Vélemény

Alá kell dúcolni a nyugdíjpillért

Látszólag jót akart, ám csak az uralkodó közhangulat hullámát lovagolta meg a Smer meg néhány kormánypárti képviselő, amikor keresztülerőltette a nyugdíjkorhatár 64 évben történő befagyasztását.
Sidó H. Zoltán

2019. április 8. 19:30

nyugd

A kétharmados törvényt olyan kapkodással fogadták el, hogy máris további csiszolásra szorul – de ez nem csoda, hiszen a politikai populizmus és egymásra licitálás jegyében született. Mint ahogy a további, népboldogítónak szánt, futószalagon születő és a jövő évi parlamenti választást szem előtt tartó jóléti intézkedések is. 

A Smer úgy gondolja, hogy az állami költségvetést megbillentő többletjuttatással teheti jóvá azt a rombolást, amit az általa eltűrt gazdasági maffia, a gusztustalan uram-bátyám kapcsolatrendszer okozott Szlovákiában.

Maradva a nyugdíjaknál, a pénzügyminisztérium józan javaslattal javítana a jövőbeni juttatásokon. Konkrétan azzal rukkolt elő, hogy a második nyugdíjpillérbe belépő új tagok ne a garantált alapokban fialtassák a pénzüket, hanem a takarékossági ciklus első felében a részvényalapokba fektessenek. Persze, ezzel is a Smer egyik korábbi vétkét próbálják orvosolni, mivel hét éve (a pénzpiacok működését félreértve) szinte minden klienst bezsuppoltak a garantált, vagyis veszteséget még rövidebb távon sem megengedő alapokba. Mondani sem kell, hogy a garancia egyben jóval alacsonyabb hozamokat eredményez, márpedig közel másfél millió ember 8,5 milliárd eurónyi megtakarításánál már minden tizedszázalék számít. 

Ha minden maradt volna a régiben, ha a Smer nem avatkozik be művileg a tőzsdei folyamatokba, akkor napjainkban legalább 1 milliárd euróval lenne több a második pillért választók számláján.

Tény, hogy a piacok hullámoznak, hogy a fellendülést, a részvények szárnyalását visszaesés követi, azonban hosszú időtávot figyelembe véve összességében a részvények világa jobban teljesít a garantált hozamú befektetési formáknál.

Napjainkban az a furcsa helyzet állt elő, hogy a némi önállósággal bíró, a munkáját az adott körülmények között tisztességgel elvégző, ám leköszönő Peter Kažimír után nem tudjuk, ki veszi át a jóléti ötletrohamok miatt kifosztásra ítélt államkassza kulcsát. Bárki is lesz az új pénzügyminiszter, némi időbe telik, hogy átlássa a tárca helyzetét (ha pártkatona jön, akkor erre nem is fog törekedni). Vagyis egyelőre nem tudni, mikor szökken szárba a pénzügyminisztérium józan javaslata. Pedig volna még min dolgozni, hiszen aki az állami mellett a magán nyugdíjpillért is igénybe veszi, az nemhogy svájci nyugdíjban (pedig micsoda ütős reklámszlogen volt), hanem átlagos nyugellátásban sem reménykedhet. Aki a 15 éve működő második pillérbe a kezdetekkor belépett, és keresete folyamatosan elérte a mindenkori átlagbért, ha napjainkban vonult nyugdíjba, a két forrásból is együttesen mintegy 25 euróval kevesebbet kap, mint ha maradt volna csak az állami Szociális Biztosítóban. Ez a rendszer torzító hatásaira világít rá, például a második pillérből származó pénzt folyósító biztosítók magas kezelési költségére. Ezeken kellene változtatni, csak éppen a finomhangolás soha nem olyan látványos, nem hoz akkora publicitást, mint az, amikor a megsebzett, ám annál harciasabb Robert Fico – háta mögött a hálás témát kiaknázó szakszervezeti vezérekkel – kiáll, és világgá kürtöli: a nyugdíjplafonnal megvédi a munkában megfáradt embereket…

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.