Utazz

Olyan nagy az új Boeing, hogy fel kell hajtani a szárnyát

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 22. 13:18

Megkapta az engedélyt a Boeing, hogy hajlítható szárnyakat szereljen a jövő év elején érkező új repülőgépére, a 777X-re. A jelek szerint szükség is lesz rá.

Megkapta az engedélyt a Boeing, hogy hajlítható szárnyakat szereljen a jövő év elején érkező új repülőgépére, a 777X-re. A jelek szerint szükség is lesz rá.

A Boeing már javában azon dolgozik, hogy elkészüljenek a 777-es új sorozatával, amihez most egy lépéssel ismét sikerült közelebb kerülni. A cég ugyanis az amerikai Szövetségi Repülési Hivataltól (Federal Aviation Administration, FAA) megkapta a jóváhagyást, hogy a szárnyak végét fel lehessen hajtani. Ez nagy segítség lehet akkor, amikor leszállás után és felszállás előtt manőverezni kell a géppel, így ugyanis könnyebben tud mozogni a kapuknál.

A tervek szerint miután a 777X leszállt, a szárny végei 90 fokkal elfordulva függőleges helyzetbe állnak majd. A Bloomberg szerint ezzel az egyedüli olyan utasszállító kereskedelmi repülőgép lesz, amely képes ezt megtenni. Hasonló technológiával már a NASA is kísérletezik, igaz, ott az egész szárny hajlítható lett.

A 777X szárnymegoldása egyébként annyira újszerű, hogy valójában szabvány sem vol rá, így az FAA-nak új szabványokat kellett felállítania, hogy a szerkezetet egyáltalán értékelni tudják. A szervezet ugyanakkor figyelmeztetett: előfordulhat, hogy a pilóták felszállás előtt elfelejtik visszaengedni a szárnyvégeket, ami balesethez vezethet. Éppen ezért arra kérték a Boeinget, építsen be több visszajelzést is a rendszerbe, hogy a pilóták ne feledkezzenek meg a szárnyakról. Emellett arra is garanciát várnak, hogy repülés közben nem fog felcsapódni a szárny, és hogy a földön akár a 120 km/h-s széllökéseket is képes kibírni.

Az új szárnyak szénszálas kompozitból készülnek, ami erősebb és könnyebb, mint az eddig használatos szárnyak. Ennek köszönhetően nagyobbak lehettek: mintegy 71,6 méteresre nőttek, ami még hatékonyabb repülést tesz lehetővé. Ez még a 747-8-as gép 68,2 méteres szárnyát is túlnőtte. A legnagyobb ugyanakkor továbbra is az Airbus A380-asának van: 79,8 méteres.

Az első tesztrepülés 2019 első negyedévében várható. (hvg.hu)

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"302776","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk