Jó hír! Végre elkezdtek csökkenni a repjegyárak

A legtöbb célállomás esetében jelentős árcsökkenés figyelhető meg, sok helyen a felére esett a jegyár, de még ennél nagyobb ármozgások is megjelennek a táblázatban.

A koronavírus-járvány utáni első szabad nyár minden eddiginél drágább repülőjegyeket hozott, 2022 júliusában és augusztusában olyan szintre emelkedtek az árak, hogy az szinte már megfizethetetlen volt. Ehhez a trendhez számos ok vezetett, ám van egy jó hírünk, megnéztük az őszi jegyárakat, és ott már látható: (egy időre) vége a drága repülőjegyek korszakának.

Miért drága a nyár?

Még mielőtt megnéznénk, mennyibe kerülnek a repülőjegyek az októberi utazásokra, előbb ejtsünk pár szót arról, mi okozta a drágulást, és előfordulhat-e, hogy ez lesz a „normális”, hogy a nyári hónapokban szinte megfizethetetlen lesz az utazás.
 

Az első ok, hogy nyáron általában is megnőnek az árak, ebben semmi újdonság nem volt. Ez a főszezon, az idegenforgalomban működő szolgáltatók ilyenkor megengedhetik maguknak, hogy növeljék az árakat, és ezzel együtt a profitot, hiszen ezekben a hónapokban sokan akarnak utazni, és számolnak vele, hogy a főszezon miatt többet kell fizetniük, mint például májusban vagy októberben.

A másik ok, ami már csak erre az évre jellemző, hogy a járvány miatt sokan két éven át nem utaztak, és most adódott az első olyan év, amikor újra szabadon, korlátozások nélkül lehetett utazni, emellett idén – a tavalyi főszezonnal ellentétben – nem kellett attól tartani, hogy ismét lezárják a határokat, vagy korlátozzák az utazási lehetőségeket, esetleg karanténba zárják az utazni vágyót. Így gyakorlatilag kétévnyi utazási igény szabadult a piacra, a repülőjáratok, a szállodák megteltek, így sem a légitársaságoknak, sem a szállodáknak nem kellett akciózniuk ahhoz, hogy telt házzal üzemelhessenek. Aki pedig utazni, pihenni akart, elfogadta, hogy ez egy drága nyár, így kifizette a magasabb árat is, csak végre utazhasson.
 

Szintén hozzájárult a dráguláshoz a növekvő infláció és a bérköltségek növekedése, ám ez nem indokolna ilyen mértékű áremelést, mint amit idén tapasztaltunk.

A repülőjegyek esetében – hiszen főleg azok drágultak – a legnagyobb árnövelő tényező az iparágban jelentkező munkaerőhiány volt. A légitársaságok, a repülőterek üzemeltetői ugyanis a járvány kitörése után szinte azonnal szélnek eresztették az alkalmazottak egy (jelentős) részét, és azok közül sokan új állást találtak (lehet, könnyebbet és/vagy jobban fizetőt), és sokan már nem is vágynak vissza egy olyan iparágba, ahol egyik pillanatról a másikra el lehet veszteni az állást. Most pedig a turizmus szinte berobbant, és sem a légitársaságok, sem a repülőterek nem bírják személyzettel a megnövekedett igényt. Így olyan paradoxon helyzet állt elő, hogy a repülőterek üzemeltetői arra kérték a légitársaságokat, nyárra szüntessék be a jegyértékesítést, ne adjanak el több jegyet, mivel nincs elegendő személyzet, és összeomlanak. Ezt sok légitársaság meg is tette, limitálta a jegyeladást, ami pedig elérhető volt, annak ára rendkívül drága lett. Így fordulhatott elő, hogy Európán belül egy retúrjegy sokszor az 1000-1500 eurót (!) is meghaladta, turistaosztályon. A limitált jegyeladás mellé pedig a kapacitást is csökkentették, csak Európán belül több tízezer járatot töröltek. Így a kevesebb szabad hely szintén árfelhajtó hatással bírt. A fapadosoknál is hasonló volt a helyzet, ott is számos járatot töröltek, gyakoriak a késések (mivel a repülőterek nem bírják a nyomást). Az alapár pedig megnőtt, a korábbi akciós jegyárak csak szép emlékek voltak a nyáron.
 

Ezen okok összessége okozta idén nyáron a jelentős drágulást, a reptéri káoszt, a sok-sok járattörlést. Szakemberek szerint a nyár végével valamelyest rendeződik a helyzet, hiszen folyamatos a munkaerő-toborzás, az új alkalmazottak betanítása, de a problémamentes üzemeltetés várhatóan csak 2023-ban tér vissza – remélhetőleg jövőre a nyári hónapokban már nem kell járatok tízezreit törölni…

Akciós repülőjegyek

Júniusban az Utazás Extra mellékletünkben megnéztük, mennyibe kerülnek a repülőjegyek a nyári hónapokra. Most ezt a táblázatot újra elővettük, és arra keressük a választ, hogy ugyanezen célállomásokba mennyiért tudunk retúrjegyet foglalni, októberi utazásokra. Így pontosan látható a trend, hogy nőttek vagy csökkentek az árak, hogy az őszi hónapokban mennyibe kerülnek a jegyárak. Jó hír, hogy jelentős árcsökkenés figyelhető meg, a nyári elrugaszkodott árak is eltűntek, kezdenek visszatérni az árcímkék a korábbi szintre. Ha a vizsgált 37 célállomást vesszük alapul, akkor nyáron 399 euró volt az átlagos jegyár (csak az európai célállomásoknál 162 euró), az októberi utazásoknál viszont az átlagár 210 euróra csökkent (az európai desztinációkat figyelve az átlagár 95 euró). A legtöbb célállomás esetében jelentős árcsökkenés figyelhető meg, sok helyen a felére esett a jegyár, de még ennél nagyobb ármozgások is megjelennek a táblázatban. A 37 desztináció között csak 2 olyan célállomás van, ahol nőtt az ár (Bergamo és Santorini), egy helyen van stagnálás (Szófia), a többinél árcsökkenés figyelhető meg. Sok helyre újra 20–50 euró közötti áron repülhetünk, ami mindenképpen jó hír az utazni vágyóknak.

Mi várható?

Az őszi hónapokban várhatóan elindul a konszolidáció, és visszatérnek az árak a korábbi vagy ahhoz közeli szinthez. Mivel már nem lesz ekkora utastömeg, ezért a repülőtereken is megszűnik a káosz, kevesebb lesz a járattörlés, azaz ősszel már gond nélkül utazhatunk. A kérdés azonban, hogy a nyári kiköltekezés után mennyien foglalnak, mert ha ez a szint alacsony lesz, az újabb árcsökkenéshez vezethet, hiszen továbbra is lesz egy jelentős réteg, amely utazna, ám nem mindenáron. Őket a kedvező(bb) árral lehet foglalásra csábítani.


 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!