Utazz

Kérdések és válaszok a vakcinaútlevélről

Szinte biztos, hogy idén nyáron csak akkor utazhatunk nyaralni, külföldre, ha lesz vakcinaútlevelünk. Hogy ez mikor jele­nik meg, milyen adatokat fog tar­talmazni, azt még nem tudni, de egyre jobban körvonalazódnak a válaszok. Aki a Szputnyik vakcinát kapja, az utazhat külföldre? Össze­foglaljuk, amit már most tudunk.
Szabó Laci

2021. március 4. 13:47

utazás k
Nem elképzelhetetlen, hogy már az első adag után kiállítják az igazolványt, hogy minél több ember hozzájuthasson – ezzel együtt az utazáshoz is elegendő lehet az első vakcina is. - Fotó: pixabay

l Mikor jelenik meg a vakcinaútlevél?

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint várhatóan még e hónap­ban, azaz márciusban megjelen­nek a pontos információk, mikor jelenik meg, de ha hinni lehet az eddigi nyilatkozatoknak, akkor már a nyári szezon előtt, várhatóan májusban kezdik kiállítani az oltá­si igazolványt. Vannak már orszá­gok, ahol létezik ilyen dokumen­tum, például Izraelben, ott ezzel szinte a járvány előtti szabadságot kapják a tulajdonosok – egyelőre csak belföldön.

l Milyen információkat tartal­maz majd?

Két álláspont közül választanak az EU-ban, az egyik szerint az igazo­lást csak azok kapják meg, akiket már beoltottak, a másik szerint azok is, akik már átestek a fertőzé­sen, sőt olyan verzió is napvilágot látott, mely szerint mindenki meg­kaphatja, az is, aki még nem került sorra az oltásra. Ez utóbbi esetben csak a teszteket fogja tartalmaz­ni. Az oltási útlevél tartalmazza a nevet, születési számot, személyes adatokat, valamint az összes olyan információt, amely a tesztekkel, oltásokkal kapcsolatos (a vakcina típusa is szerepelni fog rajta).

l Mikor juthatok hozzá az iga­zolványhoz?

Ha csak az oltás után állítják ki az igazolványt, akkor a mostani terv szerint a második vakcina beadá­sát követő két héten belül. Ám ahogy jönnek az eredmények, jelennek meg a tanulmányok, hogy már az első adag után is 80- 90 százalékos védettség érhető el, úgy változnak a szabályok, tervek. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy már az első adag után kiállítják az igazolványt, hogy minél több em­ber hozzájuthasson – ezzel együtt az utazáshoz is elegendő lehet az első vakcina is.

l Ha orosz (kínai) vakcinával ol­tanak, akkor utazhatok külföldre?

Erre a kérdésre inkább nem a vá­lasz – legalábbis egyelőre. De ez az álláspont is puhulhat még. A tervek szerint ugyanis csak az uniós gyógyszerünökség által jóváhagyott (jelenleg ez a Pfizer/BioNTech, Moderna, Astra Zeneca), vakcinával beoltottak kaphatják meg az igazolást. Ez államonként (EU-n kívül is) elérhető. Nagyobb a való­színűsége annak, hogy egy idő után a többi vakcina is megkaphatja az uniós engedélyt, így azok is útra kelhetnek, akik az orosz (kínai) ol­tóanyagot választották. De itt még sok a bizonytalanság.

l Csak a beoltottak utazhatnak?

Ha sikerül lazább szabályokban megállapodni – illetve, ha nem pörög fel jelentősen az oltás –, ak­kor elképzelhető, hogy idén akkor is utazhatunk, ha igazolni tudjuk, hogy nem vagyunk fertőzöttek (ne­gatív PCR- vagy antigénteszttel), minimum az unión belül.

l Mi a helyzet az EU-n kívüli utazásokkal?

A világ többi, népszerű országa (Egyiptom, Törökország, Thaiföld, USA stb.) az uniótól eltérő, lazább vagy szigorúbb szabályt is bevezet­het – ami azonban biztos, ha lesz egy, az uniós hatóság által kiállított oltási igazolványunk, akkor szinte mindenhova utazhatunk. Már most is vannak országok, amelyek tárt karokkal várják az oltási igazolvánnyal rendelkezőket, de olyan is akad, amely még nagyon bezárkózó poli­tikát folytat, idei nyitásról sem be­szélnek. De ez is változhat, ha látják, hogy a nyitás után biztonságosan újraindultak az utazások.

l Légitársaságok, utazási irodák kérhetik a vakcinaútlevelet?

Az biztos, hogy az unión belül a légitársaságok, helyi hotelek, uta­zási irodák nem alkalmaznak majd szigorúbb szabályokat, mint az EU. Ám előfordulhat, hogy ha valaki az unión kívülre utazik, akkor szigo­rúbb szabályoknak kell megfelel­nie, és ezt már a foglaláskor vagy legkésőbb a repülőtéren is ellenőriz­hetik – de ilyen most is van, hiszen a légitársaságok csak olyan utaso­kat engedhetnek a fedélzetre, akik megfelelnek a célállomás beutazási feltételeinek (pl. van érvényes vízu­muk, ha kell).

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A hazahívó szó – Beszélgetés Tiboldi Mária művésznővel

A hazahívó szó – Beszélgetés Tiboldi Mária művésznővel

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

online rendelés

Júliusban vége az adómentes online rendeléseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.