Vélemény

Az állami betli

Másfél éve gyilkolták meg Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. A két fiatal brutális kivégzése sokakkal megértette, az állam és a demokrácia Szlovákiában már korábban kapitulált.
Sánta Szilárd

2019. augusztus 23. 10:00

TASR-felvétel

A gyilkosság megrendelője olyan biztonságban érezhette magát, hogy nem kellett tartania a következményektől, nem félt a rendőrségtől, a bíróságtól, a titkosszolgálattól, mert tudta, az állam nem működik. 

Az állam túszul ejtése fokozatosan történt, egy kormányciklus ehhez kevés lett volna. A Smer és elnöke, Robert Fico már régóta igazgatja az országot. Bár a kormányfői posztról távozott Fico, továbbra is azt a látszatot kelti, úgy viselkedik, mintha ő irányítaná a kormány munkáját. Munkamódszere profibb, de sok elemében hasonló, mint az ország legértékesebb telefonjának a tulajdonosáé.

Újságírók tucatjait idézik be a rendőrségre, ahol azzal szembesülnek, hogy a Tibor Gašpar vezette rendőrség hogyan világította át őket, milyen rendőrségi profilokat készített róluk. (Botrány, hogy a hosszú huzavona után távozó rendőrfőkapitány most politikusként térne vissza!)

A megfigyelt újságírók egyike a meggyilkolt Ján Kuciak volt. Azok megfigyelése és bántalmazása, akik a nyilvánosság terét alakítják és az állampolgárokat informálják, egyértelmű szimptómája annak, hogy a demokrácia veszélyben van. Az újságírók kapcsolatairól organigramot, sematikus ábrát készítettek, amely a családi kapcsolatokat, pontos lakcímet, útlevélszámot, a tulajdonban lévő gépkocsi adatait stb. tartalmazta. A nyomozásnak ebben a fázisában egyelőre nem nyilvános, kinek a kérésére történt a több helyről, forrásból származó adathalmaz összeállítása. Hajmeresztő és vérlázító, hogy ilyen törvénytelen profilkészítésre sor került; az állam nem védte meg, hanem kiszolgáltatottá tette az állampolgárait.

Adam Valček, a Sme egyik törvénytelenül átvilágított újságírója arról számolt be, hogy a titkosszolgálatról megjelent cikkével egy időben a titkosszolgálat is átvilágíttatta, amikor pedig a gazdasági minisztériummal pereskedett, akkor a minisztérium tette ugyanezt. Az átvilágítást végrehajtók vallomásába az újságírók körülbelül másfél hónap múlva beleolvashatnak, s akkor megtudjuk, ki rendelte meg, illetve kinek a jóváhagyásával hajtották végre a feladatot. 

Óriási pofátlanság Robert Fico részéről, hogy áldozatként állítja be magát. Azt szajkózza, hogy a média egy része dzsihádot hirdetett ellene. Annak, aki erkölcsileg lenullázta a szűkebb és tágabb környezetét, már nincs vesztenivalója. Az országnak viszont van.

Fico nem az egyetlen, de a legnagyobb akadály. Az állam túszul ejtése egy folyamat volt, a visszaszerzése is az lesz. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?