4900 támadás az Iszlám Állam mérlege

Világszerte 4900 támadást hajtott végre 2002 és 2015 között az Iszlám Állam, illetve elődszervezetei, valamint a befolyása alá került merény-lők. 33 ezer embert öltek meg.Az amerikai Marylandi Egyetem terrorizmuskutatással foglalkozó részlege 2002 októberére teszi a merényletek kezdetét.

Világszerte 4900 támadást hajtott végre 2002 és 2015 között az Iszlám Állam, illetve elődszervezetei, valamint a befolyása alá került merény-lők. 33 ezer embert öltek meg.

Az amerikai Marylandi Egyetem terrorizmuskutatással foglalkozó részlege 2002 októberére teszi a merényletek kezdetét. Akkor egy kisebb al-Kaida csoport – amelyet Abu Muszáb az-Zarkávi vezetett – meggyilkolta Jordániában Laurence Foley amerikai diplomatát. Ez volt az első terrorcselekménye annak a csoportnak, amely 2013-ra a ma Iszlám Állam néven ismert dzsihádista szervezetté fejlődött.

A 33 ezer halotton kívül a terrorcsoport és a magukat a szervezethez tartozónak valló egyének legalább 41 ezer embert sebesítettek meg, több mint 11 ezer embert raboltak el. Ezek a támadások teszik ki a világban az adott időszakban elkövetett terrorcselekmények 13 százalékát, és a halálos áldozatok 26 százaléka ezekben a támadásokban vesztette életét.

A legvéresebb merénylet

2002 októbere és 2013 áprilisa között az Iszlám Állam két elődje, az Iraki al-Kaida és az Iraki Iszlám Állam 95 százalékban iraki területen hajtotta végre támadásait. 2013 májusa és 2013 vége között havonta átlagosan 46 támadást hajtott végre. 2014-re ez a szám havi 106-ra, 2015-re pedig havi 102-re nőtt.

A legvéresebb merényletet 2014 júniusában hajtották végre Irakban, amikor az iraki hadsereg 1600 újoncát rabolták el Tikrítben, és szinte valamennyiüket lemészárolták. Az esetek 80 százalékában a támadásokat robbanószerekkel követték el, és csak 16 százalékában használtak lőfegyvereket.

A kutatók szerint világszerte 30 csoport csatlakozott az Iszlám Államhoz. Az adatok a terrorizmussal kapcsolatos globális adatbázisból (GTD) származnak, amely az 1970 óta a világban elkövetett több mint 150 ezer terrorcselekményre vonatkozó információt tartalmazza.

36 500 zsoldos

Az elmúlt hat hónapban mintegy 10 százalékkal emelkedett a Szíriába indulók száma Franciaországból, ahonnan eddig mintegy 1200-an csatlakoztak az Iszlám Államhoz – közölte a fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) adataira hivatkozva az RTBF belga közszolgálati média. Az elemzőközpont és az amerikai titkosszolgálatok adatai azt mutatják, hogy 2012-es megalakulása óta 36 500 külföldi csatlakozott az Iszlám Államhoz. Európában Franciaországot a brit és a német állampolgárok követik, ahonnan 600–600 ember távozott, hogy részt vegyen a szervezet harcaiban. Legtöbben, legalább háromezren Tunéziából álltak terroristának, Szaúd-Arábiából több mint 2500-an, Oroszországból mintegy 1500-an csatlakoztak a szervezethez, akárcsak Marokkóból és Jordániából.

Viszik a gyerekeket is

457 belga állampolgár csatlakozott Szíria vagy Irak területén tevékenykedő terrorista csoportokhoz, 328 férfi, 86 nő. 43-an vannak, akik még nem töltötték be 18. évüket, vagy a harcokban részt vevő szülők gyerekeként érkeztek Szíria vagy Irak területére.

A 2016 eleji adatok szerint jelenleg 266 belga állampolgár harcol a két ország valamelyikében, köztük 51 nő és 38 kiskorú. Az adatok szerint a terrorszervezetek tevékenysége és a közel-keleti háború kirobbanása óta 90 belga személyazonossággal rendelkező ember halt meg a harcokban, de erről hivatalos megerősítés nagyon kevés esetben érkezett. A hamisan keltett halálhírrel többeknek sikerül eltűnni a titkosszolgálatok szeme elől.

Ez év elejéig 114 belga állampolgár hagyott fel a harcokkal és indult vissza Európába. A titkosszolgálatok segítségével a belga rendőrség eddig 73 embert fogott el azok közül, akik a Közel-Keletre indultak harcolni. Az Iszlám Államnak Belgium területén legkevesebb 157 nyilvántartott támogatója van a belga titkosszolgálatok adatai szerint. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?