Utazz

Végre nyitásokról szólnak a hírek – idén szabadon nyaralhatunk

Mind több ország jelenti be, mikor, mi­lyen feltételek mellett nyit újra a turisták előtt – végre az uta­zási lehetőségekről, és nem a korlátozások­ról szólnak a hírek. Idén végre teszt, karantén és maszk nélkül nyaralhatunk a tengerparton.
Szabó Laci

2021. április 28. 16:00

*
- Fotó: shutterstock.com

Ha az európai or­szágokat néz­zük, akkor annyit tudunk, hogy a legtöbb helyen áprilisban, legkésőbb májusban, ha egyelőre óvatosan is, de megnyílnak a határok. A teljes nyitás júniusra várható, ekkor indul el az uniós rendszer is (egészségügyi igazolás), amely tartalmazni fogja az oltáso­kat, a teszteket, és az információt, ha már valaki átesett a betegségen. Olaszország, Franciaország, Dánia, Spanyolország is már jelezte, hogy készen állnak a nyitásra.

Alaszka már ingyenoltást kínál a turistáknak. Alaszka kormányzója, Mike Dunleavy szerint a lépés az arrafelé is szinte teljesen leállt ide­genforgalom fellendítésére szolgál. Az ingyenes Pfizer- vagy Moderna-vakcina felajánlása „újabb jó ok arra, hogy Alaszka államba jöjjön” – mondta.

A koronavírus elleni vakcinát a turisták júniustól kaphatják meg az állam négy legnagyobb repü­lőterén, az ötnapos próbaidőszak pedig már április végén elkezdődik az Anchorage nemzetközi repülőté­ren, hogy felmérjék az érdeklődést. A látogatók mindkét adagot meg­kapják, ha elég ideig maradnak az államban, ez 21 vagy 28 napot je­lent az első oltás után.

A Maldív-szigetek kormánya is azt tervezi, oltást ajánlanak fel az országba érkező látogatóknak, ez­zel próbálnák meg újraéleszteni az elsősorban turizmusból élő ország gazdaságát – írja a Portfolio. A Mal­dív-szigetek kormányának turiz­musért felelős minisztere, Abdulla Mausoom nemrégiben ismertette az ország terveit, mely szerint miu­tán mindenki megkapta a második koronavírus-oltását, aki csak akar­ta, az országba érkező látogatóknak is fel fogják ajánlani az oltást, hogy ezzel serkentsék a turistaforgalmu­kat. Egyelőre azt még nem közöl­ték, hogy az országba érkezőknek fizetniük kell-e majd az oltásért, de arra számítanak, hogy mivel az or­szágban kevesen élnek, elég vakci­nájuk lesz a vendégek beoltására. A maldív állampolgár több mint felét, 53 százalékát legalább egyszer már beoltották, a turizmusban dolgozó frontvonalbeli dolgozók 90 százalé­ka kapott oltást.

Tunézia eltörli a karantént a cso­magot foglaló nyaralóknak. Április 19-től nem kell öt napot kötelező karanténban tölteniük a Tunéziába való érkezés után azoknak a nya­ralóknak, akik egyszerre foglaltak repülőjegyet, transzfert, szállodát, vagy szervezett csoportos utazá­son vesznek részt. A vendégeknek természetesen a transzfernél és a kirándulásokon a csoportjuk­ban kell maradniuk – értesült a touristik-aktuell.de. A beutazás Tunéziába továbbra is csak negatív PCR-teszttel lehetséges, amely a check-in időpontjában nem lehet régebbi 72 óránál. A többi beutazó­nak továbbra is kötelező az ötnapos szállodai vagy otthoni karantén, va­lamint nekik ki kell tölteniük, két példányban kinyomtatniuk és az utazásra magukkal vinniük az em­lített adatlapot.

Azok az utazók, akik teljes védett­séget élveznek a koronavírus ellen, több szabadságot kapnak majd Srí Lanka-i tartózkodásuk alatt, mint a nem beoltottak. A szigetország kormányának legfrissebb intézke­dései alapján azok a látogatók, akik az oltás mindkét adagját az érke­zésüket megelőző két héten belül megkapták, 24–48 óra elteltével elhagyhatják a szállodájukat, ha Srí Lankára érkezésükkor negatív teszt­eredményt mutatnak – írja a TTG Media. Akik még nem kapták meg mindkét dózist a vakcinából, azok­nak látogatásuk első 14 napján to­vábbra is a Safe&Secure minőség­biztosítás alapján az 1. szintre sorolt szállodákban kell tartózkodniuk.

(Szabó Laci, Turizmus, hvg.hu)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

Eduard Heger

Az oltásról és az EU-csúcsról tárgyalt Heger az uniós nagykövetekkel

időjárás borús

Csapadékos, szürke idővel zár a munkahét

koronavírus Olaszország

Egyetlen koronavírusos beteg maradt San Marinóban, bezárták a Covid-osztályt

Leicester–Newcastle focimeccs a tévében

usz

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.