Vélemény

Az ukrán takarítónő esete

Ha megkérdezné tőlem egy marslakó, milyen világban élünk, azt mondanám, hogy hamisban. Olyan világban, amely nemhogy nem keresi az igazságot – persze középiskolai tananyag, hogy nincs objektív igazság –, hanem már azt is elítéli, sőt hazugságnak, legújabban dezinformációnak tartja, ha valaki a dolgok pártatlan megközelítésével próbálkozik.
author
Lampl Zsuzsanna

2022. április 2. 09:00

TASR/AP-felvétel
TASR/AP-felvétel

Az erre törekvő embereket lejáratja, mi több, lassan már a demokratikus rendszerekben is kriminalizálja. Azokat viszont, akik az épp megfelelő Nagy Testvér szekerét tolják, hősöknek nevezi, szemérmesen leplezve, hogy az ő céljai érdekében az emberélet sem számít nekik. A szemérmes leplezést nyugodtan nevezhetjük propagandának.

Az is egy nagy hamisság, hogy részrehajlók vagyunk a háborús agresszor kérdésében. Igen, Putyin az. A szomszédunkban zajló háború fegyveres részét ő robbantotta ki. De voltak/vannak mások, akik úgy gyilkoltak tőlük messze élő, őket egy csöppet sem veszélyeztető népeket – akiknek még a nevét sem tudják –, hogy nem nevezik őket sem agresszornak, sem háborús bűnösnek, hanem szinte szentté avatják. Márpedig ha következetesek akarunk lenni, látni kell, hogy tele a világ olyan agresszorokkal, háborús bűnösökkel, akik vígan élik életüket, sőt újabb háborúk kirobbantásán és kiterjesztésén ügyködnek.

Itt van ez a szomszédunkban zajló háború. Csak azért nem írom, hogy szörnyű, mert a világban egyidejűleg zajló más háborúk ugyanolyan szörnyűk, másrészt pedig a „szörnyű” szó már kiüresedett, nem tudja visszaadni azokat a borzalmakat, amelyek egy háborúban történnek. S azért nem írom, hogy orosz–ukrán háború, mert nem csak az. Aki figyelmesen követi a hazai főáramlatú médiában közölt híreket, az biztosan emlékszik, hogy Zelenszkij rögtön a háború elején kijelentette, hajlandó tárgyalni Ukrajna semlegességéről. Másnap viszont már harcról beszélt. S azóta is, hacsak egy kis reménysugár mutatkozik az ukrán–orosz tárgyalásokban, az „USA ezt rögtön megfúrja”. A megfogalmazás ukrán diákjaimtól származik. Hogy igazuk van, mi sem bizonyítja jobban, mint Biden kijelentése, hogy a cél Putyin likvidálása. S ha ez így van, akkor ez amerikai–orosz háború, amelyben az ukrán fél az elsődleges áldozat. Hát, aki sok pénzt fektetett az ukrán márkába, majd a Zelenszkij márkába, az nem adja fel egykönnyen. Ezért nem lehet béke.

Ezért kellenek a fegyverek, a katonák. Ismerősöm ukrán takarítónője a férjével és kamasz gyerekeivel két éve él Pozsonyban. A háború kezdete után ide menekült az anyja, a testvére és annak beteg gyermeke. A takarítónő férje Zelenszkij, de főleg Klicsko üzenetén felbuzdulva – utolsó csepp véréig harcolni fog – önként visszament abba az Ukrajnába, amit korábban többször is szörnyű helynek nevezett. Az asszony egy ukrán családnál is takarít, és gyávának nevezte a család két férfi tagját, mert nekik eszükbe sem jutott harcolni.

A héten tudta meg szegény, hogy a férje elesett. Durva dolog a propaganda és a valóság találkozása. Aki megtapasztalja, talán megérti, hogy fegyverekkel sosem lehet béke.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Csütörtöktől ismét ellenőrzések várhatóak a cseh–szlovák határátkelőkön

A cseh határellenőrzés a szlovák belpolitikában is vitát váltott ki

kert k

Olvasóink szeretettel gondozott virágos- és konyhakertjei

d

Magasabb nyugdíjat szeretne? Így növelheti annak összegét!

határátkelőhely ausztria

Osztrák belügyminisztérium: Folyamatosan figyeljük a helyzetet a szlovák határon

szájmaszk

Döntött a bíróság: ennek a jókai cégnek közel 3,9 millió eurót kell visszafizetnie az államnak

Irena Dančová

Eltűnt egy 15 éves lány – nincsenek nála a gyógyszerei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.