Vélemény

Čaputová ultimátuma

Nemcsak a lakosság aggódik egyre inkább a súlyos járványhelyzet miatt, hanem már Marek Krajčí is. Az egészségügyi miniszter a múlt héten az újságíróktól kérdezte kétségbeesetten: „Mondják meg, mit tehetünk még a koronavírus megfékezéséért?”.
Szilvássy József

2021. február 25. 08:00

TASR
TASR-felvétel

Hétfői sajtótájékoztatóján korábbi viselkedéséhez képest visszafogottabb volt Igor Matovič is. Ugyan nem vállalt felelősséget a kórházakban ápoltak és az elhunytak január óta növekvő száma miatt, de ezúttal nem szidott senkit. Aztán meghívta a legnevesebb járványügyi szakembereket, adjanak tanácsot, miként lehetünk úrrá a drámai helyzeten. Azokat invitálta, akik közül néhányat nemrég „szarrágó okoskodóknak” nevezett, s akiknek a tanácsaira eddig nem nagyon hallgatott.

A belpolitika dzsungelében, a koalíció hangos viszálykodásai közepette, leginkább az államfő tanúsít megfontolt és következetes magatartást. Zuzana Čaputová tudatosítja, meddig terjed a jogköre, mit tehet, és mit nem. De nem hallgathat a tomboló járvány idején. Tavaly december 7-én egy kereskedelmi rádióban felszólította a kormányfőt, hogy bízza valamelyik miniszterére a járvány elleni harc irányítását, ő pedig más, fontos és szintén halaszthatatlan teendőket lásson el. Mire Matovič sértődötten kivonult a közéletből, állítólag karanténban múlatta az időt. Aztán nem sokkal karácsony előtt megjelent, s azzal kérkedett, hogy ő harcolta ki a részleges, januártól pedig a szigorúbb vesztegzár elrendelését. Azóta viszont lépten-nyomon nemcsak Richard Sulíkot, hanem szinte ugyanolyan gyakran, mondvacsinált ürügyekkel az államfőt is bírálja. Pedig nyilvánosan azt is kijelentette, hogy „nem fog az elnök asszonnyal szemben pisilni.” Mégis, az elmúlt év végén habzó szájjal azzal vádolta, hogy elszabotálja az antigéntesztelést, holott az államfő csupán azt javasolta, hogy Ausztriához hasonlóan ne legyen kötelező. Végül nem teljesítették a kérését. Ugyanakkor a tények igazolják: ez a csodafegyvernek kikiáltott eszköz sem váltotta be a miniszterelnök reményeit, miként a vesztegzár sem, amelynek további, egyelőre március 19-ig tartó meghosszabbítását éppen tegnap, e sorok írása után kellett megszavazniuk a képviselőknek. Pedig a tilalom különböző változatokban tulajdonképpen hosszú hónapok óta tart, mégsem jön a várt javulás.

A szlovákiai szakértők hónapok óta ismételgetik, hogy Portugáliával vagy Izraellel ellentétben nálunk miért nincs javulás. Szerintük főleg azért, mert a kormány és az egészségügyi tárca kapkod, egymásnak ellentmondó intézkedésekkel dühíti az önkormányzatokat és a polgárokat. Ráadásul a rendeletek végrehajtását elég lazán, vagy egyáltalán nem ellenőrzik. Karácsony előtt például elég sokan tértek haza Nagy-Britanniából Kelet-Szlovákiába, aztán az ünnepek után visszamentek felvenni a szociális segélyt vagy a bérüket, majd visszajöttek, és állandó lakóhelyükön megugrott a fertőzöttek száma. Sok ilyen esetet sorolhatnánk. Az meg egyenesen elképesztő, hogy Ján Mikas országos tiszti főorvos engedélyezte a pozitív tesztjük miatt karanténba kényszerülőknek, hogy élelmiszerért, gyógyszerért elmehessenek. Nyilván nehéz a helyzetük, de a szomszédok, hozzátartozóik, végső soron a helyi önkormányzatok segíthetnének nekik, hogy ne terjesszék a vírust más vásárlók és az elárusítók között.

Nemrég az államfőnél is jártak a tudományos szakértők, javaslataik szerint elsősorban a kormányfőtől várnak következetes intézkedéseket. Ezeket Čaputová egyelőre nem hozta nyilvánosságra, de egyfajta ultimátumként közölte: megteszi, ha néhány napon belül nem lép a miniszterelnök.

Rövidesen kiderül, vajon Matovič ezúttal nem kibúvókat keres-e, hanem végre értelmes megoldásokat, szabályokat. Amiket be is tart. 
És betartat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.