Vélemény

A helyi könyvtárak alkonya?

Szinte egy emberként horgadt fel a könyvtáros szakma megannyi képviselője az Egyesült Államokban. Az indulatos tweetek és dühös posztok kiváltója Panos Mourdoukoutas közgazdász cikke volt, amely a Forbes magazinban jelent meg.
Sánta Szilárd

2018. július 24. 19:36

Mourdoukoutas azt állítja, a helyi könyvtárak elvesztették jelentőségüket: a könyvtárak helyén Amazon könyvesboltokat kell nyitni, és ezzel az adófizetők egy csomó pénzt megspórolhatnának.

A zajos visszhangot kiváltó írás szerzője elismeri, hogy volt olyan időszak, amikor a könyvtárak ki tudták elégíteni a lakosok, könyvtárlátogatók igényeit, ilyen szolgáltatás volt például a könyv- és folyóirat-kölcsönzés, ezenfelül valódi közösségi helyként funkcionáltak, ahol rendezvényeket tartottak. Újabb és újabb szolgáltatások jelentek meg, lehetett videókat kölcsönözni, később ingyenes internet-hozzáférést kínáltak. Jóllehet, e szolgáltatásokat ma is megtaláljuk a helyi könyvtárakban, de megjelentek más típusú közösségi helyek – mint a Starbucks –, amelyek sokkal vonzóbbak a közgazdász szerint. Ahol ugyanúgy élvezhetjük egy könyv vagy egy barát társaságát, dolgozhatunk a laptopon, és közben italt rendelhetünk.

A közgazdász másik provokatív állítása: a digitális technológia fejlettsége oda vezetett, hogy könyvekre már csak gyűjtők vadásznak – ezért nincs szükség többé könyvkölcsönzésre. Ellenben az Amazon online könyvtára megoldást jelent, mivel bárhonnan elérhető. (Az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos, éppen múlt héten lett a modern történelem leggazdagabb embere. A vagyona – adta hírül a Bloomberg – meghaladta a 150 milliárd dollárt.) A cikk megjelenése után szakadt el a cérna a könyvtárosoknál.

Válaszukban kiemelték: márpedig a könyvtárak továbbra is hasznosak, olyan értéket teremtenek, amelyet egy magáncég soha nem lesz képes előállítani. Az indulatos hozzászólásokban a Forbes magazint is támadták, amiért ilyen „üres locsogást” közöl.

Továbbá tanulmányokra hivatkoztak, melyekben kimutatták, hogy a könyvtárakra költött pénz igenis megtérül a gazdaságban, a megtérülési ráta több mint négyszeres. Az egyik könyvtáros azt hangsúlyozta, hogy a könyvtár a megértés, a befogadás helye, azok is ugyanolyan bánásmódban részesülnek, akiket a társadalomban valamiért kirekesztenek, megvetnek. Olyan emberek is menedékre lelnek, akiknek másutt megvetés, lenézés jut – a szabad sajtóhoz és a tudáshoz való hozzáférés mindenkit megillet.

A vitában, a fölhergelt könyvtárosok válaszaiban az a jó, hogy egy csomó érv elhangzik a helyi könyvtárak szükségessége mellett. Még nem tartunk ott, hogy hirtelen fölszámoljuk ezeket a hasznos intézményeket, és Amazon könyvesboltokra vagy más típusú közösségi helyekre cseréljük le őket, de a változás már érezhetően elkezdődött – a könyvtáros szakma eddig is rugalmasan reagált az új kihívásokra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

Hat perc elég ahhoz, hogy az alkohol kárt tegyen a fiatal agyában

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?