Aggasztó vízhiány

szárazság k

A háború és az infláció nem nyugszik, a madárinfluenzás esetek száma globálisan növekszik, és Kína is szépen lassan újranyitja gazdaságát annak az összes következményével, például a várható energiaár-emelkedéssel. Ennek ellenére érdemes a klímaváltozás friss téli hatásait is szemmel tartani, mert lehet, hogy nem hagy sok köszönetet nyárra itt Európában.

Franciarországban évtizedes rekordok dőltek meg az elmúlt hónapokban. 67 éve most mérték a legszárazabb telet, amikor több mint 30 napon túl egyetlen csepp csapadék sem (!) hullott. Nemhogy fehér karácsony nincs már Európa számos pontján, hanem lucskos karácsony sem. Az eső kérdése viszont messze nem esztétikai, hanem életbevágó, ha a mezőgazdaságról és vízellátásról van szó.

A talajvíz szintje számos európai régióban alacsony, és száraz telek mellett egyre kevésbé tud újratöltődni. Franciaországban már majdnem száz önkormányzat vezetett be vízellátási-racionalizálási döntéseket, magyarul korlátozásokat. Tehát nem a 40 fokos nyári hónapokban szorultak erre, hanem a téli időszak közepén.

A víz hiánya már a tavalyi nyárra is rányomta bélyegét. Emlékezzünk vissza, hogy a francia atomerőművek kevesebbet tudtak termelni, mert a hűtővízként szolgáló folyók hozama úgy visszaesett. 100 településen simán elapadt az ivóvíz, a francia miniszterelnök szerint a legdurvább szárazság évét élték meg tavaly.

Budapest egyik elegáns elővárosának számító Solymáron az elaggott infrastruktúra és a megnövekedett agglomerációs igények miatt kiszáradtak a csapok, sokaknak csak a környékbeli iskolai zuhanyzókban jutott lehetőség a tisztálkodásra.

Németországban olyan alacsonyan álltak a folyók, hogy ez a kereskedelmi szállításokat is súlyosan érintette, miközben az ország egyharmada a nyáron súlyos vagy extrém szárazságnak volt kitéve.

A Globális Szárazságfigyelő központ (Global Drought Observatory) szerint a tavalyi év volt az elmúlt fél millennium legszárazabb éve, és idén se indulunk jobban. Sőt, egyre kisebb tartalékokkal vágunk bele az újabb és újabb rekordévekbe. Sajnos 2023 tavasza és nyara nem lesz egyszerű – ebből a szempontból sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?