Panoráma

Karácsony a Fehér Házban

Minden évben megnézzük, hogyan díszíttette ki a first lady a washingtoni Fehér Házat. Melania Trump idejében nagy felhajtás volt körülötte: megvolt az adott téma, ennek alapján választotta ki mindegyik szobába, hallba a megfelelő vagy inkább neki tetsző díszítést. Idén ez a feladat már Jill Bidenre hárult.
Urbán Gabriella

2021. december 5. 19:48

a

Szívből jövő ajándékok – ez a dekoráció témája, amit azok a cselekedetek és tapasztalatok ihlettek, amelyek idén, a járvány idején jobb kedvre derítettek és reménységet adtak: a hit, a közösség, a család, a barátság, a tanulás, a természet, az egység, a művészetek. A Fehér Ház helyiségeit úgy díszítették, hogy tükrözzék „a mindannyiunkat összekötő szívbeli ajándékokat”. Sokkal visszafogottabb a díszítés, mint Melania idejében volt, vele ellentétben, aki a modern, látványos és igényes díszítésre helyezte a hangsúlyt, Jill Biden a hagyományos karácsonyok hangulatát hozta vissza. Minden szoba egy-egy szívből jövő ajándék történetét meséli el.

Keleti szárny

Szivárványos galambok és hullócsillagok világítják meg a folyosót, jelképezve azt a békét és reménységet, amelyet a frontvonalban dolgozók, az orvosok, a nővérek és az elsősegélynyújtók hoztak minden amerikainak a járvány idején.

Galéria
A Kék szobában felállított fő karácsonyfát ebben az évben békegalambok és szalagok lepik el. Utóbbiakon ábécésorrendben olvasható az ország 50 államának neve.
Szivárványos galambok és hullócsillagok világítják meg a Keleti szárny folyosóját
A Vermeil szoba (franciául aranyozott ezüst) ragyogó, merész díszítésben tündököl, a színes ecsetek és festékminták a sokszínű amerikai művészeket képviselik
Idén könyvhalmok, valamint újrahasznosított újságokból készült lepkék és madarak díszítik a könyvtárat Csíkos zoknik a kandallón. A karácsonyfán az egykori és a mostani „első családról” készült fényképek
+2

Könyvtár

Franklin Delano Roosevelt elnök 1935-ben ezt a termet választotta ki a Fehér Ház könyvtárának. Ebben a helyiségben jelenleg körülbelül 2700 kötetnyi könyv található, amelyek elsősorban az amerikai történelemre és irodalomra összpontosítanak. Idén könyvhalmok, valamint újrahasznosított újságokból készült lepkék és madarak díszítik a könyvtárat, emlékeztetve arra, hogy a tanulás ajándékával olyan helyekre szárnyalhatunk, amelyekre nem is gondoltunk, és bármilyen kihívásnak is megfelelhetünk.

Keleti szoba

Ez a szoba – ahogyan a Fehér Ház karácsonyi oldalán írják – a hála ajándékát ünnepli, amelyet kézzel írott feljegyzések, köszönőlapok jelképeznek. A Fehér Ház legnagyobb termének tervezett szobában – ahol általában nyilvános fogadásokat tartanak – található a ház talán legikonikusabb műtárgya is: Gilbert Stuart George Washington-portréja, amelyet Dolley Madison First Lady segített megmenteni 1814-ben, amikor a Fehér Házat az 1812-es háború során fel akarták gyújtani. George Washington volt az, aki a győztes hadsereg tisztjeitől búcsúzva úgy jellemezte magát, hogy „szíve tele van szeretettel és hálával” azok iránt, akik vele együtt szolgálták a szabadság ügyét.

Zöld szoba

A „Green Room” a természet ajándékát tiszteli. A szoba ablakaiban levő lila fákat élő orchideákkal díszítették. Buja lombok és gyönyörű virágok láthatók a kandalló peremén.

Állami étkező

A kandallón szép sorjában felaggatták az Amerikában oly tipikus karácsonyi csíkos zoknikat, amelybe majd – a mese szerint – Santa Claus teszi az ajándékait. A kandallót egy metszet is díszíti (nem csak karácsonykor): „Imádkozom Istenhez, hogy adja legjobb áldását erre a házra…” Az áldás szavai John Adams elnök feleségének, Abigailnek írt, 1800. november 2-án kelt levelében olvashatók. Ezeket a szavakat ma a fehér házi áldásként ismerik.

Az ebédlőben felállított karácsonyfán az egykori és a mostani „első családról” készült fényképek láthatók. Ebben a helyiségben található a hivatalos, 2021-es mézeskalács Fehér Ház. Mint már említettük, az ünnepi díszítéssel a koronavírus-járvány frontvonalában dolgozók előtt tisztelegnek, és emlékeznek azokra, akikkel az elnök és felesége az országot járva ismerkedett meg. A mézeskalácsfalu nyolc részletes másolatot tartalmaz az élvonalbeli dolgozókat jellemző közösségi épületekről.
A karácsonyi dekoráción 100 önkéntes dolgozott. Legalább 41 karácsonyfát, 10 ezer díszt, 2 kilométer szalagot és 80 ezer égőt használtak fel. Minden évben az ország különböző részeiről jelentkeznek a feladatra, most azonban, a járványhelyzetre való tekintettel csak washingtoni önkénteseket választottak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter  (TASR-felvétel)

Káčer a Beneš-dekrétumokkal ágyazott meg Szijjártónak

Rákos megbetegedésekre is köthető biztosítás

Úttörő módszerrel kezelik a rákos betegeket egy szlovákiai kórházban, akár meg is gyógyulhatnak

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Négyen meghaltak egy frontális ütközésben Tornaljánál

putyin k

A britek szerint Putyin csak színleli, hogy hajlandó lenne a béketárgyalásokra

zelenszkij k

Zelenszkij elégedetlen, keményebb szankciókat követel Oroszországgal szemben

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.