Vélemény

A hibakusák üzenete

Talán két párhuzamos világ létezik, a fegyvereké és az embereké.
author
Lampl Zsuzsanna

2022. augusztus 6. 18:51

Aligha lesz búcsú a fegyverektől
- Képarchívum

Manapság túl gyakran kerülnek szóba az atomfegyverek. Hogy a nagyhatalmak ezzel ijesztgetik egymást, az nem újdonság, de attól még nyugtalanító és veszélyes, hiszen puskaporos hordó, nem csak átvitt értelemben. Úgy gondolom, erre az egyetlen józan emberi reakció a határozott nem. Vagy rosszul gondolom?

Hallok, olvasok fegyverszakértőkkel készült beszélgetéseket. A maguk módján érdekesek, mert érdekes, hogy az emberiség egy része rutinból és teljes lelki nyugalommal úgy talál ki, tervez és állít elő napi szinten tömegpusztító fegyvereket, s pénzeli, mint ahogy én főzöm az ebédet. S érdekesek a műszaki részletek, az ilyen-olyan hatótávolság, a becsapódás ereje és a többi, ami mind az emberi találékonyságot és tudást bizonyítja. Ugyanakkor hátborzongatók és számomra elfogadhatatlanok ezek a beszélgetések. Azt a látszatot keltik, hogy két párhuzamos világ létezik, a fegyverek és az emberek világa. S mintha a fegyverek világa csupán technikai, sőt tudományos kérdés lenne, pusztán a fejlesztésről szólna, nem pedig arról, hogyan lehet elpusztítani az emberek világát. Mindez azt sugallja, hogy a fegyverek világa tulajdonképpen szükséges és normális. Vagyis elfogadható. S miután szakértő és újságíró nagy élvezettel kicseverészte magát az atombombáról, elhangzik a kérdés, hogy pusztán elméletileg mi lenne, ha... Nem! Semmi ha, még pusztán elméletileg sem, tiltakozik minden egyes idegszálam, de a válasz, no, az aztán kiborít. Mert a szakértő szerint „azt nem lehet megjósolni”.

Nem kell jósolni. Minden látható azokon a felvételeken, amelyeket amerikai katonák készítettek, miután 1945. augusztus 6-án és 9-én, a világon először élő célpontra, Hirosimára, majd Nagaszakira ledobták az atombombát. Harry Truman, az USA elnöke a meglepetésszerű bombázás mellett döntött, pedig tudott az elődje, Roosevelt és Churchill közötti egyezségről, mely szerint az elkészült bomba esetleg felhasználható lesz a japánok ellen, de előtte figyelmeztetni kell őket. Hát a figyelmeztetés elmaradt, mert a hatás így még nagyobb volt. S nemcsak az akkor még harcoló japánokat kényszerítette térdre, hanem a Szovjetuniónak is szólt, hiszen az amerikaiak azt hitték, a szovjeteknek legalább 20-30 év múlva lesz csak atomfegyverük. Hát itt kezdődött az egész.

S mit ábrázolnak a felvételek? Ordító emberek rohannak egy híd felé, égett bőrük cafatokban lóg és röpköd a testük körül. Egy kisgyerek haldokló testvérét élesztgeti. Egy nő üszkös, szénné égett kis testet magához szorítva fut valahova. Megszenesedett holttestek az utcán. Haldoklók, akiket belepnek a legyek. Egy emberi árnyék, amely a becsapódástól 250 méterre a lépcsőbe ivódott. Zsírfolt, ami ember volt. Talán meglepődve nézett fel az égre, hogy mi a csoda zuhan lefelé.

Az első napon mindkét városban tízezrek haltak meg. Hozzászámítva az eltűnteket, továbbá a sérülések és sugárfertőzések miatt nagy szenvedésben elhunytakat, egy hibakusaszervezet szerint a két városban csaknem 600 ezerre becsülhető az áldozatok száma. A hibakusák a túlélők. Én találkoztam ilyenekkel. Többüknek a gyermeke is betegen vagy nyomorékként született.

A mai fegyverek még hatékonyabbak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Robert Fico

Fico szerint nem Magyarországon, hanem Szlovákiában van gond a jogállamisággal

Boris Kollár az OĽaNO vétója ellenére is ragaszkodik a javaslatához

Kollár javaslata tovább bomlasztja a koalíciót

Eduard Heger

Heger: Az uniós országok kapcsolatokat akarnak építeni a Nyugat-Balkánnal

d

Nem fizette ki a biztosító egy férfi fogkezelését, mert nem volt urológusnál

Vladimír Lengvarský

Senki sem jelentkezett a lekéri fogvatartási intézet vezetői posztjára

s

Magas fizetéseket kínál a Szlovákiába készülő ruhaüzlet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.