Utazz

Megváltoznak az utazási szokásaink a járvány után?

Bár még nem látjuk a járvány végét, de egyre több olyan kutatás jelenik meg az utazási oldalakon, amelyek arról árul­kodnak, egyre többen terveznek utazást, igaz, várhatóan meg­változnak az utazási szokások, prioritások.
Szabó Laci

2021. február 9. 15:14

Minden második európai utazást tervez a következő fél évben
Minden második európai utazást tervez a következő fél évben - Fotó: shutterstock.com

Az első felmérést az Európai Utazási Bizottság (ETC) készítette, e szerint az európai uta­zók 2021 második negyedévére már bátrabban terveznek utazáso­kat, amint a Covid-19-vakcinák szélesebb körben is elérhetőek lesz­nek. A jelentés szerint az év első két hónapja során mindössze a meg­kérdezettek 12 százalék tervezett, tervez utazást. Ez azonban a későb­biekben növekedni látszik, tavasszal már minden harmadik válaszadó szívesen utazna. Ahogy a koronaví­rus elleni vakcinák egyre szélesebb körben lesznek elérhetőek, úgy az utazási kedv is növekszik: közel 20 százalékkal magasabb ez az érték az egy hónappal korábbi, a 2020 novemberi felméréshez képest.

Április és június között a válaszadó európaiak 32 százaléka tervez kül­földi utat, ami szintén 20 százalékos növekedést jelent az előző megkér­dezéssel összevetve. Ugyanakkor a következő hat hónapban utazást tervező európaiak aránya már csak kismértékben, 49%-ról 52%-ra nőtt a korábbi felméréshez képest.

A legfrissebb felmérés szerint az Európán belüli utazás a legnép­szerűbb a válaszadók körében: nagyobb arányban utaznának in­kább egy másik európai országba (40%), mint belföldre (36%) – utóbbi 7%-kal csökkent novem­ber óta. A rövid távú utazást ter­vezők csaknem 63%-a szabadidős utazást tervez, míg 21% a barátok és rokonok felkeresését jelölte meg, amint újra biztonságos utaz­ni. A válaszadók mindössze 9%-a válaszolta, hogy a tervezett utazá­sának célja üzleti jellegű.

Úgy tűnik, a légi utazások iránti bizalom is folyamatosan növek­szik. Az európaiak 52%-a válaszol­ta, hogy hajlandó repülővel utazni, szemben a szeptemberi 49%-kal. Ugyanakkor a válaszadók egy ré­sze (17%) még mindig úgy véli, hogy a repülés jelenti a legna­gyobb kockázatot az egészségére. A válaszadók többsége (67%) úgy véli, hogy a szigorú egészségügyi és biztonsági protokollok miatt biztonságosabb az utazás és nyu­godtabban tudják majd élvezni a nyaralásukat. Az európaiaknak mindössze 22%-a állítja, hogy az ilyen intézkedések bizonyos mérté­kig ronthatják az utazási élményt, míg további 11% azt állítja, hogy számukra nincs különbség.

Egy másik felmérés pedig arra kereste a választ, hogy milyen vál­tozások lesznek az utazásokban, milyen szempontok lesznek fonto­sabbak a járvány után, és hogyan szervezzük, foglaljuk a nyaraláso­kat, utazásokat.

Az Expedia Group átható piacku­tatása szerint a megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy az elkövetkező egy évben biztosan utazni fog, le­gyen szó bármilyen típusú utazás­ról. A másik 50 százaléknak viszont szüksége van valamiféle biztosítékra ahhoz, hogy elszánja magát. Ez sok esetben egy olyan biztosítás, amely tartalmazza a koronavírussal kap­csolatos esetleges váratlan kiadáso­kat is. De ide tartoznak a célállomás higiéniai szabályai, biztonsági pro­tokolljai is, hiszen az utazni vágyók biztosak szeretnének lenni abban, hogy a helyszínen nem kell aggód­niuk egy esetleges fertőzés miatt. A felmérésből az is kiderült, minél fi­atalabb generációról van szó, annál elszántabbak az utazásra.

További trend, ami mindenképpen változhat, hogy idén az utazásain­kat sok esetben csak hetekkel (vagy akár napokkal) az indulás előtt foglaljuk le, szemben a korábbi szo­kással, amikor gyakran hónapokkal előre megvásároltuk a repülőjegyet, lefoglaltuk a hotelszobát, vagy befi­zettünk egy utazási csomagra. (Szabó Laci, Turizmus)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
rendőr

Kérdések és válaszok az új járványellenes intézkedésekről

a

VIDEÓ: Mire ügyeljünk a népszámlálási kérdőív kitöltésekor?

koronavírus Ausztria

Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt

Berlinalé

Berlinale – Közönség és sztárok nélkül kezdődött a fesztivál

meteor

VIDEÓ: Meteor csapódott be Nagy-Britannia felett

időjárás tavasz

Továbbra is marad a napsütéses, tavaszi időjárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.