Vélemény

Abortusz és nőgyilkosság

A megölt nők már nem fognak szülni! A politikusok a választási kampány oltárán akarják feláldozni a nők testét és életét! – e két mondat figyelemkeltő címként jelent meg az elmúlt napokban, felhívásként két tüntetésre.
Bolemant Lilla

2019. szeptember 17. 08:44

aspekt
(Fotó az Aspekt civil szervezet Facebook-oldaláról)

Az egyiket egyebek mellett az váltotta ki, hogy az utóbbi két hétben három nő és két gyerek halt meg családon belüli erőszak áldozataként Magyarországon, ahol egyébként éves átlagban hetente egy nőt öl meg jelenlegi vagy volt partnere.

Ezek a gyilkosságok nem „sajnálatos tragédiák”, hanem kellő szakmai ismeretek birtokában, megfelelő időben történő beavatkozással és kellő politikai akarat mellett megelőzhetők! A családon belüli erőszakkal szembeni fellépés nemzeti érdek. Egy felelős, családbarát kormánynak kötelessége az anyákat és a gyerekeket megvédeni! Ezért átfogó áldozatvédelmi stratégiát követelünk a családon belüli erőszak ellen, a szakmai civil szervezetek érdemi bevonásával! 

– áll a magyarországi nőjogi és emberjogi szervezetek felhívásában, amelyek Budapesten szerveztek tüntetést.

A másik tüntetést, illetve felvonulást a szlovák emberjogi szervezetek szervezték Pozsonyban, hogy tiltakozzanak a kormány terve ellen, amely az abortusztörvény szigorításával durván bele akar avatkozni a nők önrendelkezési jogába.

A magyarországi helyzet enyhén szólva riasztó. 

A magyar kormány a nemrég megrendezett nemzetközi demográfiai konferenciáján gyalázatos módon taposta sárba a nők emberi jogait.

Többek között hatmillió megölt életről beszélt, vagyis hatmillió abortuszról, 1956 és 2017 között. A nők tehát gyilkosok. Nem bűnösök azok, akik erőszakot követtek el rajtuk, akik a családjuk „biztonságában” követik el ezt folyamatosan, meggátolják a nőt abban, hogy védekezzen a terhesség ellen, vagy épp kényszerítik, hogy abortuszra menjen. Azok sem bűnösök, akik csak egyszerűen nem védekeztek, és terhesen magára hagyták a nőt. És akkor még nem beszéltünk a prostitúcióról, a szegénységről, a tudatlanságról, ami mind a nők kiszolgáltatottságát növeli.

A szlovák képviselők négy olyan törvénymódosító javaslatot terjesztettek a parlament elé, amely megakadályozná a nők hozzáférését a legális és biztonságos terhességmegszakításhoz. „A javaslatot olyan nemes célokkal indokolják, mint a gyermekvédelem, a nővédelem, vagy az eltitkolt szülések számának csökkentése, de az igazság az, hogy újra csak a nők élete feletti ellenőrzés növelése a cél” – áll a civil szervezetek felhívásában.

Az abortusz kriminalizálása nem a csökkenéséhez, hanem az illegális és veszélyes beavatkozások számának növekedéséhez vezet.

Az abortuszok száma egyébként is hosszú ideje folyamatosan csökken Szlovákiában (és Magyarországon is), éppen azért, mert nem a tiltások irányítják. További csökkentésének legjobb módja az lenne, ha bevezetjük a szexuális nevelést, a családtervezésről szóló tájékoztatást, az ingyenes fogamzásgátlást, megelőzzük a nemi alapú erőszakot.
A két probléma szorosan összefügg és komplex módon kezelhető, csupán olyan felelősségteljes politikai akarat kell hozzá, amely emberszámba veszi végre a nőket. Hogy a felelős és hozzáértő nők és férfiak száma a döntéshozatalban elérje azt a határt, amikor már hallatszik a szavuk.

Vajon lesz-e ilyen valaha szlovákiai magyar körökben is?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!