Vélemény

Az állam valódi arcai

Sok dolgot élesebben láttat a járványhelyzet. Melyik politikus mire használja fel a krízist? Belgiumban például kormányalakításra, végre a flamand jobboldal beszállt a koalícióba.
Feledy Botond

2020. március 23. 19:00

etel
MTI-felvétel

Az új szlovák kormány alighanem arra, hogy látványosan megmutassa kompetenciáját.

A magyar kormány rendkívüli jogrendre és parlament nélküli életre készül.

De a politikán kívül mutatkozik meg igazán, hogy hogyan is néz ki a társadalmunk szövete. A munkások továbbra is sok országban bejárnak az üzemekbe termelni. Nemcsak az egészségügyi dolgozók! Nemcsak a közszolgák és rendőrök. Egyes gyárakban, az energiaszektorban, a közlekedésben, de például az ételkihordásnál, alapvetően az élelmiszer-ellátóláncok minden szintjén dolgoznia kell, ahogy az egészségügybe sem csak orvosok és nővérek kellenek, hanem a maszk-készítőtől a patikuson át a segédeszköz-gyártókig mindenkire szükség van, hogy működhessen a kórházi ellátás.

Ahogy egyre mélyül a válsághelyzet, elkezdjük értékelni a rendőrség, a mentősök, a közszolgák, a posta munkáját, ahogy azt is, ha egyáltalán elviszik a szemetet és kapunk ételt a boltban. Egy lehetőséget is kapott most több társadalmi csoport arra, hogy felnyissa a szemét, mitől is működik a körülöttünk lévő nagy egész, az ország. Nemcsak a kávézók és fitness-szalonok világát látni, épp ellenkezőleg: az élethez nélkülözhetetlen munkásokat és munkát.
Hirtelen abszurddá válik a sok százezer eurós fizetést felvevő focisták világa, a showbusiness és celebvilág elképesztően elrugaszkodott valósága. Nem is baj. Csak jegyezzük ezt meg a válság végéig, illetve utána is. 

Vajon mire kell fordítani az adónkat, az állam pénzét?

Jól jönne-e, ha megnyugtathatnánk magunkat, hogy németországi szinten van a stratégiai élelmiszer-tartalék minden közép-európai országban? Ha megbíznánk a rendfenntartó erőkben, hogy nem politikusok rejtett eszközei, hanem egy önmagában működő rendszer, és nem szaladnának fegyvert vásárolni a kedves polgártársak?


Válságban mutatkozik meg, hogy hol szakadt el korábban a társadalmi szövet. Látványos, hogy egyes szakmáktól „elvárjuk”, hogy egészségük és adott esetben életük kockáztatása mellett is – teljesítsenek. Eközben valakinek meg otthon maradni esik nehezére... egész furcsa világ, éppen ideje, hogy észrevegyük a valódi súlypontjait. Hogy a következő években máshogy értékeljük a velünk szemben ülő bolti kasszást, patikust, kukaürítőt vagy kórházi takarítót.
Ennek a járványnak a frontvonalában megint aránytalanul sokan szolgálnak a társadalom alsó feléből. Érdemes lenne megtanulni ezt a leckét és beírni a közép-európai országok demokráciakísérlet-tankönyvébe.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus vásárlás

Újra megrohamozhatjuk a boltokat

parlament k
Frissítve

A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre

parlament k

A parlament elfogadta a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket

Igor Matovič

Még szigorúbb intézkedések jöhetnek húsvétra

Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

parlament k

Csak a következő ülésen szavaznak a belügyminisztérium javaslatairól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.