Vélemény

A Pompeo-portya célja

A NATO nem engedheti meg magának, hogy a keleti végeken csipkedjék.
author
Feledy Botond

2019. február 13. 10:00

pompeo
Pompeo és Orbán

Újra felfedezte magának az amerikai külügy a kisebb közép-európai országokat. Ez tekinthető áttörésnek, hiszen az Obama-éra óta térségünk egyre csak halványult a washingtoni térképeken. Viszont a Trump-adminisztrációban szolgáló héják – tehát oroszellenes republikánusok, akik felvállalják a konfliktusokat – éppen az ukrajnai orosz háborús beavatkozás és az egyéb provokációk miatt újra elkezdtek foglalkozni a régiónkkal.
A váltás lényege, hogy a NATO nem engedheti meg magának, hogy a keleti végeken csipkedjék. Úgy is mondhatjuk, sokkal biztonságosabb minden tagállamnak, ha mi kezdeményezünk és csipkedünk, mintha minket csipkednek. A balti államokba és a lengyelekhez telepített jelképes, közös NATO-alakulatok már ezt a célt szolgálták. Emellett a látványos hadgyakorlatoknak is megvan a jelentősége, eközben pedig zajlik a háborús infrastruktúra javítása, fejlesztése: hogy egyáltalán reális védelmi forgatókönyveket lehessen tervezni, ahol könnyen és gyorsan lehet alakulatokat átdobni akár több száz kilométerrel távolabbra. Részben erről tárgyalt az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo Budapesten, az úgynevezett védelmi együttműködésről, vagyis hogy hogyan mozoghatnak szabadon az amerikai alakulatok. Ez a hidegháború alatt teljesen természetes megállapodás volt a nyugatiak között, most felújítják ezt a rendszert.

Az energetika a másik fejezet, ami nagyon érdekli Washingtont. Részben a fekete-tengeri új lelőhelyek kiaknázása, részben a cseppfolyósított földgáz behozatalához szükséges terminálok megépítése és a kapacitások bővítése. Ez viszont rövid távon nem üzleti érdeke térségünk országainak, hiszen most éppen drágább az amerikai palagáz, mint az orosz földgáz. Ugyanakkor az orosz gázártárgyalásokon is számít, ha van másik alternatíva, tehát 

hosszú távú stratégiai kérdés, hogy több csap is legyen, és akár felváltva is nyitogatni lehessen azokat. 

Ez Szlovákiával és Magyarországgal kapcsolatban is érdeke az USA-nak, a lengyelek pedig már megépítették az első LNG-termináljukat. 

Végül a korrupció. Ez az, amiről aligha sajtótájékoztatókon fognak beszélni, mégis belpolitikailag Pozsonyban és Budapesten is ez az egyik legérzékenyebb téma. Tömören: az állam oligarchák általi elfoglalása, illetve befolyásolásának mértéke már stratégiai kockázatot jelent a NATO-szövetségeseknek. 

Hiszen egy korrupt politikus vagy üzletember a saját zsebét nézi, és abban a Pekingből vagy Moszkvából érkező zöldhasú pontosan ugyanolyan jól mutat. 

Emiatt egy bizonyos szintnél megálljt kell parancsolni, mert ha nem, azt kihasználhatják a NATO versenytársai. 

Ez a téma a legkényesebb, hiszen nyilván egyetlen ország sem akarja beismerni, hogy tényleg nemzetbiztonsági szintű korrupciós kockázatot jelent. 

Szlovákiában is több dolog tanúskodik erről, Magyarországon pedig például a Belgrád–Budapest kínai vasút és a paksi nagyberuházás sem transzparens.

Mindezzel párhuzamosan ott vannak a gazdasági érdekek, erre példa a kínai Huawei ügye. 
Pompeónak igaza van abban, hogy a Huawei telekomunikációs óriás nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, ha kritikus infrastruktúrákba épül be az ő technológiája. Ekkor persze nem sok más marad, mint az amerikai technológia, kis európai beszállítással. A tanulság megint az, hogy Európa nem hagyhatja magát két nagy között őrlődni, hanem magának kell kiépítenie ezeket a fejlesztéseket, mégpedig gyorsan.

Mert a stratégiai autonómiánkra mindenkivel szemben szükségünk van, akinek a fővárosa nem az EU területére esik.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
menza

Havonta akár 20 euróval is többet fizethetnek a szülők az iskolai menzáért

Peter Pčolinský

Belengette az előrehozott választás lehetőségét a Sme rodina

Az ittas sofőrt csak a sínek állították meg

TRAGÉDIA: Vasúti sínek közé feküdt egy fiatal férfi, a vonat halálra gázolta

csecsemő k

Garázsba dobta, és hagyta meghalni újszülött gyermekét egy nő

zelenszkij k

Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy megpróbálja kiirtani a teljes ukrán nemzetet

benzinkut

Az ukrajnai háború kitörése óta nem volt ennyire olcsó a benzin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.