Az illedelmes Smer

Hlas k

A hétvégi tisztújító közgyűlés új elnököt adott a Hlasnak, Peter Pellegrini helyét Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter veszi át. A szlovákiai sajtóban két, egymástól merőben eltérő olvasata alakult ki a történteknek: az egyik, hogy a Hlas politikai jövője a legkarizmatikusabb politikusuk távozásával véget ért, a másik, hogy a párt az elnökváltás utáni radikálisabb irányváltásával épphogy az ellenzék veszítette el a lehetőséget a kormányalakításra, méghozzá évekre. 

A szlovákiai pártok általában nehezen viselik az elnökcserét: Robert Fico nélkül másként nézne ki a Smer, Mikuláš Dzurindával felemelkedett és bukott az SDKÚ, Igor Matovič nélkül elképzelhetetlen az átnevezett Egyszerű Emberek. Akadnak ugyanakkor pártok, ahol a közös ideológia elegendő alapot képez a politikailag túlélhető váltásra – alapjában véve vezetőfüggetlen például a kereszténydemokrata KDH, a nacionalizmusra építő SNS, de az etnikai politizálásra alapozó Magyar Szövetség (ex-MKP) is. A Hlas politikai túlélése szempontjából az a legfontosabb kérdés, hogy a választóinak három év alatt kialakulhat- e bármiféle ideológiai kötődés ehhez a formációhoz, merthogy eddig biztosan nem történt ez meg. 

Peter Pellegrini az ország legnépszerűbb politikusa, de ezt a státuszt csak félig köszönheti önmagának. Sokkal inkább azért lett népszerű ő és a pártja is, mert a tevékenységébe egy kicsit mindenki beleláthatja azt, amit akar és szeretne. Pellgrini és a Hlas azt mondta, mint Robert Fico és a Smer, de talán illedelmesebben és nem annyira vulgárisan. A politikus úgy gondolkodik, mint a vállalkozók körülötte, de talán kicsit szociálisan érzékenyebb. A Hlas szeretne Kelet és Nyugat között lavírozni, de azért mégiscsak alapjában véve szalonképes és Nyugat-barát párt. Ennek a pozíciónak és Pellegrini személyes népszerűségének köszönhetően manőverezhette magát bele a Hlas a következő királycsináló szerepébe a parlamenti választáson – és veszítheti azt el Šutaj Eštokkal. 

A pártnak az új elnökkel nem lesz könnyű dolga. A belügyminiszter Pellegrininél sarkosabban, kevésbé szerethetően fogalmaz – és a megnyilvánulásaiba sokkal könnyebben belelátják a Smert a Hlas azon szavazói, akik pont Fico miatt nem akarják választani a legnagyobb kormánypártot. A Fico elleni merénylet hatására is Hlas-szavazók találhatnak vissza a párthoz, ráadásul Šutaj Eštok amellett, hogy nem egyesítő, nem is különösebben karizmatikus vezető. Még. Nem egyensúlyozni akar, hanem a Smer megbízható partnerének tűnni. 

Mindez nem feltétlenül jelent lassú vagy gyors elmúlást. A Hlas számára a jó hír, hogy a párt Pellegrini elvesztése után kimondottan jó pozícióból vág bele az újjáépülésbe. Minisztériumokkal, parlamenti képviselettel, anyagi háttérrel és forrásokkal, elegendő rendelkezésre álló idővel sokkal könnyebb létrehozni valami maradandót, mint mondjuk a kormányból és a parlamentből kiesve. Szinte biztos, hogy a Hlasból sosem lesz az, amit a kezdetekkor beleláttak: egy „illedelmes szociáldemokrata” tömegpárt, ami akár évtizedekig uralhatja a szlovák politikát, és véget vet Robert Fico politikai karrierjének. Viszont könnyen lehet ötszázalékos határ fölött billegő, viszonylag kicsi, de elszánt rajongókkal rendelkező formáció. Mint annyi másik szlovákiai párt, amelyeknek szintén nem jött össze az áttörés.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?