Vélemény

A mi sarunk

Idén tizennégy éve lesz már, hogy a V4-es országok, tizenegy éve pedig, hogy Románia és Bulgária csatlakozott az Európai Unióhoz. Arra még a legoptimistábbak sem számíthattak komolyan, hogy a csatlakozás egy csapásra eltünteti ennek a térségnek minden elavult, lehúzó politikai és társadalmi hagyományát, azt ugyanakkor elég kézenfekvő volt várni, hogy az EU, mint béke- és jóléti projekt, a társadalmi feszültségek enyhülését hozza.
Szalay Zoltán

2018. január 15. 14:27

székely zászló

Ehhez képest 2018 elején Románia miniszterelnöke minden további nélkül akasztással fenyegetőzik, amikor a kisebbségi autonómiáról kérdezik – ami, mármint a kisebbségi autonómia, az EU fejlettebb részeiben egyébként jó ideje egyáltalán nem számít rendkívüli modellnek.

Mi történik vajon az EU keleti felében, ami miatt bő egy évtized nemhogy arra nem volt elég, hogy hatékonyan felszámolhassuk a káros társadalmi tendenciákat, hanem az elmúlt néhány évben azzal kell szembesülnünk, hogy a rasszista, kirekesztő, a társadalmi különbségek elmélyítésében érdekelt erők egyre inkább előretörőben vannak, és komoly társadalmi támogatottságot élveznek. A román miniszterelnök kijelentése nemcsak arra mutat rá, hogy a kisebbségi kérdés az EU számos tagállamában nagyon is eleven feszültségforrás (lásd például az uniós szervek teljes bénultságát a katalóniai helyzet kapcsán), hanem elsősorban arra, hogy az EU keleti felében még egyáltalán nem vettünk búcsút a kilencvenes évekre emlékeztető politikai stílustól, sőt, a legutóbbi csehországi (főként Tomio Okamura rasszista pártjának sikere), szlovákiai (a még mindig jó esélyekkel erősödő Kotlebáék, a „romabűnözéssel” vagdalkozó Smer) és magyarországi (bujtatott antiszemitizmussal fűszerezett gyűlöletkampányok) fejlemények arról tanúskodnak, messze vagyunk még a lejtő aljától.

Az optimista forgatókönyv szerint még mindig átmeneti állapotban vagyunk, ám a keleti EU-tagállamokban is eljutunk a társadalmi fejlettség és jólét olyan szintjére, ahol már feleslegessé válik a gyűlöletpolitikának a mostanihoz hasonló intenzitású használata. Az emberek egyszerűen nem lesznek vevők rá. Persze ehhez szükség lesz a leglecsúszottabb rétegek hatékony és tartós integrálására, az oktatás és az egészségügy valós reformjainak megvalósítására. Mindez a jelen politikai viszonyokat figyelve a térség legtöbb országában leginkább tündérmesének tűnik.

A nagy pártok győzelmi stratégiája olyannyira a régi beidegződések ápolására, az ellenfeleknek nemegyszer maffiaeszközökkel való kiiktatására épül, ami a reformerők előretörésének esélyét a minimálisra csökkenti. Ez történik: nem tudunk máshogy győzni. A szlovákiai megyei választások felvillantottak ugyan némi reményt, ám a hazai alternatíva még mindig túl zilált és olvashatatlan.

A pesszimista forgatókönyv szerint az EU ha de iure nem is, ám de facto egyre inkább szétcsúszhat a következő időszakban. A szakítópróba a lengyel eset lehet, az EU ugyanis Varsóval ment bele az eddigi legnagyobb konfliktusba az unió alapértékeinek védelmében. Ha azonban ez a konfliktus megoldhatatlannak bizonyul, azzal az unió alapértékei is megvédhetetlennek bizonyulnak, s a keleti tagállamokat már senki nem fogja kihúzni a sárból.

A román miniszterelnök esete a székely zászlóval nem elszigetelt dolog, sokkal inkább egy egész térség betegségének egy fájdalmas tünete. Ha még sok év telik el azzal, hogy egymás és a többiek gyűlölésén kívül nagyobb eredményeket nem fogunk produkálni Európának ebben a sáros szegletében, egyszer csak arra ocsúdhatunk, hogy ezen a jól begyakorolt gyűlölködésen túl nem is maradt semmilyen más perspektívánk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Bugár

Bugár távozik az aktív politikából

boltzár

Olvasóinkat is megosztja az üzletek sokat vitatott vasárnapi zárvatartása

Sólymos

GYORSHÍR: Sólymost megválasztották a Híd elnökének

Csecsemő holttestére bukkantak egy érsekújvári családi ház udvarán

rendor

VIDEÓ: Élő bejelentkezés közben lőtte meg egy rendőr paprikatölténnyel a riportert

koronavírus

Pénteken egy fertőzöttet regisztráltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.