Vélemény

A szélsőjobb bukása Ausztriában

Kiderült, mi van a nemzeti populisták álarca mögött.
Dudás Tamás

2019. május 22. 08:31

strache
Strache és Orbán

Ritkán látható politikai botránynak vagyunk tanúi. Pénteken atombombaként robbant az osztrák politikában az a videó, melynek főszereplői az Osztrák Szabadságpárt vezető politikusai. Egy bekamerázott ibizai villában Heinz-Christian Strache pártelnök és bizalmasa, Johann Gudenus gátlások nélkül beszélt a magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó fiatal nőnek illegális kampánypénzekről és nagyvonalú állami megbízásokról, melyekkel meg tudnák hálálni az anyagi és mediális segítséget a parlamenti választás előtti kampányban.

Szinte azonnal nyilvánvaló volt, hogy a videófelvétel az osztrák kormánykoalíció végét jelenti. Heinz-Christian Strache alkancellár ugyan próbálta menteni a helyzetet szombati gyors lemondásával, de Sebastian Kurz kancellár számára a Szabadságpárt már vállalhatatlanná vált. Vasárnapra meg is született a döntés az előrehozott választásról, amit szeptemberben tartanak. A drámából azonban hétfőre is jutott: Kurz bejelentette, hogy javasolni fogja a Szabadságpárt által jelölt Herbert Kickl belügyminiszer leváltását. Ez ahhoz vezetett, hogy a Szabadságpárt az összes miniszterét visszahívta a kormányból. Az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt eközben bizalmatlansági indítvánnyal akarja megbuktatni a kancellárt, és szakértői kormány felállítását javasolja szeptemberig.

Sebastian Kurz 2017-ben kockázatos döntést hozott, amikor az európai menekültválságból profitáló jobboldali populista Osztrák Szabadságpártot választotta koalíciós partnernek. A távozó Strache pártja azok közé a jobboldali populista pártok közé tartozik, melyek támogatottsága jelentősen nőtt az elmúlt években. 

Az Európában gombaként szaporodó populista pártok egyik közös vonása, hogy magukat morálisan a korrupt, tradicionális politikai elit ellenpontjának, a nép egyetlen igazi képviselőjének kiáltják ki. Nem meglepő, hogy emiatt a fővonalas konzervatív politikai pártok szinte soha nem működnek együtt a jobboldali populistákkal.

Sebastian Kurz azonban úgy döntött, hogy a kormánykoalícióba bevonva megpróbálja civilizálni az Osztrák Szabadságpártot, és olyan kulcsfontosságú miniszteri tárcákat engedett át neki, mint a külügy, a belügy vagy védelmi tárca. A mostani fejleményeket látva nyugodtan kimondhatjuk, ez a terv teljes csődöt mondott. Sőt, ezzel bizonytalanná vált Sebastian Kurz politikai jövője is, ugyanis Ausztriában jelenleg csak három releváns politikai párt van, és a Strache-botrány miatt jelenleg nehezen elképzelhető a Néppárt és a Szabadságpárt újabb koalíciója. 

Nem tudni, ki készítette a videófelvételt, de nemcsak Ausztria, hanem egész Európa számára fontos, hogy sikerült lerántani Strache álarcát. A populisták ugyan sokat és nagy átéléssel beszélnek nemzetről és nemzeti érdekekről, de a videó világosan megmutatja, hogy a hatalomért folytatott küzdelemben akár orosz oligarchák pénzétől és befolyásától sem riadnának vissza. Fontos, hogy ez a videó még az európai parlamenti választás előtt nyilvánosságra került, ugyanis a szavazók egyre nagyobb része kerül a jobboldali populista pártok bűvkörébe. Matteo Salvini, Marine Le Pen, Geert Wilders és társaik arra készülnek, hogy meghatározó erővé váljanak az Európai Parlamentben, miközben több forrásból is szivárognak információk arról, hogy ezeket a pártokat a Kreml is szeretné felhasználni stratégiai céljainak elérése. Strache bukása talán képes meggyőzni a még bizonytalan európai szavazók egy részét arról, hogy a populista pártok álarca mögött gyakran egy kevésbé szimpatikus belső rejtőzik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Ma éjféltől hétfő éjfélig kijárási tilalmat rendeltek el - mutatjuk, mit szabad és mit nem

kk

Nem szerep: cukrászinasnak áll

koronavírus rendőrség határ

Szerdától csak a kijelölt határátkelőkön lehet majd átlépni Szlovákia határait

koronavírus

Koronavírus: ezekből a járásokól származnak a hétfőn diagnosztizált betegek

Csernobil

Harmadik napja ég egy erdős terület a csernobili tiltott övezetben

Veronika Remišová

Meghirdették az első uniós pályázatot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.