Vélemény

Aki nincs hozzászokva…

Hótakaró ereszkedett a tájra, amikor Bandika és Ervin bekapcsolta a rádiót. A Bâlea-tó mellett nyaraltak, és éppen a Transzfogarasi-utat tervezték meglátogatni, de nem sejthették, hogy ilyen szép havas júniusi reggelt kapnak osztályrészül.
Veres István

2021. június 16. 11:16

TASR/AP
TASR/AP-felvétel

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfő este bejelentette, hogy négy héttel elhalasztják a járványügyi intézkedések enyhítését. Nagy-Britanniában ugyanis az indiai vírusvariáns komplikálja a helyzetet – recsegte a rádió. Ez az indiai variáns kicsit olyan, mint India – terítette szét az asztalon a pipadohányt Bandika. Vagy nagyon – bólintott Ervin. Sokrétű, öntörvényű és kiszámíthatatlan. Aki nincs hozzászokva, azt kiüti. De aki hozzá van szokva, azt is. Mint ez a pipadohány – mutatott rá egy újabb összefüggésre Bandika. Aztán elállt a hóesés, kisütött a nap, a két jó barát pedig megegyezett, hogy a briteknek most valószínűleg nem lehet könnyű. Itt a jó idő, egyesek már napozni járnak, meg fagyit esznek munkából hazafelé menet délután, szegény britek pedig még mindig a járványügyi korlátozásokat nyögik. Ezzel mi innen sajnos nem tudunk mit kezdeni – emelte a pipa fölé az első égő gyufaszálat Bandika. Ervin kinézett a hegyekre, majd úgy döntött, néhány percig A tanú című 1969-es Bacsó Péter-filmről fog beszélni. Amikor Pelikán József felvetette Virág elvtársnak az ötletet, hogy a budapesti angolparkot nevezzék át vidámparkra, Virág elvtársnak tetszett az ötlet. Angolpark? Még mit nem – bólintott Virág elvtárs. Hogy az angol imperialista világbirodalom röhögjön a markába? Így lett a budapesti angolparkból vidámpark, legalábbis a film szerint. Ha így volt, ha nem, ők sem sejthették akkor, hogy 2021-ben minden brit megérzi majd, hogy India egykor brit gyarmat volt. Mégpedig a koronavírus indiai variánsa miatt – zárta a monológot Ervin.

Bandika megköszönte a rámutatást, és meggyújtotta a második szál gyufát. Válaszképp kifejtette, hogy bár kétségkívül van összefüggés India egykori gyarmati mivolta és a mostani brit vírushelyzet között, nem jelenthető ki százszázalékosan, hogy mindez másképp alakult volna, ha Indiát anno nem a britek gyarmatosítják. Tudja, ez olyan, mint hogy minden nap gyalog megyek a boltba a kifliért. Egyszer megyek biciklivel, és tessék, nem hozták meg a kiflit. De nem azért nem hozták meg a kiflit, mert én aznap biciklivel mentem, érti, ugye? Ervin bólintott, de Bandika folytatta. Vagy tessék csak belegondolni – fújta a kékeslila füstöt a mennyezetre –, ha Indiát mondjuk a franciák gyarmatosítják, akkor Kőrösi Csoma Sándor nem tibeti–angol, hanem tibeti–francia szótárt készített volna az 1820-as években, a terjeszkedni vágyó nagyhatalom megbízásából? Azért ez elég suta egy hipotézis.

Ervin közben magára dobott egy kabátot. Pedig volt olyan, hogy Francia India – kapcsolta ki a rádiót, és feltette a kérdést, hogy mi lesz most szegény britekkel. El kell engedniük az egész idei nyarat? Bandika bólintott, és azt mondta: szerintem megoldják.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.