Utazz

Vigyázzunk a repülési iratokra!

Repülős utazásoknál a repülőjegyünk mellé a check-in pultnál több olyan dokumentumot is kapunk a légitársaság alkalmazottjától, ami elsőre feleslegesnek tűnhet.
Szabó Laci

2015. augusztus 24. 11:10

Sokan nem is őrzik meg őket, úgy tesznek vele, mintha csak egy szórólap lenne, és eldobják, vagy elveszítik. Pedig ezek fontos dokumentumok, nemcsak a repülés alatt, hanem még utána is érdemes megőrizni.

A repülőjegy

Ez a legfontosabb utazási dokumentum. Ma már csak elvétve találkozunk papír repülőjeggyel, de azért még előfordul (pl. a chartergépeknél, az egzotikusabb járatoknál). A papír repülőjegyre úgy kell tekinteni, mint a pénzre. Ha elveszik, nincs, nem engedik fel a gépre az utast, új jegyet kell vásárolni. Ezért nagyon kell rá vigyáznunk.

Egyszerűbb a helyzet az elektronikus repülőjeggyel. Az ilyen jegyet általában e-mailben küldi a légitársaság, akár többször ki tudjuk nyomtatni a saját gépünkről. Ha elvész, elég egy újabb nyomtatás, és már indulhatunk is a repülőtérre. Sőt, ha ilyen jeggyel utazunk, a légitársaság alkalmazottja sokszor el sem kéri a jegyet, elég felmutatni az útlevelet vagy a személyi igazolványt.

Beszállókártya (boarding pass)

Ez egy kemény, téglalap alakú papírkártya, ezzel tudunk bemenni a biztonsági ellenőrzésen, ezt kérik akkor is, amikor már a kapunál a gépbe szeretnénk menni. Sok helyen kettétépik, és csak egy kisebb részt adnak vissza belőle (kb. a negyedét). Ezen a kártyán szerepel az, mikor indul a járat, melyik kapunál és mikor van a beszállítás, a gépben melyik ülést osztotta ki nekünk a rendszer. Ezt a kártyát az utazás alatt és még az után is meg kell őrizni, mert bármit kell intézni az utazással kapcsolatban – utólag –, a légitársaság ezt kérni fogja, enélkül szinte lehetetlen bármilyen igényt, kártérítést érvényesíteni, például ha megrongálják a poggyászt, felírják a mérföldeket a törzsutasprogramba, valamiért kártérítést igénylünk. A beszálókártyával tudjuk igazolni, hogy valóban repültünk az adott járattal. Ma már elektronikusan is be tudunk csekkolni néhány járatra, ilyenkor – az elektronikus repülőjegyhez hasonlóan – e-mailben kapjuk meg a beszállókártyát, ezt kell kinyomtatni, ezzel kell a beszállókapuhoz menni (ennek előnye, hogy a beszállókártya elektronikusan a gépünkben lesz, többször ki tudjuk nyomtatni).

Csomagcímke

Csomagcímke kerül a feladott poggyászra, ennek ellenőrzőszelvényét pedig az útlevélre vagy a beszállókártya hátoldalára ragasztja a légitársaság alkalmazottja. A poggyászon levő címke segíti a reptéri alkalmazottakat abban, hogy jó gépre pakolják a bőröndöt, az esetleges átszállásnál pedig szintén ezen a címkén jelenik meg, melyik reptérre, melyik reptéri átszállással repülünk. Ezért a poggyászcímke ellenőrzőszelvényére is szükség van az utazás végéig, de még utána is. Ha ugyanis megsérül, elveszik a poggyász, akkor ennek alapján tudják megkeresni a rendszerben, így könnyebben meg tudják mondani, hol van a csomag, mikor érkezik meg az eredeti célállomásra, vagy ha nem találják, akkor ennek alapján indul meg a nyomozás. De erre a poggyászcímke- ellenőrző szelvényére akkor is szükség van, ha megsérül a csomag, és meg kell javítani vagy ki kell cserélni a bőröndöt. Ilyen esetben nemcsak az ellenőrzőszelvényt, hanem a csomagon levő címkét is kérhetik a javítóban, enélkül nem javítják meg a megsérült poggyászt a légitársaság számlájára.

A repülési dokumentumokat nemcsak az utazás alatt kell megőrizni, hanem még utána is, mivel ha bármilyen utólagos intéznivaló van az úttal kapcsolatban, akkor ezek nélkül szinte lehetetlen a jogos vagy annak tűnő igényünket érvényesíteni.

 

Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?