A bolygó liberális

<p>Nincs hely Juraj Droba számára a Szabadság és Szolidaritásban (SaS), döntött a párt Országos Tanácsa. Droba 2013. április 16-án, Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer és Martin Chren társaságában hagyta faképnél Richard Sulík szebb napokat is látott pártját, hogy aztán, némi tanácstalanság után, a &ndash; hozzájuk képest &ndash; ultrakonzervatív Daniel Lipšic kebelén kössenek ki, miután Kollár nem tudott beletörődni, hogy a márciusi pártelnökválasztást nagyon szoros eredménnyel, 13 szavazattal elbukta.</p>

Fiatal demokráciánkban a pártok gyakorta nem ideológiai alapon, hanem személyi összeférhetetlenség miatt jönnek létre, lásd MKP–Híd, KDH–SDKÚ–Szabad Fórum–Misia 21, KDH–NOVA, KDH–Sieť, HZDS–HZD, SNS–PSNS, majd SNS–KSNS, csak hogy a legismertebb „töréspontokat” említsem. Nem volt ez másként az SaS háza táján sem. Jozef Kollár ugyanis a kezdetektől (most már nem túlzás azt mondani: napjainkig) nem tudta megfogalmazni, miben más az ő liberalizmusértelmezése, mint Richard Sulíké, így a pártelnökválasztás kívülről nézve leginkább személyi ellentétek eszkalálódásaként volt leírható. Ugyanez a tanácstalanság folytatódott a kilépés után, pedig a szakadárok magukkal vitték a párt legképzettebb kommunikátorát, Daniel Krajcert is. Egy hónap múlva beléptek – formálisan: társulási szerződést írtak alá – a magát konzervatív pártként meghatározó Új Többségbe. Ott aztán még kevésbé tudták hallatni a hangjukat, gyakorlatilag a peremre sodródtak, frakciójukat felszámolták, a vezetésből kiszorultak. Ilyenformán Droba visszatérési kísérlete eredeti pártjába, az SaS-be leginkább a saját pozíciójának megmentésére irányuló próbálkozásként értelmezhető. Kolláréknak – Drobának is – most már meg kell enniük, amit főztek, bár lehetőségeik, azok után, hogy kiderült, nincs visszaút, némileg korlátozottabbá váltak. Vagy maradnak a NOVA peremén, vagy önálló pártot alapítanak, bár úgy tűnik, Szlovákiában csak annyi liberális szavazó él, amennyi egyetlen ilyen profilú pártot tud bejuttatni a parlamentbe. A bejutást nehezíti az is, hogy akkor el kellene mondaniuk végre, mit szeretnének, és azt, az eddigiek alapján legalábbis úgy tűnik, nem nagyon tudják.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?