Vavrek István nyílt levélben fordult az egészségügyi minisztériumhoz

Alább változtatás nélkül közöljük Vavrek István nyílt levelét:
Pártsajtó

2021. március 16. 08:07

koronavírus romatelep
- TASR-felvétel

Tisztelt  Egészségügyi miniszter úr, Országos Tiszti Főorvos úr és Romaügyi kormánybiztos asszony

A Szlovákiai magyarajkú romák elnöke és tagjai, segítői közvetlenül látjuk, hogy a Covid-19 járvány tetőzése hogyan hat az ország legszegényebb településein élő lakosok életére. Tudjuk, hogy a jelenlegi járványhelyzet nagyon nehéz és az egész országot érinti, és a vírus nem válogat. Viszont azt is látjuk, hogy az ország legszegényebb településein, egészségügyi és szociális katasztrófa fenyeget.

A helyi civilek, polgármesterek sokszor önkéntes munkával - máris hozzájárulnak a járványügyi védekezéshez: informálják a település lakosait, ügyintézésben segítenek, az egészségügyi végzettséggel rendelkező civilek önkéntesen jelentkeznek szolgálatra, tagjaik között romák is vannak.

A probléma súlya és mértéke azonban túlnőtt a kapacitásukon, ahhoz mindenképp az állam célzott beavatkozása szükséges. Az alábbi tapasztalatokkal és javaslatokkal segíteni kívánjuk az Önök járványügyi munkáját, hozzá kívánunk járulni a járvány nyomán kialakult egészségügyi és szociális krízis csökkentéséhez.

Probléma: A lakosság legszegényebb rétege a szlovák átlagnál is nagyobb mértékben szkeptikus a járvány valódiságával és különösen a védőoltással kapcsolatban. Emellett, ugyanezen réteg lakosságnak nincs hozzáférése az internethez, ezáltal nem tudnak regisztrálni az oltásra. Ezek a problémák nagymértékben növelik nemcsak e társadalmi réteg, hanem az egész ország kiszolgáltatottságát a járvánnyal szemben, és előrevetíti annak elhúzódását. Ez kiemelten érinti a hajléktalan lakosságot is, hiszen az ő esetükben még nehezebb a regisztráció.

Javaslat: Induljanak célzott tájékoztató kampányok a szociális média és a helyi civil szervezetek bevonásával. Továbbá az önkormányzatok és civil szervezetek létesítsenek regisztrációt segítő központokat, melyek települési szinten tudják segíteni a védőoltásra történő, zökkenőmentes regisztrációt.

Tisztelt Egészségügyi miniszter úr, Országos Tiszti Főorvos úr és Romaügyi kormánybiztos asszony

Céljaink megegyeznek: ma nem számít a politika, a lehető legtöbb életet szükséges megmenteni, és a járvány közvetlen és közvetett negatív egyéni, közösségi hatásait minél gyorsabban és hatékonyabban szükséges minimalizálni.

Kérjük, hogy a jelentős lélekszámú közösségek egészségét veszélyeztető problémákat és megoldási javaslatokat vegyék számba és szíveskedjenek beépíteni az azonnali beavatkozási stratégiájukba, illetve továbbítsák a megfelelő döntéshozók felé.

Én és hálózatomban lévő munkatársaim készek vagyunk a regisztrációt elősegítő feladatokat vállalni.

Várjuk szíves visszajelzésüket!

Vavrek István, tanár, volt országgyűlési képviselő

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A hazahívó szó – Beszélgetés Tiboldi Mária művésznővel

A hazahívó szó – Beszélgetés Tiboldi Mária művésznővel

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

online rendelés

Júliusban vége az adómentes online rendeléseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.