Vélemény

Az infláció társadalmi ára

Kitartóan kúsznak felfelé az élelmiszerárak és drágul az energia – ami a legnagyobb gond, hogy egyiket sem egyetlen esemény okozza, hanem több dolog együttes hatása. Mindezt a klímaváltozás majd tovább fokozza: a fő élelmiszer-termelő vidékeken, a világ különböző, egymástól távoli pontjain akár egyszerre következhet be komoly katasztrófa, aszály vagy éppen árvíz, hogy a közel-keleti és észak-afrikai térséget sújtó sáskajárásról ne is beszéljünk.
author
Feledy Botond

2021. október 29. 08:00

TASR/AP-felvétel
TASR/AP-felvétel

Az energiaárak pedig a klímaváltozás elleni küzdelem miatt vannak emelkedésre ítélve, hiszen így vagy úgy, de a társadalmak megfizetik az új technológiákra való átállást. Miközben a fosszilis energiák kitermelése és felhasználása száz év alatt a leghatékonyabb szintre állt be, a megújulókkal való munka még az elején tart, a történelmi léptéket tekintve. A remény azért még megvan, hogy hosszú távon mégis jobb lesz mindannyiunknak.

Mégis, elkerülhetetlen lépéseket kell megtennie az emberiségnek. Hogy az inflációt ezek hogyan tolják meg, és ezzel a fejlett és fejlődő országok gazdaságpolitikája képes lesz-e megbirkózni, kérdés. Szinte biztos, hogy nem mindenütt. A történelemre visszatekintve az élelem ára és az energiaárak (mára ezek összefonódása az élelmiszer-termeléssel egészen más dimenziókban jár, mint régen!) mindig hatással voltak a társadalmi csoportokra. Élesebben fogalmazva: komoly és tartós áremelkedés gyakran torkollott társadalmi elégedetlenségbe, amelynek a legszélsőségesebb formája a lázadás.

Nem kell ennyire messzire menni. A kihívás első szintje ezekben az esetekben – amit már a 2008-as pénzügyi válság utáni években is éreztünk – a politikai radikalizáció. Ezt egyesek populizmusnak hívják, mások másnak; a lényeg, hogy rövid távú célokat tűznek ki a politikai szereplők, mert a politikai hangulatra reagálnak. Ha ez elfajul, akkor a radikálisok már nem a rendszeren belül keresik a megoldást, hanem azon kívül. Ez jelenti az alkotmányos berendezkedés megkérdőjelezését. Amikor a megoldást nem abban látják a választói tömegek, hogy vezetőt cserélnek, hanem abban, hogy magát a rendszert is leváltanák. Ezt viszont a történelemben az erős, karizmatikus vezetők sokszor a maguk javára meghekkelik, és onnantól következik a klasszikus autoriter állam.

Ez mindössze egy forgatókönyv a sok lehetséges közül. Viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni azokat a változókat, amelyek ennek valószínűségét növelik.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A tömeges felmondás a magyarlakta régiókban lévő kórházakat is érinti, az érsekújvári intézményben például 50 egészségügyi dolgozó jelentette be a távozását

Távozó orvosok a déli régiókban

čaputová k

A szankciók kérdésében továbbra sincs közös szlovák–magyar álláspont

f

Már jó ideje esős, borús az idő… Mikor süthet ki újra a nap?

von der leyen k

Fehér port tartalmazó boríték miatt kiürítették Ursula von der Leyen lakosztályát

új szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Frakk, Bogáncs... Ismered a híres filmes kutyákat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.