Mit változtatott meg a Covid a turizmusban?

*

Sokan mondják, hogy a koronavírus-járvány után már semmi sem lesz a régi, és ez igaz a turizmusra is. Aki mostanában utazott, már tudja, hogy szá­mos olyan korlátozás, változás van, ami a pandémiának köszön­hető. Reméljük, hogy csak átmeneti megol­dásokról van szó.

Utazásaink során számos furcsa, vagy korábban szokat­lan megoldással találkoztunk, most ezeket gyűjtjük össze egy csokorba, a teljesség igénye nélkül.

Ami az egyik legjelentősebb válto­zás, hogy ma már nem indulhatunk külföldre (de sokszor belföldre sem) az uniós oltási igazolvány nélkül. S ahogy a jelen állás mutatja, ezt a do­kumentumot már nemcsak a hatá­ron, de számos szolgáltatás (fürdő, szálloda, étterem stb.) igénybevéte­lekor is fel kell mutassuk.

A másik, kevésbé zavaró, a köte­lező maszkhasználat a repülőte­reken, repülőgépeken. Igaz, azt tapasztaltuk, hogy az utasokat ez kevésbé zavarja, mindenki viseli, csak akkor kerül le a maszk, ha a fedélzeti ellátás kerül a tálcára, és azt fogyasztják az utasok.

A szállodákban is megannyi vál­tozás van, sok helyen teljesen értelmetlennek tűnő megoldá­sokkal. Voltunk olyan négy- és öt­csillagos hotelben, ahol eltűntek az üvegpoharak, minden papírból van (igaz, az étteremben marad a hagyományos pohár, tányér, evő­eszköz). Illetve minden be van fóliázva, jelentősen növelve ezzel a környezetszennyezést. Persze, olyan szállodában is megfordul­tunk a járvány alatt, után, ahol szinte minden a régi mederbe te­relődött, eltűntek a korlátozások, a felesleges elemek.

Szintén a hotelben a reggelinél ta­lálkozhatunk korlátozásokkal, a svédasztalos rendszerben kínált éte­leket sok helyen a személyzet rakja a tányérra, de olyan is volt, amikor egy alaptányért helyeztek az asztalra (felvágottal, sajttal, vajjal, miegyéb­bel), majd egy menülapról lehetett rendelni a tojásos választékból. És olyan is volt, ahol már eltűntek ezek a megoldások, minden a régi rendszer szerint volt – ez lenne az ideális.

A fürdőkben, a hotelek wellness-részlegein továbbra is jelen van a létszámkorlátozás, ám nem mindenhol veszik ezt szigorúan. Ugyan-akkor sok helyen még nem mű­ködik az összes szauna, volt, ahol a gőzfürdőről kellett lemonda­nunk. S ha már szauna: egy he­lyen pl. falécek voltak a padokra szerelve, ezzel jelölve ki a helye­ket, hogy hova szabad ülni, hogy megfelelő legyen a távolság, és még véletlenül se menjen be több ember a kabinba, mint amit a sza­bályok engednek.

A szaunákban az egyik népszerű elem a szaunafelöntés, ez az, ami­kor a szaunamester illóolajos vizet önt a szénre, majd a felcsapó párát törölközővel a vendégek felé hajt­ja. Most azonban elmarad néhány helyen a műsor, csak a vizet önti a kövekre, a törölközős rész, a lényeg elmarad – eléggé lehangoló. Persze, nem mindenhol van ez így…

Ha utazunk, akkor szeretjük kipró­bálni a helyi ételeket, például egy étteremben. Ezeken a helyeken – a ritkábban elhelyezett asztalok mel­lett – eltűntek az étlapok, az asztal sarkára egy QR-kód van elhelyezve, a telefonon beolvasva tudjuk meg­jeleníteni a menülapot, majd az alapján rendelni.

A helyi nevezetességeket is sok he­lyen csak úgy tudjuk meglátogatni, ha előre megvásároljuk a jegyet on­line, vagy ha jegyet nem is veszünk, de időpontot mindenképpen fog­lalni kell az interneten.

A korlátozások teljes feloldására még várni kell, így idén minden­képpen találkozunk szokatlan, ko­rábban ismeretlen megoldásokkal. De a lényeg, hogy ismét szabadon utazhatunk, és újra élvezhetjük a turistáskodás minden pillanatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?