Utazz

Mit változtatott meg a Covid a turizmusban?

Sokan mondják, hogy a koronavírus-járvány után már semmi sem lesz a régi, és ez igaz a turizmusra is. Aki mostanában utazott, már tudja, hogy szá­mos olyan korlátozás, változás van, ami a pandémiának köszön­hető. Reméljük, hogy csak átmeneti megol­dásokról van szó.
Szabó Laci

2021. augusztus 16. 09:30

*
- Shutterstock-felvétel
Sokan mondják, hogy a koronavírus-járvány után már semmi sem lesz a régi, és ez igaz a turizmusra is. Aki mostanában utazott, már tudja, hogy szá­mos olyan korlátozás, változás van, ami a pandémiának köszön­hető. Reméljük, hogy csak átmeneti megol­dásokról van szó.

Utazásaink során számos furcsa, vagy korábban szokat­lan megoldással találkoztunk, most ezeket gyűjtjük össze egy csokorba, a teljesség igénye nélkül.

Ami az egyik legjelentősebb válto­zás, hogy ma már nem indulhatunk külföldre (de sokszor belföldre sem) az uniós oltási igazolvány nélkül. S ahogy a jelen állás mutatja, ezt a do­kumentumot már nemcsak a hatá­ron, de számos szolgáltatás (fürdő, szálloda, étterem stb.) igénybevéte­lekor is fel kell mutassuk.

A másik, kevésbé zavaró, a köte­lező maszkhasználat a repülőte­reken, repülőgépeken. Igaz, azt tapasztaltuk, hogy az utasokat ez kevésbé zavarja, mindenki viseli, csak akkor kerül le a maszk, ha a fedélzeti ellátás kerül a tálcára, és azt fogyasztják az utasok.

A szállodákban is megannyi vál­tozás van, sok helyen teljesen értelmetlennek tűnő megoldá­sokkal. Voltunk olyan négy- és öt­csillagos hotelben, ahol eltűntek az üvegpoharak, minden papírból van (igaz, az étteremben marad a hagyományos pohár, tányér, evő­eszköz). Illetve minden be van fóliázva, jelentősen növelve ezzel a környezetszennyezést. Persze, olyan szállodában is megfordul­tunk a járvány alatt, után, ahol szinte minden a régi mederbe te­relődött, eltűntek a korlátozások, a felesleges elemek.

Szintén a hotelben a reggelinél ta­lálkozhatunk korlátozásokkal, a svédasztalos rendszerben kínált éte­leket sok helyen a személyzet rakja a tányérra, de olyan is volt, amikor egy alaptányért helyeztek az asztalra (felvágottal, sajttal, vajjal, miegyéb­bel), majd egy menülapról lehetett rendelni a tojásos választékból. És olyan is volt, ahol már eltűntek ezek a megoldások, minden a régi rendszer szerint volt – ez lenne az ideális.

A fürdőkben, a hotelek wellness-részlegein továbbra is jelen van a létszámkorlátozás, ám nem mindenhol veszik ezt szigorúan. Ugyan-akkor sok helyen még nem mű­ködik az összes szauna, volt, ahol a gőzfürdőről kellett lemonda­nunk. S ha már szauna: egy he­lyen pl. falécek voltak a padokra szerelve, ezzel jelölve ki a helye­ket, hogy hova szabad ülni, hogy megfelelő legyen a távolság, és még véletlenül se menjen be több ember a kabinba, mint amit a sza­bályok engednek.

A szaunákban az egyik népszerű elem a szaunafelöntés, ez az, ami­kor a szaunamester illóolajos vizet önt a szénre, majd a felcsapó párát törölközővel a vendégek felé hajt­ja. Most azonban elmarad néhány helyen a műsor, csak a vizet önti a kövekre, a törölközős rész, a lényeg elmarad – eléggé lehangoló. Persze, nem mindenhol van ez így…

Ha utazunk, akkor szeretjük kipró­bálni a helyi ételeket, például egy étteremben. Ezeken a helyeken – a ritkábban elhelyezett asztalok mel­lett – eltűntek az étlapok, az asztal sarkára egy QR-kód van elhelyezve, a telefonon beolvasva tudjuk meg­jeleníteni a menülapot, majd az alapján rendelni.

A helyi nevezetességeket is sok he­lyen csak úgy tudjuk meglátogatni, ha előre megvásároljuk a jegyet on­line, vagy ha jegyet nem is veszünk, de időpontot mindenképpen fog­lalni kell az interneten.

A korlátozások teljes feloldására még várni kell, így idén minden­képpen találkozunk szokatlan, ko­rábban ismeretlen megoldásokkal. De a lényeg, hogy ismét szabadon utazhatunk, és újra élvezhetjük a turistáskodás minden pillanatát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Zuzana Čaputová

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

koronavírus

Augusztusban a tizenkettedik leggyakoribb halálok volt a koronavírus-fertőzés

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.