Vélemény

Állampolgárságot tessék! – választási kampány Erdélyben

FIGYELŐA Romániai Magyar Demokrata Szövetség nehezményezi, hogy riválisa, a Tőkés László-féle Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács részt vesz a magyar állampolgárság elnyerésében, a honosítást kampánycélokra használja és ezzel szavazatokat szerez.A magyarországi kormánypárti politikusok – a helyhatósági vá
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 30. 18:00

FIGYELŐ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nehezményezi, hogy riválisa, a Tőkés László-féle Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács részt vesz a magyar állampolgárság elnyerésében, a honosítást kampánycélokra használja és ezzel szavazatokat szerez.

A magyarországi kormánypárti politikusok – a helyhatósági választásoktól eltérően – nem segítik személyes erdélyi jelenlétükkel a választási kampányban az RMDSZ-szel szemben induló EMNP-t, ám a honosítási folyamat kiváló lehetőség a kampányolásra Toró T. Tiboréknak, akiket Budapest már az állampolgársági törvény módosítása után helyzeti előnyhöz juttatott.

A magyar kormány illetékes hatóságai két éve írtak alá megállapodást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetőivel az úgynevezett demokrácia-központok felállításáról. Toróék helyzeti előnyét jelzi, hogy a szerződés aláírásának évfordulója alkalmából Németh Zsolt külügyi államtitkár fogadta hivatalában a Néppárt elnökét, az összesen 28 Erdélyben létrehozott központról pedig azt mondta: ezek az intézmények az elmúlt két évben a honosítási folyamat nélkülözhetetlen szereplőivé lettek, a magyar külképviseleti rendszer „meghosszabbított karjaiként” működnek.

„Kisajátítják

a munkánkat”

Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke ezt a helyzetet méltánytalannak tartja. Főként azt sérelmezi, hogy a kolozsvári magyar főkonzulátus a választási kampányhoz időzítve, a demokrácia-központok révén juttatja el a magyar állam által kiállított anyakönyvi iratokat. Az RMDSZ Magdó János főkonzulhoz fordult azzal a kéréssel, hogy a párt vagy az általa létrehozott egyesületek is részt vehessenek az okiratok eljuttatásában. Indoklása szerint az RMDSZ Bihar megyei szervezete eddig 40 ezer személynek segített ingyenesen az állampolgársággal kapcsolatos ügyintézésben. „Most pedig az RMDSZ által segített embereknek is az EMNP adja át az okmányokat a választási kampány kellős közepén” – magyarázta.

Hivatalos partner

Magdó János főkonzul elutasította, hogy a kolozsvári diplomáciai képviselet tudatosan részt venne a választási kampányban. Emlékeztetett, hogy Magyarország Külügyminisztériuma, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériuma és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közötti háromoldalú megállapodás értelmében az ügyintézést az EMNT bonyolítja le. „Ők a mi hivatalos partnereink” – jelentette ki. „Ha egy civil szervezet kér bennünket, hogy szálljunk ki egy adott helyszínre, ahová az emberek eljönnek az irataikért, akkor bárkinek elvisszük az okmányokat” – magyarázta. Hangsúlyozta azonban, hogy pártok ilyen kérését nem fogadják el. „Sem az EMNP-ét, sem az RMDSZ-ét” – szögezte le. (Erdélyi Riport)

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: Európába is eljuthat

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Közismert "iszogatók" Szlovákia történetében

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

Irány az egyetem – lépésről lépésre

Üveggé olvasztotta az ókori áldozatok agyát a Vezúv kitörésekor keletkezett hatalmas hő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.