Utazz

Új helyszínre költözött a világ legnagyobb halpiaca

Tokió | Új helyszínen nyitotta meg a kapuit a világ legnagyobb halpiaca Tokióban, alig pár nappal azután, hogy megtartották az utolsó halárverést a régi piacon, a japán főváros jelentős turistalátványosságai között számon tartott Cukidzsin.
MTI

2018. október 12. 00:15

- TASR/AP-felvétel

A Tojoszu városnegyedben ötmilliárd dollárból megépült vadonatúj halpiacon helyi idő szerint csütörtök hajnalban tartották meg az első tonhalárverést, amelyen jelzőcsengők hangja és a kereskedők kiáltásai töltötték be a teret a nap legjobb áruiért folyó küzdelemben.
   

A 83 éve alapított és évente turisták tízezreit vonzó cukidzsi halpiacot azért zárták be, mert elavult csarnokai és higiéniai viszonyai nem feleltek meg a mai követelményeknek, a területen egyebek között a patkányok is elszaporodtak. Helyén átmenetileg autóparkolót alakítanak ki a 2020-as olimpia számára, majd a későbbiekben turistaközponttá alakítják a területet.
   

A Cukidzsin naponta 1700 tonna hal és egyéb tenger gyümölcse cserélt gazdát. A múlt hét végén tartott utolsó árverésen 4,3 millió jenért (10,7 millió forint) kelt el a legdrágább tétel, egy 162 kilogrammos tonhal.
   

A Cukidzsiról 900 kereskedőnek kellett átköltöznie, egy felmérés szerint több mint 80 százalékuk ellenezte a piac áthelyezését. A régi piac lebontása már csütörtökön megkezdődött, noha az átköltöztetés ellen tiltakozó számos halkereskedő megpróbálta hátráltatni a munkálatokat.
   

A mesterséges szigeten kialakított ultramodern tojoszui halpiacon üvegfal mögül, egy külön erre a célra épült kilátóról nézhetik meg az érdeklődők a híres hajnali halárveréseket.
   

A cukidzsi halpiac bezárása két év késedelmet szenvedett, mert előbb meg kellett tisztítani a súlyosan mérgező anyagoktól az új helyet, ahol korábban egy gázgyár működött.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Hapal: „Agresszív játék kell a magyarok ellen”

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?