Utalvány kaphatunk a befizetett utazás helyett

A gazdasági minisztérium tervezete lehetővé tenné, hogy az utasok ne pénzt kapjanak az utazás helyett, hanem egy utalványt (vouchert), amelyet jövő év augusztusáig tudnának beváltani az iroda által kínált utazásokra

A szlovák gazdasági minisztérium tervezete szerint fellélegezhetnek a hazai utazási irodák – ha elfogadják a tervezetet, akkor nem kell visszautalni a befizetett összeget, helyette egy, 2021 augusztusáig felhasználható utalványt kapnak az utasok. De lehetnek kivételek.

A fő probléma, hogy a jelenlegi szabályozás szerint, akik korábban – akár a vírusjárvány kirobbanása előtt – nyaralást foglaltak, de az iroda törli az utazást (a ki- és beutazási korlátozások miatt), visszaigényelhetik a befizetett összeget, amelyet 14 napon belül vissza kell adni az ügyfélnek. Csakhogy az irodák már nem rendelkeznek ezzel, hiszen azt már átutalták a külföldi szállodáknak, légitársaságoknak. Ezen segítene most a gazdasági minisztérium tervezete, amely lehetővé tenné, hogy az utasok ne pénzt kapjanak az utazás helyett, hanem egy utalványt (vouchert), amelyet jövő év augusztusáig tudnának beváltani az iroda által kínált utazásokra. Az utalvány értéke megegyezne a befizetett díj nagyságával. De továbbra is lehetőség lenne arra is, hogy csupán a dátumot módosítva még az idei szezonban elutazzanak a kiválasztott tengerpartra, szállodába.

A szlovákiai utazási irodák tájékoztatása szerint gyakorlatilag teljesen eltűntek a bevételeik, szinte senki sem foglalt utazást ezekben a hetekben. Ha pedig még vissza is kellene fizetni a nyaralások befizetett díjait, akkor veszélybe kerülhet a működés, ez pedig akár tömeges csődökkel is járhat. A Satur vezetője, Nora Fedorová a Trend című lapnak elmondta, hogy ügyfeleik 85 százaléka egyetért a nyaralások elhalasztásával, és sokan, a tervezet megjelenését követően visszavonták az visszafizetési kérelmüket, inkább egy későbbi időpontban utaznak. A többi megszólított iroda munkatársa is hasonló trendekről számolt be, azaz az utasok nyaralni szeretnének, és tudni szeretnék, erre mikor keríthetnek sort. A minisztérium tervezete szerint az irodáknak 14 napjuk lesz arra, hogy megállapodjanak az ügyfelekkel a módosított dátumról. Ha ez nem felel meg, akkor pedig az iroda kiállíthatja az utalványt, amely 2021 augusztusáig használható fel – ha időközben csődbe menne az iroda, akkor ezt a pénzt az utasok visszakapnák a biztosítási alapból.

Lesznek kivételek is, akik nem kell, hogy elfogadják az utalványt, ők 14 napon belül visszakaphatják a pénzüket. Erre azoknak van módja, akik a járványhelyzet után, azaz március 13. után a koronavírus miatt elvesztették munkahelyüket, vagy bezárni/felfüggeszteni kényszerültek a vállalkozásaikat, illetve azok a vállalkozók is a kivételek közé tartoznak, akik a bevételcsökkenés miatt éltek az állami dotáció lehetőségével. A kivételek közé tartoznak a gyermeküket egyedül nevelő szülők és a várandós anyukák is.

Lapzártakor érkezett a hír, hogy a törvényhozás elfogadta a javaslatot. A 119 jelen levő képviselő közül 105-en támogatták az utazási irodákat segítő törvényt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?