Vélemény

A változás szele

Lesz magyar szinkronja a szlovák társadalmi változásnak?
Sánta Szilárd

2019. június 14. 12:36

Szlovákiában erőteljes átalakulás zajlik a politikában. Sokan abban reménykednek, hogy a változás egy új politikai kultúra elterjedését hozza. A megyei választás és az államfő-, majd az EP-választás eredményei is azt mutatták, igény van a változásra.
Az egyik oldalon megfogalmazódik az igény az átalakulásra az állampolgárok részéről, a másikon megjelennek olyan hiteles, új arcok, akik élvezik a választók bizalmát: Marek Hattas, Matúš Vallo, Zuzana Čaputová, Martin Hojsík, Michal Wiezik stb., a sor hosszan folytatható már most, és a közeljövőben újabb személyek dönthetnek úgy, hogy aktívabban vesznek részt a közügyeinek irányításában. Ez a lendület feltehetően a 2020-as parlamenti választásig is kitart.

Komolyabb pártpolitikai ambíciója a távozó elnöknek, Kiskának és a korábbi elnökjelölt Harabinnak is van. Ideológiailag nagyon távol állnak egymástól, de mindketten a parlamentbe juttathatják a pártjukat.

A pártalapításhoz az elnöki palotában már összecsomagolt Kiska áll közelebb. Az AKO és a Focus ügynökség felmérése Kiska még nem létező pártját stabilan a bejutási küszöb fölött mérte. Noha a két eredmény között nagy a különbség, ami elsősorban a kérdezés módszerére vezethető vissza.

Egyelőre tapogatózás folyik, hiszen pontosan nem ismert a párt programja, neve, fölépítése stb. A fő kérdés az, vajon Kiska az ellenzék miniszterelnök-jelöltje lesz-e. Ha valóban ez a terve, akkor ez csak úgy lehetséges, ha egy erős párt áll mögötte, ezért kulcsfontosságú a pártépítés.

Az országban változást akarók nemcsak tisztességes Szlovákiát akarnak, hanem nagyon sok dologról hasonlóan vélekednek: demokrácia- és uniópártiak, hisznek az intézmények függetlenségében és a jogállamban, korrupcióellenesek, szolidárisak, elvetik a nemzeti felsőbbrendűséget.

Miben reménykedhet az a szlovákiai magyar szavazó, akinek hasonló az értékrendje, és szintén változást óhajt? Ha a szlovákiai magyar politikai elit képtelen (hiányzó erőforrás, szürkeállomány vagy szándék okán) a megújulásra, akkor a szlovák pártokra szavaz? Képes-e a szlovákiai magyar közösség hiteles, új személyeket „kitermelni”? Vajon szinkronba kerül-e a szlovákiai magyar közösség a társadalmi változást végrehajtó szlovák demokratákkal? Ha nem történik meg ez az együtt cselekvés, együttgondolkodás az ország jövőjéről, akkor a végeredmény egy zártabb és kilátástalanabb szlovákiai magyar közösség lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik az adóalap adómentes része

Az AB elnöke felszólította a képviselőket, hogy válasszák meg a jelölteket

Jövőre 370 euróra emelkedik a gyermekgondozási segély

Már a szlovákiai pékek is megemelnék az áraikat

Ákos koncert és DAC mérkőzés a Csallóközi vásárban

Több pénz kell az Általános Egészségbiztosítónak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?