Utazz

Megszívatják a Franciaországba készülőket

Hatalmas sztrájkhullám tombol Franciaországban, a közlekedésben dolgozók munkabeszüntetése pedig a turisták életét is jelentősen megnehezítheti– és ami a legnagyobb baj, a mostani előrejelzések szerint ez az állapot akár több hónapon át is eltarthat. Mit tehetnek a turisták, ha már van foglalásuk erre az időszakra?
Szabó Laci

2018. április 6. 02:23

Hatalmas sztrájkhullám tombol Franciaországban, a közlekedésben dolgozók munkabeszüntetése pedig a turisták életét is jelentősen megnehezítheti– és ami a legnagyobb baj, a mostani előrejelzések szerint ez az állapot akár több hónapon át is eltarthat. Mit tehetnek a turisták, ha már van foglalásuk erre az időszakra?

 

A turisták szempontjából a sztrájk az egyik legrosszabb dolog, ugyanis ilyenkor nagyon nincsenek alternatív megoldások, és mivel ez óriási tömegeket érint, ezért segítségre is sokat kell várni, ha kapunk egyáltalán. Most a repülőjegy, a tömegközlekedés és a szállásfoglalás területén mutatjuk be a lehetőségeket, mikor mit tehetünk, milyen jogaink vannak. Ezek főleg azokra érvényesek, akiknek már van repülőjegyük, szállásfoglalásuk a következő hónapokra Franciaországba, vagy pedig éppen az Air France légitársasággal utaznak a világ bármely részére, párizsi átszállással.

Repülés

Az Air France már sztrájkolt a napokban, kedden például szinte alig volt olyan járat budapesti és a bécsi indulásokkal, amelyet a francia légitásaság ne törölt volna. Vannak ugyan alternatív lehetőségek, de ilyen mennyiségű utast nagyon nehéz átfoglalni a fennmaradó helyekre (például amszterdami, londoni, vagy akár római átszállással). Akkor is gond van, ha éppen párizsi átszállással van érvényes repülőjegyünk, de az első járat még közlekedik, de a további csatlakozó már nem. Sztrájk esetén az uniós szabály szerint a légitársaság köteles segítséget (asszisztenciát) nyújtani, azaz meleg és hideg ételt, telefonálási lehetőséget, szállást (ha csak másnap tud utazni az utas), transzfert a repülőtérről a szállodába és vissza. Szállás csak akkor igényelhető, ha hazafelé tartunk, vagy az átszállási repülőtéren merült fel a probléma (járattörlés).

Sztrájk esetén azonban hirtelen nagyon sok utason kell segíteni, ezért érdemes önállósítani magunkat, eltenni minden számlát, ami összefügg az utazással (étkezések, taxi), foglalni hotelszobát, majd hazatérés után ezeket a számlákat kell elküldeni a légitársaságnak, hogy térítsék meg a kiadásokat. Figyelni kell arra is, hogy a kiadások életszerűek legyenek, ne üljünk egy méregdrága étterembe, a szállás ára se haladja meg a 70–100 eurót/fő/éjszaka. Természetesen lehetőség van arra is, hogy kapcsolatba lépjünk az ügyfélszolgálattal, amely munkatársai minden bizonnyal megpróbálnak segíteni az utasoknak. Mivel a sztrájk kizáró körülmény, ezért kártérítés nem igényelhető a légitársaságtól.

Az Air France lehetőséget biztosít az utasoknak, hogy akiknek a jelzett napokra van foglalásuk, azt most díjmentesen átfoglalhatják egy későbbi időpontra, de akár a jegy árát is visszakérhetik. Érdemes az átfoglalást is megfontolni, ha ez megoldható.

Szállásfoglalás

Ha már van szállásfoglalása, és a sztrájk miatt nem tud utazni, akkor az első, amit ellenőrizni kell, hogy milyen szabályai vannak a foglalásnak. Ha lemondható, és még van idő a foglalás törlésére, akkor ezt online meg tudjuk tenni, így ezzel nincs több gond. A baj akkor van, ha olyan szállást foglaltunk, amelyet nem lehet lemondani, módosítani. Ilyenkor egyetlen opció van, e-mailt írni (esetleg telefonálni) a szálláshelynek, vagy az oldalnak, ahol foglaltunk, hogy méltányosságból engedélyezzék a módosítást, mivel rajtunk kívülálló okok miatt nem tudunk utazni. A legtöbb szálloda ilyen esetben eleget tesz a kérésnek, a módosítást szinte mindig engedélyezi.

Tömegközlekedés

A tömegközlekedés most szinte megbénult, alig közlekednek a vonatok, volt olyan nap is, amikor a város közlekedés is megbénul, ezért számolni kell azzal, hogy a nem tudjuk használni például a csodás állomásokkal rendelkező párizsi metróhálózatot, és/vagy a buszok sem közlekednek. Erre nincs nagyon megoldás, egyedül a séta, igaz, ezzel sokkal időigényesebb egy párizsi városlátogatás. Összeségében elmondható, hogy a sztrájkhullám miatt most érdemes elhalasztani a franciaországi utazást, vagy ha mégis belevágunk, akkor a foglalásokat úgy intézzük, hogy könnyen módosítani tudjuk azokat.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?