Vélemény

Bűztelenítés a fejétől

A tervezett két nap helyett háromig, összesen harminchat órán át tartott a főügyészjelöltek meghallgatása.
Szilvássy József

2020. november 26. 09:00

Juraj Kliment
Juraj Kliment - TASR-felvétel

Nem udvariaskodtak velük a parlament alkotmányjogi bizottságának tagjai, miként Marián Leško, az államfő egyik tanácsadója sem. Mindannyian alaposan felkészültek a meghallgatásra, melyet túlzás nélkül nevezhetünk történelminek, hiszen még sosem beszélt a nyilvánosság előtt az összes jelölt, akiknek így életútjáról, felkészültségéről, morális értékrendjéről mindenki véleményt alkothat. A legtovább – csaknem hat órán át – Juraj Klimentet faggatták, aki nem ügyész, hanem a Legfelsőbb Bíróság tagja. Nem hallgatta el, hogy maga Igor Matovič kérte fel pártja nevében a megmérettetésre, amihez a kormányfőnek joga van, ám ezzel aligha erősíti a közvélemény és az ellenzék előtt kiszemeltje függetlenségét. Klimentnek legtöbben azt vetették a szemére, hogy Peter Tóthtal (Marián Kočner bizalmasával) közösen írt csúsztatásoktól sem mentes könyvet az 1976- ban meggyilkolt orvostanhallgató, Ľudmila Cervanová szövevényes ügyéről, a hosszú nyomozásról és a perújrafelvételről, melynek végén csupán 2010-ben született jogerős ítélet. A végső döntést meghozó testületnek tagja volt Juraj Kliment is. Több szakértő ma is úgy véli, súlyos bírósági mulasztások miatt nem a gyilkosok kerültek börtönbe.

A honatyák elsősorban Peter Tóthhoz fűződő kapcsolatát kifogásolták, amire azt a választ kapták, hogy a közös munkájuk során még nem tudott a viselt dolgairól. Kliment nem volt meggyőző, csupán hat támogató szavazatot kapott a tízből, vagyis éppen csak átcsusszant a rostán.

Robert Fico hetek óta szajkózza, hogy a Smert nem érdekli a főügyészválasztás. Tegnap mégis sajtóértekezleten harsogta, hogy Kliment rokona Andrej Repa ügyésznek, szerinte Matovič kettejük segítségével akarja folytatni a „koncepciós” pereket. Gyorsan hozzátette: ő nem fél ettől sem.

Sokáig tartott Maroš Žilinka meghallgatása is, nem tagadta, hogy Michal Gaučík színész, jelenleg inkább befolyásos, a politikusokkal kapcsolatban álló üzletember barátja, állítása szerint azonban már nincsenek közeli kapcsolatban.

Juraj Šeliga, a parlament egyik alelnöke büszkén jelentette ki, hogy vége Trnka, Čiznár, Kováčik önkényuralmának, megkezdődik a nagytakarítás a sok gyanús ítélettől, szőnyeg alá söpört ügyektől bűzlő Főügyészségen, majd a Speciális Büntetőíróságon és az igazságszolgáltatás alsóbb szintjein. Mindez csak akkor következhet be, ha a kormánykoalíció képes megegyezni közös jelöltben, de egyelőre úgy tűnik, mind a négy pártnak saját favoritja van.

Matovič azzal zsarolta partnereit, hogy ha titokban valaki összefog az ellenzékkel, s így választanak főügyészt, ő azonnal lemond. Talán eljutott a fülébe a parlamenti sugdolózás, hogy a Sme rodina megbízottja Žilinka megválasztása érdekében titokban egyezkedik a Hlas vezetőivel és más független képviselőkkel. Ezt a kórházban lábadozó Boris Kollár cáfolta, méghozzá személyesen, mert a Koalíciós Tanács tagjai a látogatási tilalomra fittyet hányva a betegágyánál alkudoztak. Egyébként a parlamenti szavazás nyilvános lesz, így kiderülnek a titkosnak vélt egyezségek is.

Nyilván enyhítene a feszült belpolitikai és társadalmi légkörön, ha a koalíció megegyezne a főügyészről. Hiszen a poszt üres, a Speciális Ügyészség főnöke meg börtönben ül. Ráadásul egyre több ember dühöng a szűnni nem akaró személyeskedések és koalíciós viszálykodásaik miatt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)

Népszámlálás: nincs egyetértés abban, hogy egy vagy két nemzetiség bevallására legyen-e lehetőség

magyar pártok

Újra tárgyalóasztalhoz ültek a szlovákiai magyar pártok, de továbbra sincs megegyezés

Marek Krajčí

Krajčí: Már ezen a héten regisztrálhatnak az oltásra az idős emberek

aprópénz

Jövőre lassan eltűnhetnek a pénztárcánkból az eurócentek

Komárom

Ismertek a hétvégi komáromi tesztelés részletei

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.