A harag útja

Facebook k

Napjainkban már fel sem tűnik, amikor a közösségi hálón frusztrált emberek ontják magukból a napi események mocskát. Ez a helytelen magatartás szinte észrevétlenül vált mindennapossá. A kölcsönös szidalmazás, a trágár és gusztustalan megjegyzések elfogadott normává váltak.

Sajnos, ez a fajta kommunikáció fertőző, és olyan gyorsan terjed, mint egy járvány. Mivel következmények nélkül lehet másokat degradálni, de akár gyilkossággal is fenyegetőzni, a gyűlöletbeszéd elterjedt. Az ilyen megnyilvánulásokért senkit sem vonnak felelősségre, így a múlt században élt fasiszta Joseph Goebbels propagandájának mintájára lehet gyűlöletet kelteni különböző csoportok, kisebbségek ellen, ami a múltban már tragédiákhoz vezetett, több millió ártatlan ember halálát okozva. Következmények nélkül lehet uszítani melegek, zsidók, romák, ukránok, újságírók, bírók, rendőrök, művészek és ügyvédek ellen. Az ellenségképek kreálása – legyen az Soros vagy Brüsszel – eltereli a polgárok figyelmét a valódi problémákról.

A béke jelszava mögé bújva a hatalom napi fenyegetései és háborús rémképei árnyékában egyre rosszabb életkörülményekkel kell szembenéznünk: romokban az egészségügy, az oktatás, és a pénzünk folyamatosan értéktelenedik. A gazdagok és szegények közötti szakadék egyre csak nő. A hatalom célja a folyamatos félelemben tartás! Aki fél, az könnyen irányítható.

De mikor veszítettük el emberségünket? Mikor kezdtünk vakon hinni a gyűlölet és megfélemlítés propagandájának? 

Mint mindig, most is fejétől bűzlik a hal.

Lehet polgármestert ölni, lehet újságírót fenyegetni, sőt meg is lehet gyilkolni, ha túl sokat kérdez. Két fiatal életét is ki lehet oltani brutális módon, csak mert mások voltak. És végül már a miniszterelnök ellen is merényletet lehet elkövetni. És ennek hol van még a vége!?

Társadalmunk elvesztette a racionális gondolkodás képességét, az emberekbe vetett hitét és toleranciáját, de remélem, hogy nem véglegesen. Saját bőrömön tapasztalhattam meg a mérhetetlen gyűlöletet és halálos fenyegetéseket, csak mert ki mertem állni és elmondani vagy leírni a véleményemet, ami nem mindig egyezett másokéval.

Nincs szabad véleménynyilvánítás következmények nélkül!? A demokrácia egyre jobban hanyatlik. Szlovákia már évekkel ezelőtt elindult a lejtőn, és a többség még ma is tele haraggal a gázpedált nyomja. De ha nem tanulunk a hibáinkból, ha nem fékezünk, és olyan embereket engedünk hatalomhoz, akik mást nem tudnak, csak megosztani és a gyűlöletet terjeszteni, annak beláthatatlan következményei lehetnek társadalmunkra és a jövő generációjára nézve.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?