t kapott magyar nyelven az utolsó két napban, de még a választás óráiban is, ebből egyértelmű volt, mely párt aktivistái hívogatták az embereket. Ezt nem tiltja a törvény, ahogy a közösségi médiás dezinformációs hadjáratot sem – csak a hamis állításokra már nem reagálhatnak a politikusok a sajtóban, mert kampánycsend van…

Bár most még amatőr minőségű dezinformációs, deepfake videókkal, hanganyagokkal próbálkoztak, csak idő kérdése, hogy ezek olyan tökéletesek legyenek, hogy ember legyen a talpán, aki meg tudja állapítani, valós vagy hamis-e a videó, ami futótűzszerűen terjed a közösségi platformokon. Éppen ezért itt az ideje, hogy újraszabályozzák a kampánycsend intézményét (vagy töröljék el véglegesen), valamint a közösségi platformokat (az álhírek és a dezinformációk elleni küzdelmet, nemcsak hazai, de európai szinten is), hiszen e nélkül megszűnik a tiszteséges választás intézménye. Az nyer, aki pofátlanabb, és nagyobb hazugságokat terít a lehető legtöbb felületen, besározva az ellenfeleket. És ez különösen időszerű, hiszen közelednek az európai parlamenti választások is, ahol minden eddiginél nagyobb dezinformációs hadjáratnak nézünk elébe, csak úgy hemzsegnek majd a deepfake-videók, de már sokkal tökéletesebb minőségben. Üdvözöljük a(z alternatív) valóságban…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?