Utazz

Így utazunk mi - eredmények, grafikonok

A közelmúltban egy nagyobb kérdőívvel fordultunk olvasóinkhoz, hogy kiderítsük, milyen utazási szokásai vannak az Új Szó, a Vasárnap és az Utazz magazin olvasóinak. Feldolgoztuk az eredményeket, így most kiderül, milyenek az utazási szokásaink, hova utazunk, milyen szolgáltatásokat részesítünk előnyben, melyek a kedvenc célállomásaink. Lássuk az eredményeket, grafikonokat!
Szabó Laci

2018. március 12. 08:51

A közelmúltban egy nagyobb kérdőívvel fordultunk olvasóinkhoz, hogy kiderítsük, milyen utazási szokásai vannak az Új Szó, a Vasárnap és az Utazz magazin olvasóinak. Feldolgoztuk az eredményeket, így most kiderül, milyenek az utazási szokásaink, hova utazunk, milyen szolgáltatásokat részesítünk előnyben, melyek a kedvenc célállomásaink. Lássuk az eredményeket, grafikonokat!

 

Ha röviden szeretnénk összefoglalni az eredményeket, elmondhatjuk, hogy sokan terveznek tengerparti nyaralást, nagyon sokan télen is utaznak egzotikus nyaralásra, sokaknál tervben van wellness-üdülés, főleg magyarországi hotelben, a szálloda kiválasztásánál fontos a minőség, és nagyon sokan utaznak repülővel.

 

Sokan terveznek utazást

A kérdőívet 1057 olvasónk küldte vissza, az Új Szó és a Vasárnap olvasói postán küldték be az ankétlapot, míg az online-os verzió olvasói értelemszerűen e-mailben küldték vissza. A mostani eredmények az összes beküldött kérdőív alapján álltak össze. Néhány kérdésnél több válaszlehetőséget is meg lehetett jelölni, ezeknél az eredmény azt jelzi, a válaszadók hány százaléka jelölte meg az adott választ. 

 

Tengerparti nyaralások

Az első három kérdésnél arra voltunk kíváncsiak, milyen tengerparti nyaralásokat terveznek olvasóink. Az eredményekből látszik, hogy a következő két évben olvasóink 90 százaléka tervez tengerparti nyaralást, csupán a válaszadók 10 százaléka jelölte meg a d) választ, azaz azt a lehetőséget, hogy nem tervez ilyen külföldi utazást. 

A második és a harmadik kérdésben arra voltunk kíváncsiak, melyek azok a célállomások, amelyek a tervezéskor szóba jöhetnek. A téli célállomásoknál, azaz a második kérdésnél a legnépszerűbb célállomás Thaiföld volt, a válaszadók 42 százaléka jelölte meg a mosoly országát. A második helyen a Maldív-szigetek (30%), majd Bali (25%), Kuba (19%), Mexikó (13%) és Kenya (4%) következik. A válaszadók mindössze 18 százaléka jelezte, hogy nem tervez téli tengerparti nyaralást. A kérdésben lehetőséget adtunk arra is, hogy az előre megadott válaszokon kívül is megnevezzenek célállomásokat olvasóink, sokan jelölték meg Srí Lankát, Mauritiust, a Karib-szigeteket, Miamit, a Kanári-szigeteket, a Hawaii-szigeteket, Dubajt, de sok válaszadónál jelent meg e kérdésnél válaszként Vietnam, India, Kambodzsa, Dominika, Malajzia, Ausztrália, Seychelle-szigetek stb. 

