Vélemény

Danko újabb ötletbombája

A félelem is rossz tanácsadó. Jogi diplomájával legalább ennyit tudhatna Andrej Danko is, aki pártja, az SNS mélyrepülésével párhuzamosan vadabbnál vadabb ötletekkel próbálja jóvátenni azt, amit az elmúlt három évben elrontott.
Molnár Iván

2019. április 24. 10:30

A kétségbeesett pártvezér ötletei azonban nagyrészt olyan csapdák, amelyeket saját magának állít, hogy látványosan belezuhanjon.
 
A Focus ügynökség legfrissebb, múlt héten közzétett felmérése szerint a Szlovák Nemzeti Pártra már csak a megkérdezettek 7,5 százaléka szavazna. Összehasonlításképpen: ugyanez az ügynökség 2016 nyarán még 14 százalékot mért az SNS-nek, néhány ügynökség pedig még ennél is nagyobb reményekkel kecsegtette a nemzetieket. Danko az elmúlt három évben azonban futószalagon gyártotta a botrányokat, a nem egész egy év múlva esedékes parlamenti választáson így már a puszta bejutásért is meg kell küzdenie. Nem csoda, hogy a botrányok után most a pártmentő ötleteket gyártja futószalagon, ezek többsége azonban ugyanolyan botrányos, mint a ballépései. Az üzletláncok Danko által javasolt különadójának uniós megfúrásával az SNS az elmúlt hetekben belefutott egy hatalmas pofonba, a pártvezér ennek ellenére újabbnál újabb ötletbombákkal rukkol elő, amelyek szintén hatalmasat szólnak majd, tovább taszítva a pártot a lejtőn.
Danko új ötlete a progresszív társasági adó. A jelenleg érvényes 21 százalékos adókulcs helyett kétkulcsos társasági adót vezetne be. A nagyobb forgalmat kimutató cégeket 20, a kisebbeket 15 százalékos adóval terhelné. Állítólag ezzel is a szlovák cégeknek szeretne kedvezni, szerinte ugyanis ezek többsége a kisebb forgalmú társaságok közé tartozik. Nagy valószínűséggel azonban ez az ötlete is ugyanúgy végzi, mint a többi: csúfos kudarc lesz.

A progresszív társasági adót ugyan nem Danko találta fel, de nem mondhatjuk el róla, hogy világszerte elterjedt adóztatási módszer lenne. 

A gazdasági elemzők többsége eleve elhibázott ötletnek tartja, hogy a kétkulcsos társasági adót a cégek forgalma alapján határoznák meg.

Ez ugyanis nem sokat mond a cég valódi sikerességéről. Több olyan társaság van – példaként egyes ingatlanügynökségek vagy kiskereskedők említhetők –, amelyeknek ugyan nagy a forgalmuk, ehhez képest azonban elenyésző nyereséggel dolgoznak. Ezzel szemben több, viszonylag kisebb forgalmú cég mesés nyereséget képes felhalmozni. Danko így ezzel is a jól menő vállalkozóknak kedvezne. Nem csoda, hogy a progresszív társasági adót alkalmazó Hollandiában a nyereséget veszik alapul, nem pedig a cégek forgalmát.

Ha meg is valósulna Danko ötlete, a cégek ezt akkor is kijátszhatnák, hiszen a külföldi példák is bizonyítják, hogy a nagyobb forgalmú vállalkozásoknak elég több kisebbre osztódni, és máris kisebb adót fizetnek.

És akkor még nem beszéltünk a kisebb adókulcs okozta költségvetési bevételkiesésről. A Költségvetési Tanács kiszámította, hogy ha a 21 százalékos adókulcsot 15-re csökkentenék, az jövőre 800 millió eurós adókiesést okozna az államnak, miközben a kormány már megvalósított és még csak tervezett szociális intézkedései miatt egyébként is gondok lehetnek az államkassza feltöltésével. 

Danko az elmúlt időszakban többször is pozitív példaként említette Magyarországot, amelyre szerinte érdemes figyelni. Ha azonban jól figyelne, észrevehette volna, hogy a progresszív társasági adót – 10 és 19 százalékos adókulccsal – korábban Magyarország is kipróbálta, és az ötlet nem jött be, a cégek többsége ugyanis kijátszotta a szabályokat. Az is lehet azonban, hogy az SNS elnöke mégis figyel, és csak azt akarja bebizonyítani, hogy a szlovákok sikerre viszik azt, ami a magyaroknál kudarcba fulladt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?