Vélemény

A Föld vírusa

Most éppen Németország, Belgium és Hollandia egy részét öntötte el a víz. Tízezreket evakuálnak, sokan meghaltak és eltűntek. Ma már szinte nincs olyan nap, amikor ne számolnának be a híradók a világ valamelyik részéből minden eddigi rekordot megdöntő, emberéleteket kioltó és óriási anyagi károkkal járó természeti csapásokról.
Nyerges Csaba

2021. július 17. 09:30

árvíz németország
- TASR/AP-felvétel

Az esőzés a hét elején kezdődött Németországban. Hirtelen áradtak meg a folyók, nem lehetett felkészülni rá. Járhatatlan utak, elöntött települések mindenütt. Több ezer ház rongálódott meg vagy omlott össze. És a vihar tovább tombol, Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban is áradásokhoz vezettek a felhőszakadások. Együttérzünk a katasztrófa elszenvedőivel, és tudjuk azt, hogy mi is sorra kerülhetünk.

Pár napja még a kánikula és a hosszan tartó aszály miatt szenvedett az ország. Az év nagy részében mutatóban van csak víz a folyómedrekben, esőért fohászkodik a mezőgazdaság, amikor pedig megkapjuk az égi áldást, rendszerint pusztító széllel, öklömnyi jéggel, felhőszakadásokkal jön, és órák alatt lehull félévnyi csapadék. A tudósok nagy része az emberi tevékenység keltette klímaváltozás számlájára írja mindezt. Hogy így lehet, jól mutatják az elmúlt másfél év történései is. Világméretű, halálos vírusjárványnak kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy egyszerre ne sok-sok ezer, kerozinzabáló repülőgép szelje keresztül-kasul a Föld légterét, hogy kevesebbet üljünk autóba, hogy kevesebb soha le nem bomló szintetikus anyagot gyártsunk, hogy kevesebb füst ömöljön a gyárkéményekből és kevesebb szemetet termeljünk. Kissé tisztult a levegő és hosszú évtizedek óta először kezdett némileg mérséklődni a karbonkibocsátás. Átmenetileg. Mert mihelyt úgy érezte az emberiség, hogy felülkerekedett a víruson, újabb, még magasabb természetpusztító fokozatba kapcsolt.

Ha felül tudunk emelkedni a szűk látókörű, anyagiak által vezérelt hétköznapokon, és úgy tekintünk a Földre, mint élőlényre, ki kell mondanunk, hogy a Föld vírusa sajnos maga az ember. A Kék Bolygóból mindez láthatóan egyre hevesebb immunreakciókat vált ki, próbál védekezni az emberi tevékenység pusztító hatásai ellen. Minek kell még történni ahhoz, hogy végre felismerjük ezt? Rájönnünk arra, hogy ezzel az eszelős víruslétformával nemcsak a Földet veszélyeztetjük, hanem önmagunkat is pusztulásba hajtjuk, hiszen nem lesz hová mennünk. Nincs a közelben másik Föld, másik lakható bolygó, ahová átköltözhetünk. A Mars ilyen szempontból csak a fogyasztói társadalom néhány legnagyobb haszonélvezőjének hóbortja.

Választhatnánk persze a víruslétforma helyett a szimbiózist is, a mindenkinek előnyös együttélést a Földdel, de attól tartok, hogy az emberiség erre sajnos képtelen. A növekedésen alapuló fogyasztói társadalomból nem tudjuk a hajunknál fogva kirángatni magunkat. Ezért akik majd egyszer az új Noé bárkáján megkapják az esélyt arra, hogy újrakezdjék, okuljanak abból, ami velünk történik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.