Vélemény

Álomgyári gondolatok

Kezdetben volt az Ige. És ez mostanáig tart, mert gondolat, ötlet nélkül semmit sem lehet teremteni.
Lampl Zsuzsanna

2020. január 24. 18:34

korda
(YouTube)

Ez jutott eszembe tegnap is, amikor a Korda filmstúdióban jártam. Micsoda ötlet, felépíteni a semmi közepén egy ilyen hatalmas „álomgyárat”, amelyet már három évre előre lefoglalnak a világ filmesei. Itt található Európa legnagyobb stúdiója, amiben most is forgattak, de azt nem láthattuk, mert az egész titkos, nagyon titkos, mondta a talpraesett fiatal lány, aki a látogatást vezette.

A bő kétórás program alatt megfigyeltem néhány dolgot, amit ha mi, társadalomtudósok is alkalmaznánk, talán a mi munkánkat is olyan dicsfény venné körül, mint a filmesekét, s ki tudja, mi lenne ebből. Akár még sztárrá is válhatnánk, mint a Pitt vagy a Jolie. Hogy nem? Azért próbáljuk meg.

Először is a munkánkat roppant titoktartással kellene végeznünk, roppantul titkos helyen. 

Ilyen elszólások, hogy ma otthon dolgozom a számítógépnél, holnap az egyetemi könyvtárban leszek, vagy ne adj Isten a magyarlakta járásokban végzek lekérdezést, szóba sem jöhetnének, azt pedig, hogy miről szól az a munka, amiről nem szabad beszélni, abszolúte hétpecsétes titok övezné. Mert ha a konkurencia megtudná, ellopná az ötletet és hamarabb megvalósítaná. 

Na mármost ezt nagyon is értem, mert évekkel ezelőtt bizony magam is tapasztaltam olyat, hogy készen volt a kutatási terv, benyújtottuk a megfelelő helyre, aztán olyasvalaki csinálta meg, aki azon a megfelelő helyen hozzájutott a tervezethez és lenyúlta a hozzátartozó pénzforrással együtt. Mi pedig, akik az egészet kitaláltuk, bizony hoppon maradtunk. Persze itt sokkal kevesebb pénzről volt szó, mint egy film esetében, de a lényegen ez semmit nem változtat.

A következő dolog, amit tennünk kellene, hogy amikor a munkánkról beszélünk, persze csak úgy általában (lásd fentebb: titoktartás), akkor szakzsargont és lehetőleg minél több idegen szót kellene használnunk, még jobb, ha ezt kissé amerikai angolos kiejtéssel tennénk.

Például „dicsfény” helyett azt kellene mondani, hogy nimbusz (mondjuk ez latin eredetű szó, de attól még jöhetne a jenkis kiejtés), vagy ha a szociológiai szakzsargont veszem alapul, akkor ilyeneket kellene mondani, hogy relevancia, korreláció, chí kvadrát, szpírmen, krémer, szplitfájl, anova, téteszt, lineáris regresszió meg hasonlók. Minél érthetetlenebb, annál titokzatosabb, ergo (értsd: vagyis) nimbuszosabb.

A titoktartás miatt a kutatási eredményeket már mindenki nagyon várná. A kutatók vörös szőnyegen, fényképezőgépek villanóinak fényében vonulnának be a díszcsarnokba, ahol általános ovációk közepette ismertetnék például azt, hogy milyen a pártok preferenciája vagy fogyott-e a magyar. Mindezt hat számjegyű gázsiért (euróban).
Hogy ez álom? Utóvégre álomgyárban jártam.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Ezek a határátkelőhelyek maradtak nyitva

Hétfőtől a Szlovákiába érkezőknek kötelezően állami karanténba kell vonulniuk

üres pad

Matovič: elképzelhető, hogy még szeptemberben sem indul be a tanítás

Igor Matovič

Matovič kijárási tilalmat vezetne be a húsvéti ünnepekre

koronavírus spanyolország

Spanyolországban 12 ezerhez közelít a halálos áldozatok száma

Igor Matovič
Frissítve

471-re emelkedett az ismert fertőzöttek száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.