A kampánycsend hangjai

urna

Bágyatag hóvirágok bújtak elő az avar pokrócának réseiből, amikor Bandika és Ervin észrevette, hogy csend van. 

Mi ez a furcsa neszelés településszerte, barátom? – szisszentett fel az élelmiszerbolt előtt guggolva egy dobozos sört Bandika. Ezek a kampánycsend hangjai – szívott egyet az orrán Ervin. Elővett egy Chinchallero szivart, lángot tartott elé, majd miután izzani kezdett a végén a parázs, a füstöt az ég felé fújta. Ilyen jól élünk? Hogy szivarral indítjuk a csütörtököt? Felvitte a parlament a podporát, vagy mi a túrós kalács történt? Van valami új? 

Bandikából dőltek a kérdések, mint az Iguazú. Ervin meg csak támasztotta a bolt oldalát, néha köszönt egy-egy érkezőnek vagy távozónak, hogy szevasz apa, vagy csókolom, Bözsi néni, és pöfékelt, csak pöfékelt. Én akkor szivarozok, ha van hozzá kedvem. Most meg épp van. Ennyi. Megterhelő időszakon vagyok túl, a február engem minden évben kifacsar, pontosabban gödörbe buktat, mély homályba… meg ilyenek. 

Korán van még Kosztolányihoz, jegyezte meg a guggoló Bandika, majd kortyolt még egyet a söréből, és a betonra köpte. Pazarolgatunk, pazarolgatunk? – fújt ki egy újabb felhőt Ervin. Bandika elismerte, hogy tette így is értelmezhető, viszont rávilágított a tényre, hogy a sör előbb-utóbb úgyis távozik a szervezetéből, ráadásul nem is finom. 

Feltámadt a szél, majd eléjük fújt egy szórólapot, amelyről egy arc nézett rájuk. 

Kellene szólni a szélnek, hogy ne terjesszen már szórólapokat, mert kampánycsend van, jegyezte meg Bandika, miközben összegyűrte markában a sörösdobozt. 

Ezzel is… mi lesz? Ki fogja ezt újrahasznosítani? Majd a szemétügyi hivatal munkatársai, ütötte le a hamut Ervin. A kukásokra gondol? Bandika szerint mindenki a saját életének a kukása. Ervin szigorú arccal helyeselt: jobb ma egy kukás, mint holnap egy bukás. Meg aztán – tette hozzá – holnap el kéne ballagni szavazni is. 

Bandika a tenyerébe nézett és vállat vont: egész nap a hegyen brigádozok, meg kell metszeni tizenkét hektárt. Vasárnap ugyanaz. Kell a pénz, sajnos nem tudok részt venni a választáson. Ervin nem jött zavarba: szerintem kérjen mozgóurnát! De azt csak súlyos betegek kérhetnek, úgy tudom, aggodalmaskodott Bandika. Hát mondja azt, hogy elkapta a koronavírust. Bandika nem lett jobb kedvű. Akkor nem urnát küldenek utánam, hanem mentőt. Mikor lett maga ilyen válogatós? – taposta szét Ervin a szivarvéget, és a vasútállomás felé nézett.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?