Szinte minden olvasónk tervez nyári kirándulást vagy tengerparti nyaralást, csupán a válaszadók két százaléka jelezte, hogy nincs ilyen utazás tervben az elkövetkező két évben. A nyári (tengerparti) nyaralások közül a legnépszerűbb célállomás Spanyolország (34 %), majd Görögország és Olaszország egyaránt 32 százalékkal, ezt követi Horvátország (23 %), Törökország (19%), Egyiptom (13%) és Tunézia (6%). Itt is volt lehetőség más célállomások megnevezésére is. Számos országot felsoroltak olvasóink, nagyon gyakori volt Portugália, Málta, Ciprus, Franciaország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Izland, Izrael, de szerepelt a válaszok között Albánia, Grúzia, Örményország, Bulgária és Macedónia is. A második és a harmadik kérdésnél fordult elő a leggyakrabban, hogy olvasóink több választ is bejelöltek. 

 

Szervezés, tervezés

Az utazásoknál fontos, hogy milyen szempontok alapján választunk utazási irodát, vagy inkább egyénileg szervezzük-e meg a kirándulást. Olvasóink döntő többsége (44 %) válaszolta azt, hogy az ár alapján választja ki, melyik céggel utazik. Többen utaznának szlovákiai utazási irodával (29%), mint magyarral (14%) vagy ausztriaival (3%). Az olvasók 28 százaléka mondta azt, hogy egyénileg szervezi a nyaralást. 

Fontos szempont egy nyaralásnál, hogy milyen szállást választanak olvasóink, mennyire fontos a csillagok száma, illetve hogy hányan választják az új trendet, a lakásbérlést. Ez utóbbit, pontosabban az airbnb lakást még csak az olvasók 5 százaléka jelölte meg, igaz, ezzel azonos kategória az apartman (ez főleg Horvátországra jellemző), melyet 19 százalék jelölt meg. Az adatokból azonban az olvasható ki, hogy olvasóink egyre inkább a minőséget részesítik előnyben, 60 százalék mondta azt, hogy négy- vagy ötcsillagos hotelben száll meg. 

 

Wellness

A wellness is nagyon népszerű olvasóink körében, a válaszadók 79 százaléka jelezte, hogy tervben van ilyen pihenés, főleg a magyarországi szállodák a népszerűek, 56 százalék jelölte meg, hogy ott tervez ilyen üdülést, szlovákiai hotelben 19, míg ausztriaiban 4 százalék. A válaszokból kiderült az is, hogy olvasóink főleg az ár-érték arány alapján (30 %), a kínált szolgáltatások alapján (20%), a lapjainkban megjelenő hirdetések alapján (20%) döntenek, melyik hotelbe utazzanak wellness-üdülésre. 

 

Kirándulás, repülés

A kérdőívből kiderült az is, hogy olvasóink jelentős része tervez egyénileg szervezett utazást, városlátogatást valamelyik európai nagyvárosba, közeli helyekre, kihasználva a fapadosok vagy az olcsó repülőjegyek kínálta lehetőségeket. A repülőjegy foglalásánál egyértelműen az ár a döntő, olvasóink szeretik az akciós jegyeket, sokan ez alapján döntenek csak az utazás mellett. Meglepő módon a fapadosok és a nemzeti légitársaságok versenyében utóbbiak lettek népszerűbbek, igaz, csak két százalékkal. 

A kérdőív utolsó pontjából azt is megtudtuk, hogy olvasóink nagyon gyakran repülnek, a válaszadók 76 százaléka évente legalább egyszer utazik repülővel. 23 százalék azok aránya, akik 2–3 alkalommal repülnek, 4 százalék jelölte meg azt, hogy évente 3–5 alakommal emelkedik a levegőbe, 2 százalék pedig azok aránya, akik évente még ennél is gyakrabban repülnek. 

 

 

Önnek ajánljuk

Taszítja a fiatalokat a politika

GALÉRIA: Pozsonyban ülésezett a MIDAS igazgatótanácsa

Trump azt állítja, soha nem adott utasítást Michael Cohennak törvényszegésre

„Mindenkinek van mániája”

Darabokra szedték a költségvetés-tervezetet Érsekújvárban

Ajándékcsomagokat kaptak a rászoruló családok Dunaszedahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?