Vélemény

Bebetonozás

Miközben kifelé pellegrinis arcát mutatja a kormány, a döntő ügyekben ficói hatalomtechnikát gyakorol. Most épp egy olyan törvényt akar lenyomni a társadalom torkán, amellyel hét évre bebetonozná a posztján a rendőrfőkapitányt.
Mózes Szabolcs

2018. augusztus 21. 10:01

fico kaliňák vél

A kánikula közepén, péntek délután, egy elejtett sajtóhírben, csak úgy mellékesen informálta a belügy a nyilvánosságot, hogy elkészült a rendőrfőnök megválasztásáról szóló új törvénytervezet, szerdán pedig már dönt is róla a kormány. Nem véletlenül tárgyalnák suttyomban.

Az év egyik legfontosabb jogszabályáról van szó, tavasszal százezrek tüntettek a pozitív változásért ezen a téren is, ám amit kapnak, az felér egy pofonnal.

Ha a törvény betűjét nézzük, akár még szimpatikusnak is tűnhet a változtatás. Eddig a belügyminiszter nevezte ki a rendőrfőkapitányt, és ő is válthatta le. Az új eljárás alapján a jelöltekről először az erre a célra létrehozott ad hoc pályázatelbíráló bizottság tárgyalna, majd azok közül, akik fennmaradnak a rostán, legalább három jelöltet kiválasztana a belügyminiszter. Őket a parlament védelmi bizottsága hallgatná meg, és javaslatot tenne a rendőrfőnök kinevezésére a miniszternek – aki viszont megvétózhatja a döntést. Az új kapitányt hét évre neveznék ki, és ami fontos: a belügyminiszter csak akkor válthatná le, ha ebbe háromötödös többséggel beleegyezik a parlament védelmi bizottsága is.

Akármi is áll a tervezetben, valódi változás nem lesz. A smeresek gyakorlatilag olyan Gašpart raknak oda, amilyet akarnak. A belügyminiszter és a kormánykoalíció kezében lesz a döntés. A pályázatelbíráló bizottság tagjainak többségét olyan vezetők jelölik, akik a belügyminisztertől függnek. Ha esetleg a bizottság „rossz” munkát végezne, a felkínált jelöltekből a miniszter még mindig ki tud választani három „megfelelő” személyt. Ha ennél a pontnál is hiba csúszna a dologba, a parlament védelmi bizottsága mentheti meg a helyzetet. A testületben is kormánykoalíciós többség van, elnöke Anton Hrnko (SNS), és tagja Robert Kaliňák is. Ha végképp minden szétcsúszna, a végén a belügyminiszter még mindig megvétózhatja a döntést és új jelöltet kérhet.

Ergo: az lesz az új rendőrfőnök, akit a Smer és a kormánykoalíció akar. Csak közben megpróbálják elhitetni a választókkal, hogy átlátható szakmai döntés született. Pedig nem.

Megváltoztatnák az országos rendőrfőkapitány kiválasztásának a szabályait

2018. augusztus 18. 11:19

Megváltoztatnák az országos rendőrfőkapitány kiválasztásának a szabályait

Ám ennyivel nem elégszik meg a koalíció: a hosszú, hétéves megbízatási időszak még ront is a helyzeten. A törvény 2019-ben lépne hatályba, akkor választhatják meg így az első rendőrfőkapitányt – akinek 2026-ban járna le a mandátuma, tehát a következő választások után felálló kormány sem tudná elmozdítani. Hiszen leváltani is csak úgy lehet, ha ezt háromötödös többséggel megszavazná a parlament védelmi bizottsága – ami feltételezi, hogy a leendő kormánypárti képviselők mellett az ellenzékiek egy része is bólintana erre.

De mikor fogja az ellenzéki Kaliňák leváltani a kormánypárti Kaliňák főkapitányát? Soha.

A tervezet logikája nem csak azt mutatja, hogy a Fico–Kaliňák tandem továbbra is kézben akarja tartani a rendőrséget, és hülyének nézi az embereket. Félnek. Takargatnivalójuk van, s attól tartanak, hogy 2020 után már nem lesznek a kormányrúdnál. Ezért kell nekik egy olyan törvény, amely hosszú évekre „amnesztiát” biztosítana számukra.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Fábry Zoltán

Hol a stószi mérce? Fábry Zoltán halálának 50. évfordulóján

dac

DAC: Kružliak két hónapon belül távozhat, az Everton érdeklődik iránta

peter pellegrini

Ha Pellegrini pártot alapítana, az 21,4 százalékos eredményt érne el

Fekete Irén

Összefogással erősebbek lehetünk

a

Világvége kínai módra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.