Utazz

Körutazást érdemes egy jegyben foglalni

Az őszi időszak ideális arra, hogy kisebb-nagyobb körutazásokat szervezzünk az USA-ba, úgy, hogy több várost érintve járjuk be az országot. Vásárlás New Yorkban, kerékpározás a Golden Gate hídon, kirándulás a Grand Caynonban, kaszinózás Las Vegasban, szórakozás az Universal Cityben, majd nyaralás és fürdés Hawaiin vagy Miamiban.
Szabó Laci

2016. június 15. 02:28

Aki ilyen körutazást szervez, annak a repülőjegy-foglalásnál a „multicity” opciót kell választania, és ott kell beírni a kiszemelt városokat, hogy mikor melyiket szeretné megnézni. Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb jegyárat, kombinálni kell, cserélgetni a városok listáját. Érdemes a foglalóoldalak ajánlatait is megtekinteni, de sokszor valamelyik légitársaság kínálja a legjobb ajánlatot. Ilyen lehet a Delta, az American Airlines vagy az United.

Az ilyen körutazásoknál érdemes figyelni arra, hogyan foglaljuk a repülőjegyet, mert ezzel sok pénzt takaríthatunk meg, és sok kellemetlenségtől is megkímélhetjük magunkat. Az amerikai belső járatok ugyanis egy kicsit másként működnek, mint az európaiak, és egy kisebb késés is több száz eurós kiadást eredményezhet. A belső járatokon pedig minden egyes utazásnál külön díjat kell fizetni a feladott csomagért, amely utanként akár 20-30 dollár (18-28 euró) is lehet.

A külön, szakaszonként lefoglalt jegyek – bár olcsóbbak lehetnek pár euróval – sok kockázatot rejtenek magukban. Az egy jegyre (egy foglalási kód, jegyszám alatt van az összes jegy) lefoglalt repülőjegy azonban gyakorlatilag a teljes út során védi az utast a nem várt események – késés, járattörlés, poggyászdíj – kellemetlenségeitől, és anyagi következményeitől.

Az Európából induló járat késve érkezik meg Atlantába, lekési a csatlakozó járatot, és csak másnap tudjuk folytatni az utazást például Miamiba. Ha az utazás egy jegyen van, akkor gyakorlatilag a légitársaság intéz mindent: szállást foglal, eljuttatja az utast a szállodába, étkezési utalványt ad, átfoglalja a jegyet egy másnapi járatra – mindez egy centbe sem kerül. E szolgáltatás kényelmet, és nyugalmat biztosít az utasnak, arról nem is beszélve, hogy biztos lehet benne, bármi történik is, nem kell fizetnie. Aki azonban csak Atlantáig vásárolt jegyet, és külön jegyet vett a folytatásra Miamiba, akkor új jegyet kell vásárolnia – függetlenül attól, hogy nem az ő hibájából késte le a csatlakozást. A szállás költségeit is az utasnak kell kifizetnie, s a belső járaton a csomag díját is. Ugyanígy minden egyes útra számolni kell az átlag 25 dolláros poggyászdíjjal. A kényelmetlenségről nem is beszélve, hogy este, a reptéren rekedve kell hirtelen hotelt találni, oda eljutni, majd reggel vissza. Az utolsó pillanatban vásárolt jegyek árá pedig meglehetősen borsos.

Az egy jegy – pl. Budapest– New York–San Francisco–Los Angeles–Las Vegas–Hawaii– Budapest – ugyanis azt jelenti, hogy az egész útjon a légitársaságnak minden váratlan körülménykor segítséget kell nyújtania az utasnak, és – hiába a belső járat – akkor sem kell poggyászdíjat fizetnie, hiszen nemzetközi jegye van. Ugyanez nem mondható el akkor, ha külön-külön foglalunk jegyet.

Az amerikai körutazásokra egyébként rendkívül kedvező áron lehet jegyet vásárolni, két-három várost érintő út 500-600 euró, míg a 6-7 várost is bejráró körút repülőjegyéért 700-900 eurót kell fizetni.

Önnek ajánljuk

Néhány MKP-s az Összefogásért dolgozik

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Hét hónap alatt akarja meghódítani a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát egy nepáli hegymászó

Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?