Utazz

Lenyűgöző helyszínekkel bővült a világörökségek listája

Hat újabb helyszínt, köztük a törökországi Göbekli Tepét, a világ legrégebbi ismert, mintegy 12 ezer éves templomát és a kanadai Pimacsiowin Aki nagy kiterjedésű boreális erdőt (tajga) is felvette a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a bahreini Manámában ülésező illetékes bizottsága
MTI

2018. július 4. 02:42

Hat újabb helyszínt, köztük a törökországi Göbekli Tepét, a világ legrégebbi ismert, mintegy 12 ezer éves templomát és a kanadai Pimacsiowin Aki nagy kiterjedésű boreális erdőt (tajga) is felvette a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a bahreini Manámában ülésező illetékes bizottsága.

A Törökország délkeleti részén, Sanliurfa tartományban 1994-ben felfedezett Göbekli Tepe monumentális körtemploma "a világ legrégebbi ismert megalitikus szerkezete Felső-Mezopotámiában" az UNESCO indoklása szerint. A helyszínen 1995 óta folynak ásatások, amelyek során rengeteg különböző méretű kőfaragvány került elő: találtak mészkő állatfigurákat, ahogy olyan díszes kovakőnyílhegyeket, amelyeket stilizált róka- és madárábrázolások ékesítettek. Előkerültek apró Vénusz-szobrok, amelyek az időszámítás előtti 20 000-10 000 közötti időszakból származnak, de találtak nagyméretű domborműveket is, valamint T-alakú mészkőtömböket, amelyeket stilizált emberábrázolásnak tartanak a szakértők. A leletek tanúsága szerint Göbekli Tepe nemcsak egy templom, hanem itt működött a világ legrégebbi szobrászműhelye is, ez volt a "képzőművészet bölcsője".

 A Pimachiowin Aki - jelentése: "életet adó föld" - Kanada első olyan kulturális és természeti öröksége, amely felkerült az UNESCO listájára. Ez a nagy kiterjedésű erdő és bioszféra-rezervátum a halászatból, vadászatból és gyűjtögetésből élő anisinaabe bennszülöttek ősi otthona.

A természeti helyszínek közé került a dél-kínai Kujcsou tartománybeli Fancsingsan-hegyvidék, amelynek állat- és növényvilága a földtörténeti harmadkorra vezethető vissza. Kínában ezzel már 53 világörökségi helyszín van.

Dél-Afrikából a Barberton Makhonjwa-hegységet vették fel világörökségi a listára, amelynek sziklái a Föld legrégebben keletkezett kőzetei közé tartoznak.

 Franciaországból szintén természeti helyszín, egy vulkanikus térség gazdagította a listát: a Közép-Franciaországban fekvő Chaine des Puys-Limagne, azaz a Puy-k lánca, ahol a vulkáni tevékenység révén létrejött számos felszíni forma figyelhető meg.

    A mexikói Tehuacan-Cuicatlan völgy Puebla állam és Oaxaca állam területén húzódik több mint 145 ezer hektárnyi területen. A völgyben 1998-ban hozták létre a Tehuacan-Cuicatlan Bioszféra Rezervátumot, egy természetvédelmi területet. A völgy kulturális és természeti értékeinek köszönhetően szerepel ezentúl az UNESCO-listáján.

    A bizottság a hétfői napon elfogadta egy orosz világörökségi helyszín kibővítését is. A távol-keleti régióban fekvő hegylánc Középső Szihote-Aliny része 2001-ben lett világörökségi helyszín, most ezt kiegészítették a Birkin folyó völgyével.

Az UNESCO konferenciája július 4-ig ülésezik Manámában.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Lakhatási és adóssági patthelyzet

Mikuláš Vareha: Kilenc évet ültem, mintha kómából ébrednék

Ez a farkaspofa a vaják jele

Míg az egyik fizetett, a másik lopott – tolvajokat keresnek a Dunaszerdahelyi járásban

Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról

A lány megengedte a barátjának, hogy igazítson a frizuráján, később ezt nagyon megbánta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.