Vélemény

Buborék

A washingtoni Capitolium, az amerikai demokrácia szimbólumának megtámadását tekinthetjük egyszeri, megismételhetetlen furcsaságnak, felhergelt bolondok és szélsőjobbos félőrültek ámokfutásának, az amerikai álom South Park-epizódba illő önparódiájának.
Finta Márk

2021. január 8. 08:30

capitolium
TASR/AP-felvétel

Szomorkodhatunk rajta, rajongva egyetérthetünk, vagy megvonhatjuk a vállunkat – azzal a tudattal, hogy azért az ország, amit a többség csak virtuálisan vagy a tévéből ismer, igenis messze van, biztos távolságban, mi pedig megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy ismét, ezredszer-milliomodszor is eljátsszuk a fotelspecialistát, mert nincs következménye annak, ha véleményt alkotunk a dologról. De ez a világ már elmúlt.

Az USA bizonyos értelemben egyfajta Petri-csészéje a világnak. Egy olyan kommunikációs nagyhatalom, amely folyamatosan fortyog, bugyborékol, mint az üst a boszorkányok konyhájában. A Rambo 3 és a Chicago Bulls feliratú széldzseki mellett pedig átszivárognak a világ társadalmi folyamataiba az ottani, sajátos zárványokból és mikroközegekből származó változások, viták, ellentétek. A világ átveszi és saját magára alkalmazza ezeket, közvetve és közvetlenül is. Az például, hogy George Floyd nyakán nyolc percig térdelt egy rendőr, nem a felvétel nyers brutalitásáért lett világraszóló ügy, és nem is azért, mert a világon mindenki tisztában van az amerikai rendszerszintű rasszizmus problémakörével.Hanem azért, mert az emberek rájöttek: az ügy által feltett és felvetett kérdéseket bizony a saját társadalmuk kapcsán is fel lehet vetni. Így lett a Black Lives Matter világméretű mozgalom, és generált óriási vitákat nemcsak mondjuk az Upper West Side-i kávézókban vagy egy amerikai középnyugati krimóban, hanem mondjuk egy felső-csallóközi kocsmában is.

Donald Trump és a most az érte síkra szálló, holdkórosokból álló QAnon mozgalom pedig ugyanezen az úton jár. Ott tartunk, hogy a nagy amerikai társadalmi vita és konfliktus Trump tevékenységével kapcsolatban, a hatalomra jutása mögött álló társadalmi folyamatok és az amerikai zárványokban, elborult közösségekben és az internet legsötétebb bugyraiban megszülető elmebetegségek kifröcsköltek Európára, Szlovákiára, immár nálunk is rezonálnak, összemosódva az itt meglévő társadalmi sajátosságokkal, folyamatokkal, és természetesen a futóbolondok szunnyadó összeesküvés-elméleteivel, katalizálva azokat, felerősítve a hangjukat.

Így jön létre az a disszonáns állapot, amelyben a szlovákiai, alapvetően ruszofil és erősen Amerika-ellenes szélsőjobb-konteós közeg tapsikolva örült az Amerika elsőbbségét hirdető Trumpnak, és ugyanígy tapsikol most a QAnon őrültségeinek, valamint a demokrácia és az amerikai intézményrendszer egyik legfontosabb alappillérét jelentő Capitolium megtámadásának. És ahogy az lenni szokott, mindezt magáévá is teszi.

Az Egyesült Államokban a düh buborékját már akkorára fújták, hogy bármelyik percben kidurranhat. Ezt a buborékot nálunk is fújják szorgos szájak, melyek nem tudnak belenyugodni, hogy a társadalom sokkal bonyolultabb és érzékenyebb szerkezet annál, mint ahogy ők azt hagymázas álmaikban elképzelik, és csak úgy működhet és szolgálhatja az emberek javát, ha betartjuk a demokrácia szabályait. A kérdés csak az, hogy ha ez a lufi nálunk is kidurran egyszer, lesz-e még, aki összetakarítson.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.