Vélemény

Csupa kérdőjel

Többszörösen átrajzolták a választások a politikai palettát, egyrészt eltűnt a parlamentből két klasszikus jobboldali párt, másrészt megjelentek a neonácik, harmadrészt három jobboldali párt kötött koalíciót egy baloldali-populista tömörüléssel.
Nagy András

2016. március 29. 16:11

E három változás közül önmagában egy elég, hogy az elkövetkező négy év pártpolitikai változásait kifürkészhetetlenné tegye, ám a három együtt teljes homályba borítja, hogy hosszú távon milyen irányba indulnak el a tradicionális jobboldali választók, s hogy négy év múlva milyen jobboldali pártokra lehet egyáltalán szavazni. 

A szlovák politika legtradicionálisabb pártja, a KDH úgy csúszott ki a parlamentből, hogy az öt százalékhoz hiányzó alig kétezer szavazatot egyetlen járásban összeszedhette volna, ha igazán jó helyi jelöltet indít. A párt lassú lecsúszása megállíthatatlan volt, de azt nem várta senki, hogy így és most fogja befejezni. Annak ellenére, hogy alig valamicskével maradt öt százalék alatt, nem valószínű, hogy még egyszer ebben a formában visszajut a parlamentbe.

A KDH szavazóbázisa elöregedett, a párt képtelen volt egy hullámhosszra kerülni a nála jóval radikálisabb és fiatalabb szervezetekkel, amilyen például a tüntetéseket szervező Aliancia za rodinu, amelytől némi vérfrissítésre számíthatott volna. Az, hogy ki kerül a párt élére, szinte mindegy, mert a KDH-t már rég elhagyták azok az agilis politikusok, akik valódi megújulást akartak, a mostani vezetésben már nincs egyetlen karizmatikus figura sem. Ha meg véletlenül Alojz Hlinát választják a párt élére, az lesz az utolsó szög a koporsóba. 

Az SDKÚ eredménye viszont senkit sem lepett meg, egy szép hosszú történet ért véget ilyen csúfosan. Mivel a pártot a választásokig minden épkézláb, magára valamit is adó politikus elhagyta, elegánsabb lett volna, ha egyszerűen a választások előtt közvetlenül megszűnik a párt. A 0,2 százalékos eredmény nem más, mint annak az igazolása, hogy Pavol Frešo vagy teljesen meghülyült, vagy a szlovák politika legcinikusabb alakja. 

Ennek a két pártnak az elmúlt évtizedben volt nagyjából 20–25 százaléknyi szavazója, de még négy éve is nagyjából 13 százalék – mostanra 5 százalékra zsugorodott. Ezek a szavazók voltak a korábbi jobboldali kormánykoalíciók biztos támaszai, aztán lassan eltűntek.

Egy részük vagy a többi, új jobboldali párthoz csapódott, ám ott most semmiképpen sem találták meg a számításukat, vagy egyszerűen nem szavaztak. Emlékezzünk rá, hogy a választás előtt hány jobboldali szavazó beszélt arról, hogy nincs kire szavaznia. A választások után az ő frusztrációjuk még nagyobb lehet. Ezért szinte Messiásként várják azt, aki jönne végre a jobboldalon, és képes lenne újra egy akolba terelni a nyájat. Ám nem elég egy új jobboldali pártot a semmiből, egy karizmatikus, vagy annak tűnő vezető hívó szavával létrehozni. A pártépítés mindenképpen hosszú és összetett folyamat, mert a gyorsan összerántott párt, ha fel is fut akár tíz százalék fölé, pillanatok alatt óriásit zuhanhat, ahogy azt Procházka és a Sieť esete is mutatja. Ötlet van számtalan, önjelölt vezető szintúgy, ám értelmes projekt egyelőre egy sem. És ha valaki azt gondolná, hogy a jelenlegi ellenzéki pártokból nő majd ki a jobboldal új vezető ereje, az nem ismeri a jobboldali szavazók kényes ízlését.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
plusk

Az áruházak figyelmeztetik a vásárlókat a PET palackokra vonatkozó betétdíjas rendszer miatt. Erre figyeljenek!

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

pénz euró

Komoly tervek szerepelnek Galánta idei költségvetésében

Mária Kolíková

A foglalkozásra és az életkorra is kitér a kötelező oltásról szóló elemzés

közlekedés

Busz Pozsonytól Rajkáig: ki állja a cehhet?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.