Vélemény

Államvédelmi hatóságok

Van ez a – Orbán Viktor kifejezésével – jogállami blabla: a bírói függetlenség biztosítéka a végrehajtó és a bírói hatalom teljes elkülönítése.
Kerényi György

2019. április 26. 10:46

köver

Búcsúzzunk az idejétmúlt liberális dogmáktól, helyette ízlelgessük a magyar parlament elnöke, a Fidesz vezető politikusa, Kövér László minapi szavait: „Százötven esztendővel ezelőtt az volt a kérdés, hogy a magyar állam akarja-e biztosítani a bírák függetlenségét. A jövőre nézve a kérdés az, hogy a magyar bírák a maguk részéről akarják-e biztosítani az állam függetlenségét… A bírói hatalom nem lehet független az államtól, hiszen maga is része annak, sem az igazságtól, hiszen annak szolgálatára létezik”.


Kövér doktor fölvonta szemöldökét, és folytatta (valószínűleg a harmadik kétharmados Fidesz-ciklus fő feladatának kijelölését): „Ezért korunk jogászainak és politikusainak változatlanul maguknak kell eldönteniük, milyen értékek védelmére kelnek, kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára?”

Mennyivel tisztább, világosabb így, hogy nincs ott az a zavaró jog szócska az állam védelme kifejezés előtt!

„Bíróságaink elsődleges feladata, hogy adott esetben az állam akaratát az emberek felé még akkor is helyesen tudatosítsák, ha nincsen olyan positív írott jogszabály, amelyik az állam akaratát a konkrét esetre vonatkoztatva félreérthetetlenül fejezi ki.” Ezt már Ries István igazságügy-miniszter mondta 1949-ben. Nem működött még tökéletesen a – szintén illiberális – szocialista törvényesség, emiatt Riest pár hónappal később nem egy, „az állam akaratát az emberek felé tudatosító” bírói ítélet nyomán végezték ki, hanem az ÁVH (Államvédelmi Hatóság) emberei agyonverték a börtönben. 
És hogy milyen államot kell „védeni és építeni”? Maradjunk a tiszta forrásnál, szintén dr. Kövér-idézet a következő: „nem lehet identitás nélkül egy közösséget fenntartani, az állam pedig egy nemzetnek a közössége”. Ugye senki sem kételkedik Kövér doktor nemzeti elkötelezettségében, így abban, hogy ő a magyar nemzetről és a magyar államról beszél? 

És végül tegyük a nemzetállam szó elé azt, hogy szlovák, és akkor egy másik nemzeti elkötelezettségű jogtudor, Štefan Harabin ezt mondaná a kövéri szavakkal: 

a bírói hatalomnak a szlovák nemzetállam védelmét kell szolgálnia.

Még szerencse, hogy volt egy rendszerváltás, és Magyarországnak végre nemzeti kormánya van.
A szerző Pozsonyban (is) élő magyarországi újságíró

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változik a kiutazási formanyomtatvány

Változott a kiutazási formanyomtatvány

Végh Attila

Végh Attila: A ketrecben teljesen másképp érzi magát az ember

Alapszabály-ellenesnek vélik Berényi lépését

Matovič: Berényi barátommal ebédeltem

utazás

A fellendülésre várnak az utazási irodák

eKaranténa

Csaknem 2000 felhasználója van már az eKaranténa alkalmazásnak

somorjai edzés

Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.